Alkuperäinen nimi: 
Si wang ta
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1981
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K18
Kesto: 
84
Game of Death 2
Vesa Jalkanen, Pe, 20/08/2004 - 00:00

Elokuva:

 

Game of Death 2 on elokuvana ongelmallinen ja on vaikeaa päättää miten siihen pitäisi suhtautua. Monien se on halpahintainen Bruce Leen nimellä tehty rahastus ja suoranainen pyhäinhäväistys, jota ei olisi koskaan pitänyt tehdä. Bruce Leen suosio oli yhä kasvussa kahdeksankymmentä luvulle siirryttäessä, joten kun kävi ilmi, että jossain oli olemassa käyttämätöntä Bruce Leen kuvaamaa materiaalia, alettiin haaveilla uuden Bruce Lee elokuvan kasaamisesta tämän kadonneen filmimateriaalin pohjilta. Mutta loppujen lopuksi ohjaaja Ng See Yuen joutui toteamaan, että käytettävissä oleva Bruce Lee -kuvamateriaali ei auttanut pitkälle. Brucen alkuperäistä Game of Death -leffaa varten kuvaama materiaali pysyi kadoksissa ja käytettävissä oli ainoastaan pätkiä vanhemmista Bruce Leen elokuvista. Kuvamateriaalia odotellessa elokuvaa filmattiin jo täyttä päätä, ja kun huomattiin, ettei saatu Bruce Lee -kuvasto vastannutkaan odotuksia, jouduttiin käsikirjoitusta muokkaamaan raskaalla kädellä. Ohjaaja Ng See Yuen teki viisaan ratkaisun todetessaan ettei ole mitenkään mahdollista saada aikaiseksi Bruce Leen tähdittämää täyspitkää elokuvaa, ja Brucen hahmo poistuukin näyttämöltä puolen tunnin kuluttua. Eikä hetkeäkään liian aikaisin, sillä yritykset saada Bruce Lee mukaan elokuvaan kohtauksiin upotettujen muista elokuvista kaapattujen välikuvien avulla tuntuu vain kiusalliselta. Vaikka GOD2 pyritäänkin markkinoimaan jatko-osana, nimen lisäksi sillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä alkuperäisen Game of Deathin kanssa.

 

Joka tapauksessa Bruce Leen 'esittämän' hahmon kuoltua hänen veljensä alkaa tutkia tapahtumaketjua ja saa tietää salaperäisestä synkkää pahuutta huokuvasta paikasta, maan alle rakennetusta salaisesta kuoleman tornista. Jo tapa miten joissain elokuvan versioissa nimellä Billy Lo tunnetusta 'Bruce Leen' hahmosta hankkiudutaan eroon on varsin väkinäisen, väkipakolla keksityn tuntuinen. Eikä tarina jatkossakaan muutu järkevämmän oloiseksi, mutta se toimii kuitenkin yllättävän hyvin tahattomana komediana. Ja englanniksi dubattu versio vielä entisestään tekee elokuvasta entistä hulvattomamman kokemuksen, joskin monien huumorintaju ei välttämättä enää riitä ja tarina saattaa tuntua leviävän käsiin huumorin muuttuessa idioottimaisuudeksi.

 

Toiminnan tasosta vastaa itse Yuen Woo Ping, jonka käsialaa toimintakoreografiat ovat. Hänhän on tehnyt lukemattomia klassikon asemaan nousseita toimintaelokuvia Hongkongissa ja viime aikoina hän on saanut nimeä myös länsimaissa työskentelemällä Matrixin kaltaisissa hankkeissa. Kun näyttelijöinä on martial arts -taitajia, kuten mestarillinen, uskomattomista kierrepotkuistaan tunnettu Hwang Jang Lee, ei lopputulos kerta kaikkiaan voi olla läpeensä huono. Jo aivan elokuvan alkumetreillä Hwang Jang Lee pääsee esittelemään kykyjään, kun joku tuntematon itseään suurenakin taistelijana pitävä haastaa hänet kamppailuun. Varsinkin muutamat hyppypotkut kierteillä ovat mainitsemisen arvoisia. Eikä tämä suinkaan jää ainoaksi tilaisuudeksi ihailla vetreän korealaissyntyisen martial arts -taiturin liikkeitä, vaan käsikirjoittajat ovat keksineet keinon tuoda tarinaan Hwang Jang Leen taiturointia myöhemminkin elokuvan kuluessa.

