Alkuperäinen nimi: 
Fog of War
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
103
Fog of War
Jarmo Hänninen, To, 11/08/2005 - 00:00

Elokuva

Fog of War (suom. Sodan oppitunnit) on haastatteluiden pohjalle nojaava dokumentti. Haastateltavana ei ole sen vähempää eikä enempää kuin Yhdysvaltain puolustusministerinä John F. Kennedyn ja Lyndon B. Johnsonin aikakaudella toiminut Robert S. McNamara.

Entisen puolustusministerin ansioluettelosta löytyy mielenkiintoisia uravalintoja. Hän toimi maailmanpankin johtajana vuodesta 1968 vuoteen 1981 ja oli muun muassa autovalmistaja Fordin taloussotkujen selvittäjänä sen synkimpinä vuosina. Tämän jälkeen hän saikin puhelun Yhdysvaltain presidentiltä ryhtyä kotimaansa puolustusministeriksi.

Fog of War on salaliittoteoriolla leikittelevien friikkien unelmapankki, mutta myös koskettava katsaus lähihistorian hirmutekoihin, joihin Yhdysvallat oli osallisena. Toisen maailmansodan aikaiset Yhdysvaltain kostoiskut Japanin maaperälle, jotka kruunattiin kahden atomipommin tiputtamisella, ovat haastattelupuheen ja virallisilta vaikuttavien lukujen valossa kyyneleen silmäkulmaan tuovaa katseltavaa.

McNamara kertoo auliisti Yhdysvaltojen virheistä puolustusministerin, sotilasvirkamiehen ja tavallisen ihmisen näkökulmasta. Missään vaiheessa mies ei kuitenkaan halua ottaa vastuuta itse, vaan sysää asiat takaisin sinne, mistä ne oli kaivettukin. Miehen motiivit ovat hieman epäselvät; hän kertoo ensin oman virkakautensa töppäyksistä, mutta haastattelijan kysyessä epäonnistumisien perimmäisiä syitä ja syyllisiä, McNamara vaikenee tai vaihtaa aihetta.

Errol Morrisin ohjaama Fog of War palkittiin vuoden 2004 Oscar-gaalassa Oscarilla parhaana dokumenttielokuvana. Samana vuonna pysti ojennettiin myös Michael Mooren kiistanalaiselle dokumentille Bowling for Columbine. Fog of War  -DVD on ehdottomasti tutustumisen arvoinen dokkarijulkaisu, joka antaa hieman erilaisen kuvan esimerkiksi Yhdysvaltojen sodasta Japania vastaan. Myös McNamaran selostus siitä, miten lähellä Kuuban ohjuskriisi olikaan laukaista kolmannen maailmansodan, on karua kuultavaa.

Itse ohjaaja Morrisia ei kertaakaan nähdä kameran edessä, vaan mies heittelee kysymyksiä kameran takaa, silloin harvoin kun on äänessä. McNamara on Fog of Warin ainoa tähti.Miehen ruutumonologiaa höystetään arkistotallenteilla sekä muulla aiheeseen liittyvällä materiaalilla.

Kuva

Dokumentin kuvanlaatu vaihtelee hyvinkin paljon, sillä ohjaaja vie katsojan läpi eritasoisten historiatallenteiden. Laatu ei muutenkaan silmää häikäise, vaan kyseessä on dokumenttielokuville tyypillistä tarjontaa. Arkistopätkät ovat muutamassa tapauksessa hyvinkin rakeisia, joille on harvoin mitään tehtävissä.

Ääni

Harvoin törmää yhtä hyvin miksattuun ääniraitaan (DD5.1) dokumenttielokuvassa. Draamaa luodaan kirjaimellisesti dramaattisen scoren avulla ja muutenkin ääniraita levittää loisteliaasti dialogia, taustamusiikkia ja jopa arkistomateriaalinsisältöä tarvittaessa jokaiselle kanavalle.

Lisämateriaali

Lisämateriaalien osalta Fog of War on melko kevyttä katsottavaa. 25:n kappaleen Additional scenes (37:55) sisältää joko poistettuja tai pidennettyjä kohtauksia McNamaran haastattelusta. Mielenkiintoista triviaa McNamaran suusta kuiten kuullaan tälläkin kertaa ja leuka loksahtaa varmasti näitä katsellessa.

Robert S. McNamara's 10 Lessons (with introduction by Robert S. McNamara) -lisämateriaalin voisi periaatteessa kääntää sodan oppitunneiksi, kuten dokumenttielokuvan suomenkielinen nimikin kuuluu. Kutakuinkin samat "opetukset" käydään läpi dokkarin aikana, mutta tällä kertaa McNamara selvittää niiden tarkoituksen hieman tarkemmin.

Mukana on vielä dokumentin traileri ja kaksi tv-spottia.

Yhteenveto
Dokumentti antaa katsojalleen ristiriitaisia tunteita. McNamara kertoo välillä hyvinkin avoimesti ja tunteikkaasti tekemiensä päätösten seurauksista esimerkiksi Vietnamin sodan ja kylmän sodan aikakaudelta. Toisaalta vastuuhenkilöiden nimeämiseen tai syyllisten listaamiseen ei poliittisesti valveutuneen McNamaran paljastukset ylety. Lähes kaksituntinen Fog of War löytyy myös suomiversiona (Universal) ja on identtinen arvosteltavana olevan brittiversion kanssa. Laadullisesti julkaisu on keskiluokkaa lukuunottamatta DD5.1-ääniä, joista otetaan irti harvinaisen paljon dokumenttielokuvaksi. Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen ja keskustelua herättävä sotadokumentti.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
25 kpl poistettuja -tai pidennettyjä kohtauksia TV-Spotteja ja trailereita Robert S. Mcnamara's 10 Lessons with Introduction
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016