Doria etsimässä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/08/2016 - 00:00

Elokuva
On kulunut vuosi siitä, kun vuokkokala Marlin (Albert Brooks) ja lähimuistinsa menettänyt palettivälskärikala Dori (Ellen DeGeneres) etsivät ja lopulta löysivätkin Marlinin kadonneen Nemo-pojan (Hayden Rolence), ja palasivat onnellisina kotiriutalle jatkamaan auvoisaa arkea. Nyt elo aaltojen alla on jatkunut kuten ennenkin, mutta kun Nemon luokkaa opettava Dori saa kesken koulupäivän sekavan muistikuvan omasta perheestään, alkaa uusi seikkailu. Kolmikko lähtee matkaan Dorin pikkuhiljaa palaavien muistojen ohjaamana ja päätyy lopulta monen jännittävän vaiheen jälkeen vaarallisen lähelle jättimäistä, merielämää tutkivaa laitosta, jonka asujaimistossa riittää erikoisuuksia, niin ystäviä kuin vihollisiakin.

Animaatiojätti Pixarin parhaisiin tekijöihin pitkään lukeutunut Andrew Stanton on todistanut kykynsä kirjoittamalla mm. hitit Toy Story - Leluelämää (1995) ja Monsterit Oy (2011) sekä myös ohjaamalla rakastetut nykyklassikot Nemoa etsimässä (2003) ja WALL·E (2008). Pixar on jo aiemminkin jatkanut suurimpien menestysten sarjoja, ja aina onnistuneesti, eikä poikkeusta tee myöskään paluu Nemon ja kumppaneiden seuraan. Doria etsimässä on sitä parasta kokoperheenviihdettä, jota animaatioiden mahtitalolta on totuttu saamaan.

Värikylläinen ja yksityiskohdissaan tuhlailevan rikas seikkailu on ajatuksiltaan arvokas ja tarpeen vaatiessa myös jännittävä pakomatka, jonka käänteissä piisaa referenssejä paitsi Pixariin omiin, myös moniin muihinkin suosikkileffoihin. Vaikka tarinassa onkin ehkä hippunen liikaakin yhtäläisyyksiä Nemon omaan seikkailuun, Dorin omassa elokuvassa piisaa silti huumoria, yllätyksiä, vauhtia ja ennen kaikkea sydäntä. Koskettavan ja hauskan tarinan taustalla kulkee aina ajankohtainen viesti ystävien ja perheen tärkeydestä sekä myös tärkeä sanoma merten tulevaisuudesta, joita varjostaa eri toten ihmisten vastuuton saastuttaminen.

Ellen DeGeneres on yhä ihana Dorin äänenä, ja yhtä hyvää työtä tekee myös komean uran myös ääninäyttelijänä tehnyt Albert Brooks syntymähuolestuneena Marlinina. Lukuisista uusista sivuhahmoista hauskimmat ovat kameleonttimainen mustekala Hank, jonka äänenä karhistelee maanmainio Ed O`Neill sekä lempikivellään laiskottelevat merileijonat Fluke ja Rudder, joille äänensä antavat Idris Elba ja Dominic West, ja näitä ailituiseen ahdisteleva lajikumppani Gerald, (Torbin Xan Bullock). Diane Keaton ja Eugene Levy ovat Dorin vanhemmat Jenny ja Charlie, John Ratzenberger rapu Bill, Kaitlin Olson Dorin lapsuudenystävä, likinäköinen valashai Destiny, Ty Burrell tämän häkkinaapuri, maitovalas Bailey ja Willem Dafoe ”Tankkijengin” johtaja Gill. Sigourney Weaver toimii instituutin mainosäänenä, toistaen laitoksen tärkeää mantraa: Pelasta, paranna ja vapauta.

Suomidubissa jatkavat Nemosta tutut Ona Kamu ja Tom Pöysti Dorina ja Marlinina ja Sampo Kovalainen on Nemo. Hankina kuullaan Pertti Sveholmia, Destinyna Anna-Maija Tukkoa ja Baileyna Jukka Puotilaa. Laiskoina merileijonina hauskuttavat Jussi Lampi ja Jani Karvinen.

Yhteenveto
Doria etsimässä on paluu rakastettujen hahmojen maailmaan, enemmän kuin tervetullut jatko-osa tarinalle, joka nyt saa arvoisensa finaalin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016