 

Ja monet muutkin toimintakohtaukset ovat varsin taidokkaasti suunniteltuja ja toteutettuja. Esimerkiksi alkupuolella oleva munkkien kamppailuharjoitus taisteluseipäitä aseinaan käyttäen on kiehtova ja vauhdikas. Parhaimmillaan toiminta onkin nimenomaan potkukamppailujen ohella itämaisia martial arts -aseita hyödyntävissä kamppailuissa. Toimintaa on tarjolla sopivina annoksina pitkin koko elokuvaa, joten pitkästymään ei pääse, vaikka elokuvan sinällään tyhjänpäiväistä juonta ei varsinaisesti jaksaisikaan seurata. Ja kun perinteiden mukaan loppukamppailu länsimaisen version nimessä mainitussa kuoleman tornissa, tower of death, sopii hyvin loppuhuipennukseksi, on meillä kasassa viihdyttävä paketti martial arts -toimintaa vanhan ajan tyyliin, jossa näyttelijät (tai sijaisnäyttelijät) osasivat tehdä martial arts -temppuja kameran edessä ja ne myös näytettiin niin kuin ne tehtiin. Nykyäänhän ns. toimintakohtaukset tehdään editointipöydällä puolen sekunnin pätkistä, jolloin näyttelijöiden tarvitsee osata ainoastaan poseerata ja näyttää hyvältä.

 

Myös kaksoispääosaa eli Lon veljeksiä esittävä Kim Tai Chung tekee hyvää työtä. Hän oli korvaamassa Bruce Leetä jo alkuperäisessä Game of Death -elokuvassa, mutta vasta tällä kertaa hän pääsee osoittamaan, että kykyjä näyttelijäksi olisi ollut. Oikeastaan käy sääliksi miestä sillä hän leimautui näissä projekteissa Bruce Leen maineen varassa ratsastajaksi sen sijaan että olisi saanut puhtaalta pöydältä osoittaa kykyjään omana itsenään. Varmasti Kim Tai Chung näyttelijänä ja Game of Death 2 elokuvana olisivat saaneet aivan erilaisen vastaanoton, jos Bruce Lee olisi jätetty rauhaan ja tarinaa olisi alettu ajatella aivan itsenäisenä elokuvana.

 

Bruce Lee -elokuvaa odottavien lienee viisainta jättää tämä elokuva katsomatta, sillä valtava pettymys on varma. Sen sijaan perinteisen aasialaisen kungfu -elokuvan ystävä saattaa löytää hyvinkin viihdyttävän toimintapaketin. Vaikka tarina ei juonellisesti olekaan mitenkään erityinen - pikemminkin erittäin sekava ja epälooginen ilman varsinaista kokonaisuutta eteenpäin vievää punaista lankaa - on mukana monia todella mainioita toimintakohtauksia, joiden turvin Game of Death 2 nousee varsin viihdyttäväksi elokuvaksi.

 






 
Kuva:
 

Kuva on alkuperäisellä suhteella 2,35:1 anamorfisena. Kaiken kaikkiaan Hong Kong Legends on jälleen kerran saanut aikaiseksi iäkkäästä hongkongilaisesta elokuvasta mallikelpoisen ja laadukkaan version, jossa yleisesti ottaen kuvan on todella laadukas, suunnilleen samaa tasoa kuin aiempi HKL -julkaisu Game of Death. Suurimman osan aikaa ei ylimääräisiä roskia ole havaittavissa juuri lainkaan, ainoastaan erittäin harvoin saattaa joku pikkuinen naarmu näyttäytyä aivan alun jälkeen. Kuva on terävä ja tarkka yksityiskohtineen värien toistuessa varsin mukavasti. Aivan sataprosenttiseen suoritukseen ei kuitenkaan ole päästy. Muutoin lähes kautta koko elokuvan hyvin säilyvä musta pyrkii harmaantumaan muutamissa kohtauksissa. Lisäksi muutamin paikoin on havaittavissa taustojen kiusallista kohinaa, mutta loppujen lopuksi tätä tapahtuu niin harvoin etten pitäisi sitäkään suurehkona ongelmana.

 

Oman lukunsa muodostavat filmissä olleet ongelmat. Pohjimmiltaan näitä ongelmalähteitä on kaksi. Ensinnäkin ongelmia tuottaa kameramiehen tekemät psykedeeliset kokeilut, joiden johdosta kuva on ainakin eräässä kadulla kuvatussa kohtauksessa erittäin epätarkka ja on vaikea saada selvää mainoskyltteihin kirjoitetusta tekstistä. Tosin epäilen ymmärtäisinkö kiinan kielisiä tekstejä, vaikka kuva olisi miten skarppi tahansa. Toinen ehkä suurempi ongelma on muihin elokuviin kuvattu filmimateriaali, joka erittäin selkeästi erottuu erilaisen rakeisuuden, väribaletin ja valaistuksen vuoksi. Erityisesti vanhemmat, alunperin leffoihin Fist of Fury ja Way of the Dragon, kuvatut otokset erottuvat erittäin räikeästi uudesta materiaalista, muttei uudempi Enter the Dragon materiaalikaan pysty täysin  sulautumaan saumattomasti kokonaisuuteen..

