Alkuperäinen nimi: 
Forgotten Silver
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1995
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K7
Kesto: 
53
Forgotten Silver
J. Pikkarainen, Ti, 07/02/2006 - 00:00

Elokuva

Uusiseelantilainen ohjaaja Peter Jackson sai vuoden 1993 tienoilla kutsun naapurilta, joka oli löytänyt vajastaan arkullisen edesmenneen miehensä vanhoja 35mm keloja. Naapuri, Hannah McKenzie, oli kuullut Jacksonin intohimosta elokuvia kohtaan ja toivoikin hänen löytävän jotain hyödyllistä pölyisten kelojen joukosta. Mitä tuo arkullinen keloja kuitenkin paljasti, oli jotain mullistavaa. Kelat sisälsivät Colin McKenzie -nimisen henkilön nuoruusvuosien aikaisia testejä, joiden avulla herra nousi pian elokuvamaailman pioneerien joukkoon.

Peter Jackson aloitti dokumentin kokoamisen Colin McKenziestä, joka kantoi nimeä Forgotten Silver. Dokumentti valmistui vuonna 1995 ja Uudessa-Seelannissa järjestetyn ensi-illan aikana maailma kohahti. Uusi elokuvapioneeri oli syntynyt ja uusiseelantilaiset saivat uuden kansallissankarin. Forgotten Silver kertoo McKenzien tarinan samalla kun Jackson tutkimusryhmineen pyrkii etsimään miehen viimeiseksi ohjaustyöksi jäänyttä, spektaakkelinomaista yli neljän tuntia kestävää eeposta Solomonia.

Colin McKenzie syntyi 7.2.1888 Geraldinessa, josta hän perheensä kanssa muutti Uuteen-Seelantiin. Maalaiselämästä piittaamaton nuorukainen innostui enonsa pyöräkaupassa teknisistä keksinnöistä ja vuoden 1900 keväällä kaupungissa vieraillut elokuvaseurue sai miehen innostumaan elävästä kuvasta. Eikä aikaakaan, kun McKenzie ryhtyi pyöräkaupan tuomin kokemuksen avulla rakentamaan jo 12-vuotiaana omatekoisia kameroita, joilla hän pyrki tallentamaan perin arkisia asioita.

Mikä miehestä tekee erikoisen elokuvamaailmassa ei suinkaan ole elokuvat, vaan hänen kehittämät tekniikat kuvauksessa. Colin McKenziestä puhuttaessa elokuvamaailman tekniikat siirtyvät useita kymmeniä vuosia taaksepäin. McKenzien ensimmäinen kameratesti oli pyörään kiinnitetty kamera, joka toimi polkemalla. Kyseinen keksinnön tuoma filmipätkä vuodelta 1901 oli myös maailman ensimmäinen kamera-ajo.

Varsinainen pioneerin asema tuli kuitenkin vasta vuoden 1905 veljensä Brooke McKenzien kanssa perustetun McKenzie Brothers Pictures Companyn jälkeen. Tuotantoyhtiön esikoinen, vuonna 1908 The Warrior Season on maailman ensimmäinen pitkä elokuva, joka sisälsi myös ääntä synkronisen äänimenetelmän turvin. Aikaisempi käsitys ensimmäisestä äänielokuvasta oli vuonna 1927, kun Al Jonson laulu taltioitiin kuvan kera. McKenzie oli siis noin kaksikymmentä vuotta aikaansa edellä! Saavutus ei jäänyt ainoaksi. Vuonna 1911 valmistunut Color Test on nimensä mukaisesti väritesti, jossa kamera tallentaa ensimmäistä kertaa väriä, vaikkakin vain muutamien sekuntien ajan. Testissä näkyvän alastomuuden takia miehet joutuivat tosin vaikeuksiin kotimaassa ja lopulta puoleksi vuodeksi pakkotyöhön.

Pakkotyön jälkeen McKenziet aloittivat elokuvateon, joka alkoi 20-minuuttisena tarinana Solomonista, mutta päätyi erinäisten tapahtumien kautta nelituntiseksi eepokseksi. Solomoniin hankittiin rahoitusta mm. Hollywoodista ja tämän jälkeen Neuvostoliitolta, Josef Stalinin hallituksesta. Mitään tunnistettavaa todistetta elokuvasta ei kuitenkaan ollut, ennen kuin Jackson tutkimusryhmineen teki merkittävän löydön Uuden-Seelannin viidakkomaisissa metsissä. Syvällä viidakossa, kuudenkymmenen vuoden ajan oli maannut Colin McKenzien viimeinen ohjaustyö Solomon, joka vihdoin pitkällisen restaurointityön jälkeen sai ensi-iltansa maailmalla.

