Alkuperäinen nimi: 
Eetu ja Konna
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
85
Eetu ja Konna
Jussi U. Pellonpää, Su, 20/02/2011 - 00:00

Elokuva
Kauan, kauan sitten 1970-luvulla 11-vuotias Eetu Anttonen (Onni Tommila) muuttaa perheineen maaseudulta vauhdilla kasvavan kaupungin betonilähiöön, missä energiselle viikarille tekeminen on vähissä. Jännäyttä päivään tuo läheinen lampi, jonka pohjalla on jo luolamiesten ajoista asustanut teknologisesti korkealle kehittynyt sammakkoyhdyskunta. Eetu ystävystyy Konnaksi kutsutun Konstantin Rupiräpylän (Chike Ohanwe) kanssa ja kaksikko joutuukin laittamaan kaiken nokkeluutensa peliin, kun selviää, että kotilammen päälle ollaan rakentamassa parkkipaikka. Samaan aikaan suurvaltojen ketkut agentit pääsevät perille Konnan hallussa olevasta ihmevekottimesta ja pakomatka vie kaverukset kohti ääretöntä ja lopulta jopa sen yli.

TV2:ssa monilla animaatioillaan jo vuosia ilahduttaneen Kari Häkkisen Eetu ja Konna on hilpeä ja kiltisti opettavainen animaatio, jossa pastellivärit hehkuvat lämpimästi ja tekijän kädenjälki todella näkyy. Persoonallinen piirretty on piristävä piipahdus menneeseen ja varsinkin 1970-luvulla nuoruuden kokeneille retroilussa piisaa hauskoja ja osuvia yksityiskohtia. Kylmä sodan aikainen agenttimeininki voi kuitenkin mennä pikkuväeltä hiukan yli, samaten kuin kaksiulotteinen ja staattisilla taustoilla koristeltu piirrosjälkikin.

Hahmojen liioiteltu elehdintä ja ääntely sekoittaa myös fokusta, kokonaisuuden vaikuttaessa Mämmilän ja Mauri Kunnaksen poptaiteen psykedeeliseltä sekoitukselta. Mutta sitä tosiseikkaa ei voine kukaan kiistää, että täysin kotimainen kokopitkä animaatio on kuitenkin niin harvinaista herkkua näinä digitaalisina aikoina, että pelkästään jo sen vuoksi Häkkisen kunnioitettava urakka kannattaa käydä tsekkaamassa.

Viimeksi rouheassa Rare Exportsissa nähty Onni Tommila klaaraa myös ääninäyttelemisen, mutta Konnana kiekuvan Chike Owanhen nuotti pukkaa pitemmän päällä rasittamaan. Suomen tämän hetken suosituin naisartisti Jenni Vartiainen on piristävän rento Eetun isosiskona Elinana, Pamela Tola piipittävä sammakkoprinsessa Zandie ja animaatioveteraani Matti Ranin mörevä sammakkokuningas. Eetun vanhempina ääneen pääsevät Sari Havas ja Heikki Nousiainen ja Juha-Pekka Mikkola on takaumina kerrotussa tarinassa aikuinen Eetu, jonka poikana kuullaan ohjaajan omaa jälkikasvua Tuukka Häkkistä.

Yhteenveto
Toisista välittämisen ilosanomaa ei maailmassa voi ikinä liikaa toistaa ja tuleepa Eetun ja Konnan matkassa saatua myös muutama muistutus ekologisuudesta. Referenssinä illuusiottoman ja ikälopun leffakriitikon sanomisiin olkoon vielä sitä todellista kohderyhmää näytöksessä edustaneen apparini Elmon sanat: "Eetu ja Konna on ihan hyvä elokuva”.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016