 

Kaiken kaikkiaan kuva on yllättävänkin laadukas ja suurimman osan aikaa todella hyvä. Aivan elokuvan alussa vasemmassa reunassa on kapea pystysuora vaaleanpunainen juova. Televisioissa tämä jää näkymättömiin, mutta sekä tietokoneen monitorilla, että videotykillä katsellessa juova oli varsin kiusallinen. Onneksi juova katosi kuitenkin varsin varhaisessa vaiheessa.

 






Ääni:

 

Dolby Digital 2.0 -muotoinen ääniraita löytyy kahtena eri kieliversiona. Näistä kantonkiina on luontevampi valinta, mutta tällä kertaa saattaa olla aivan perusteltua katsella elokuva toisen kerran englanninkielisen ääniraidan kanssa. Monien mielestä dubbaus on aivan hulvattoman hauska, jonka ansiosta elokuva on aivan uudenlainen kokemus. Ja todellakin jälkiäänityksen käännös poikkeaa suuresti tekstityksessä olevasta. Myös musiikissa on suuria eroja ääniraitojen välillä. Teknisesti ottaen ääniraidat ovat varsin samankaltaiset. Elokuvan iän huomioon ottaen ääniraita on varsin mallikelpoinen. Rahinoita tai suhinoita ei ole. Dialogi keskittyy keskikanavaan ja musiikki ja satunnaiset äänitehosteet levittäytyy muihin neljään kaiuttimeen kuitenkin enimmäkseen etualapainotteisina. 

 






Lisämateriaali:


Pakkaukseen on löydetty varsin paljon mielenkiintoista ja informatiivista lisämateriaalia. Suurimpana lisänä on jälleen kerran kommenttiraita, mutta myös poistetut kohtaukset ja etenkin haastattelut ovat katsomisen arvoisia.

 

Kommenttiraita Bey Logan ja Roy Horan

 

Bey Logan palaa jälleen katselemaan elokuvaa kanssamme jakaen omia asiantuntevia kommenttejaan. Tällä kertaa hän on saanut seurakseen elokuvassa esiintyneen näyttelijän Roy Horanin. Hong Kong Legends on tehnyt onnistuneen valinnan laittaessaan nämä kaksi tekemään kommenttiraitaa yhdessä. Heidän keskustelussaan pääsevät oikeuksiinsa Bay Loganin vankka yleistietämys hongkongilaisesta elokuvasta, jota Roy Horanin tietämys juuri Game of Death 2 -elokuvan tekemiseen liittyvistä asioista täydentää mitä mainioimmalla tavalla. Yhdessä herrat onnistuvat kertomaan erittäin runsaasti informaatiota viihdyttävällä tavalla ja tämä nouseekin ehdottomasti parhaiden kuulemieni kommenttiraitojen joukkoon ja kestää jopa useampiakin kuuntelukertoja.

 

Poistettuja kohtauksia 4

 

Poistetut kohtaukset ovat mukana ainoastaan elokuvan kansainvälisessä versiossa ja siksi ovat englanniksi puhuttuja. Nämä ovat oikeaoppisesti laajakuvamuotoisia, mutta ei anamorfisia. Kolme ensimmäistä kohtausta ovat ainoastaan koosteita vanhasta Bruce Lee -aiheisesta kuvamateriaalista ja voidaan pitää helpotuksena,  etteivät ne ole mukana Game of Death 2 -leffan aasialaisessa versiossa, joka Hong Kong Legendsin levyltä löytyy. Neljäs kohtaus sen sijaan on oikeasti elokuvaa varten filmattua materiaalia. Tosin ei tätä elokuvaa varten, vaan kyseinen kamppailujakso oli jo alkuperäisen Game of Death -leffan aasialaisessa versiossa. Hong Kong Legendsin kaksilevyinen Game of Death Platinum DVD-versio sisälsi  leffasta oli kansainvälinen versio, josta kasvihuonekamppailu oli poistettu ja siksipä jakso oli lisämateriaalina myös siinä julkaisussa.