Forgotten Silver etenee taidokkaasti haastattelujen, McKenzien tekemien lyhytpätkien ja Jacksonin tutkimusryhmän seuraillen. Haastateltavina on mm. elokuvahistorioitsija Leonard Maltin, elokuvantekijä ja yksi tutkimusryhmän jäsen Costa Botes, Miramax-studion johtaja Harvey Weinstein sekä näyttelijänä ja ohjaajana tunnettu Sam Neill. Haastateltavat kertovat omia mielipiteitään tämän merkittävän asian tiimoilta ja sen merkityksestä elokuvamaailman historiaan. Haastateltavat ovat kaikin puolin mielenkiintoisia, mutta voiton vie Colin McKenzien alkuperäiset filmimateriaalit. Mikään ei ole hienompaa kuin todistaa elokuvahistorian ensimmäisiä väri- tai äänikuvia, jotka on parhaimman mukaan pyritty restauroimaan katselukelvollisiksi. Yksi vuosisata kun jättää jälkensä heikossa säilytyksessä olleisiin filmirulliin.

Jacksonin tekemä dokumentti onkin elokuvahistorian tärkeimpiä dokumentteja, jonka jokaisen tulisi ehdottomasti nähdä. Tai siis olisi, jos Colin McKenzie olisi koskaan edes elänyt. Koko henkilö ja hänen pioneeriasemansa on Jacksonin vedättämä pila, joka vuonna 1995 sai ainakin suuren osan uusiseelantilaisista uskomaan mieheen ja hänen aikaansa edellä oleviin testeihin. Oikeammin Colin McKenzietä näyttelee Thomas Robins ja oikeita kuuluisuuksia otettiin mukaan saadakseen asia uskottavammaksi myös skeptisimpien parissa. Jälkikäteen tarkasteltuna pikku pila oli enemmän kuin onnistunut ja Jackson on kunniansa ansainnut, vaikka "Uuden-Seelannin vihatuin mies" -titteliä nyt kantaakin.

Kuva

Roskaisuutta, naarmuja, kohinaa, pehmeyttä, kaikkea mitä kunnon dokumentti tarvitseekin. Ei-anamorfinen, alkuperäisellä kuvasuhteellaan 1.66:1 julkaistu levy ei turhia restaurointeja ole saanut osakseen, mikä nyt ei välttämättä olekaan tarpeen dokumentin ollessa kyseessä. Pienoista heiluntaa on myös havaittavissa, etenkin alkutekstien aikana.

McKenzien kuvaamat tuotokset on pyritty tekemään mahdollisimman autenttisiksi raahaamalla niitä liassa ja jälkikäsittelemällä värejä mustavalkoisesta seepian eri väreihin. Myös lievää puhkipalamista on havaittavissa, mutta nämä ovat mitä ilmeisimmin tarkoituksellisia. Ainoa ihmetyksen aihe on filmirullien täydellisyys, tarkoittaen sitä, että jokainen ruutu on kiltisti tallessa, eikä vanhojen elokuvien tyypillisiä hyppimisiä ole nähtävissä.

Ääni

Dolby Digital 2.0 -koodattu ääniraita tekee sen, mitä pitääkin. Dialogi kuuluu selvästi, eikä tekstitykselle ole tarvetta uusiseelantilaisesta murteesta huolimatta. Eipä Forgotten Silver sitten juuri muuta tarjoakaan ääniraidalle. Musiikkia lukuun ottamatta, koko dokumentin aikana ei kuulla yhtään räjähdystä, aseen paukahdusta tai hurjia luonnonmullistuksia. Tarjolla on vain dialogia, kameran pyörimistä ja kaunista vanhanaikaista musiikkia. Dokumentin juonnosta vastaa Jeffrey Thomas, jonka ääntä on mukava kuunnella.

Lisämateriaali

Behind the Bull (21:53) - Jälleen laadukasta Making of -dokumenttia Jacksonilta. Lyhyt kesto antaa kieltämättä tietyt raamit dokkarille, mutta asiaa käydään aina idean synnystä lopputoteutukseen asti. Dokumentissa käydään läpi myös vihaisten ihmisten lähettämille kirjeitä Jacksonille, kun totuus paljastui, sekä selitetään miten erilaiset roskat ja naarmut saatiin aikaan. Lyhykäisyydessään siis hyvä dokumentti, jonka toivoisi olevan pidempi.

Deleted Scenes (08:51) - Osio sisältää kourallinen dokumentista poistettuja kohtauksia ilman tekstityksiä. Osa kohtauksista on haastatteluja ja osa Colin McKenzien kuvaamia videopätkiä sotien aikana.

Yhteenveto

Elokuvamaailman pioneerina pidetyn Colin McKenzien tarina, joka on kuitenkin fiktiota aina McKenzietä myöten. Peter Jacksonin isomman luokan pila dokumentin voimin, jonka avulla kansakunta saatiin uskomaan fiktiiviseen henkilöön ja nostamaan hänet kansallissankariksi. Pilan paljastuttua ainakin tekijöillä oli hauskaa ja DVD-julkaisun myötä myös tavan rahvaalla.

Kuvasuhde: 
1.66:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Osa Peter Jackson Collectionia.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016