Alkuperäinen nimi: 
Fantastic Four
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
111
Fantastic Four
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/08/2015 - 00:00

Elokuva
Jo alakoulusta asti materian siirron mullistavan keksintönsä kanssa puuhastellut Reed Richards (Miles Teller) ja tämän paras keveri Ben Grimm (Jamie Bell) saavat todellisen mahdollisuuden, kun Baxter-säätiön isokiho, tohtori Franklin Storm (Reg E. Cathey), tarjoaa Reedille täyden stipendin toteuttaa visionsa. Teleportaatiokoe osoittautuu menestykseksi ja kun tulee aika lähettää sukkulalla eläviä ihmisiä toiseen ulottuvuuteen, mukaan lähtevät Reedin ja Benin lisäksi myös saman dilemman kanssa vuosia taistellut nuori tohtori Victor von Doom (Toby Kebbell) ja Stormin poika Johnny (Michael B. Jordan). Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan ja kaukaa karanneelle kosmiselle säteilylle altistuu myös Stormin ottotytär Sue (Kate Mara). Viisikko saa uskomattomia supervoimia, mutta muutokset vaikuttavat myös mentaalitasapainoon, eikä uusia aseita halajavaa hallitustakaan voi jättää pois laskuista uhkia ynnättäessä.

Markkinahenkisen liukuhihnaohjaaja Tim Storyn yritykset tuoda kymmenen vuotta (Fantastic Four (2005) ja sen jatko-osa Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer (2007)) sitten Ihmeneloset valkokankaille epäonnistuivat liki täydellisesti, eikä uusi yrityskään tuota haluttua tulosta. Mainion omaperäisen, supersankaruutta psykologisesti tarkastelleen trillerin Chronicle (2012) tehneen Josh Trankin ohjauksesta välittyy rakkaus aihettaan kohtaan, mutta moinen voi kääntyä käytännössä myös tekijäänsä vastaan. Trank käyttää reippaasti ensimmäinen kolmanneksen ajasta henkilöesittelyyn, keskimmäisen blokin draaman synnyttämiseen ja siirtyy vasta likempänä loppua odotettuun seikkailullisuuteen, mutta silloin alkaa olla jo myöhäistä.

Jo vuonna 1961 päivänvalon nähnyt Ihmeneloset -sarjakuva saa käsikirjoittajiltaan, Simon Kinbergilta, Jeremy Slaterilta ja Josh Trankilta, perustuen Jack Kirbyn ja Stan Leen luomiin hahmoihin, perinteistä perheyhteyttä korostavan käsittelyn, jossa yhteistyö on ainoa voimaannuttava muoto ja elinehto tulevaisuudelle. Samalla niin perheiden kuin itse ydinryhmänkin etnisyys on modernisti sekoitettu eri roduista. Ottaessaan vahvasti vapauksia Ihmenelosten originaaliin syntytarinaan, Fantastic Four vuosimallia 2015 jää kuitenkin pelkäksi pilotiksi, jonka vasta viimeisessä kuvassa päästään itse asiaan. Ollakseen hyvinkin moderni näkemys jo sen toteutustavassa on yhtä lailla paljon kaikuja vanhoista scifiklassikoista, vaikka tehosteet ovatkin täyttä tätä päivää, joskaan ei mitenkään uraa uurtavia.

Viime vuoden parhaiden elokvuien joukkoon yllättäen hypänneestä Whiplashista tuttu Miles Teller tekee normi työpäivän Reedin roolissa, kun taas tarinan antagonisti, päänsä sekoittavan Victor von Doomin roolissa hyvä brittitulkki Toby Kebbell jää pitkälti metallisen oloasunsa varjoon. Toinen saarivaltion edustaja, ikuisesti hienosta Billy Elliotista (2000) muistettava Jamie Bell (kuvassa), kokee saman kohtalon Möykyn muhkeassa maskissa. Kate Mara, Michael B. Jordan ja isähahmo tohtori Stormia esittävä Reg E. Cathey tekevät juuri sen, mitä palkan eteen pitääkin, eikä yhtään enempää. Sivummalla vierailevat Homer Simpsonin äänenä tutumpi Dan Castellaneta Reedin ja Benin vanhana opettajana sekä Tim Blake Nelson hallituksen etua ajavana kieropussina, herra Allenina.

Yhteenveto
Ei yhtä lapsellinen kuin edeltävät Ihmeneloset, mutta ei myöskään sellainen ilotulitus, jollaista Marvelilta on totuttu odottamaan. Leffassa helpoiten pitkästyvät tulevat todennäköisesti toivomaan teleportaation olevan jo nykypäivää.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016