 

1. Childhood Memories (2m15s):

 

Kohtaus näyttää Bruce Leen hahmoa pienenä kauhukakarana. Materiaali on kerätty vanhoista elokuvista, mitä Bruce Lee teki nuorella iällä. Kuten arvata saattaa, ei kuvan laatu ole erityisen hyvä ja kaiken hyvän lisäksi katsojille tehdään varmaksi, että kyse on autenttisesta Bruce Lee -materiaalista ja kerrotaan jopa Bruce pojan ikä kunkin jakson kuvausten aikana. Toimiihan tämä jakso dokumentaarisena materiaalina varsinkin, kun näitä varhaisia Bruce Leen esiintymisiä lienee hyvin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta löytää alkuperäisinä elokuvina.

 

2. The Funeral Montage (1m10s):

 

Kooste Bruce Leen hautajaisissa kuvattua materiaalia kornin pop musiikin säestämänä. Sanoisin, että hyvä ettei tämä jakso ole mukana itse elokuvassa.

 

3. The Alternative Credit Sequence (1m45s):

 

Vaihtoehtoiset lopputekstit kansainvälisestä versiosta, joissa esitetään lisää Bruce Lee kuvastoa videona ja still kuvina.

 

4. The Greenhouse Fight (3m58s):

 

Alkuperäisessä Game of Death -leffassa aasialaisessa versiossa mukana ollut kasvihuonetaistelu, joka ei kuitenkaan ollut mukana kansainvälisessä versiossa. Siksipä kansainvälistä versiota rakennelleet huomasivat tämän 'uuden' toimintajakson ja päättivät lisätä sen Tower of Death -nimellä kulkevaan versioon. Oikeastaan tämä on varsin kiehtova kamppailu, jonka osapuolina on Billy Lo (Kim Tai Chung) ja Casanowa Wong, joista jälkimäinen ei ole ollenkaan mukana tämän julkaisun varsinaisessa elokuvassa, ainoastaan lisämateriaaleissa.

 

Haastattelu: Roy Horan (22.58)

 

Hieman alle 23 minuuttinen uusi tätä julkaisua varten tehty Roy Horan haastattelu on kaksijakoinen. Alussa Roy kertoo elämästään ja uransa alkuvaiheista. Roy kuvailee eri martial arts harjoituksiaan ja työskentelystään monien elokuvantekijöiden kanssa. Toisessa osiossa keskitytään Game of Death 2 -leffan kuvauksiin. Haastattelussa Roy onnistuu kertomaan uutta tietoa, jota ei löydy mistään muista osioista tällä levyllä, ei edes kommenttiraidalla.

 

Haastattelu: Cassanova Wong (16.21)

 

Hong Kongissa nimellä Casanova Wong tunnettu näyttelijä ei ole ollenkaan mukana itse elokuvassa, vaan ainoastaan kansainvälisessä versiossa löytyvässä kasvihuonekamppailussa, joka on levyn poistetuissa kohtauksissa. Casanovan oikea nimi on Kim Yong-Ho. Haastattelussa on vähemmän informaatiota itse elokuvasta, mutta sitäkin enemmän herran aiemmasta urasta, tae kwondosta ja mietteitä Samo Hungista sekä Bruce Leestä. Kaiken kaikkiaan kiehtova haastattelu ja huomattavasti informatiivisempi kuin suhteellisen lyhyt n. 16 minuutin kesto voisi antaa olettaa.

 

Biografiat Ng See Yuen ja Hwang Jang Lee

 

Biografiat ovat erittäin lyhyitä, ainoastaan kolmisivuisia tekstejä, joiden lisäksi molemmista herroista on erittäin valikoitu filmografia. Tämä on pettymys, sillä HKL on yleensä tuottanut huomattavasti laajempia biografioita.

 

kuvagalleria 26 still kuvaa

 

Kuvagalleriasta löytyy 26 kuvaa elokuvasta, ei mitään erityistä mainitsemisen arvoista. Eipä näitä montaa kertaa viitsi katsella.

 

Trailerigalleria

 

Trailerigalleriassa on kaksi Game of Death 2 -elokuvatraileria. Molemmat ovat anamorfisia kuvasuhteella 2,35:1. Totuttuun HKL tyyliin yksi niistä on alkuperäinen hongkongilainen traileri ja toinen DVD julkaisua promotoiva englantilainen uusiotraileri. Hongkongilainen traileri kannattaa katsoa vasta elokuvan jälkeen sillä pienoinen spoilerivaara on olemassa. Uusi UK traileri ei pahemmin spoilaa vaan esittää toimintapätkiä musiikin säestämänä.

 

Promotrailerit Bruce Lee -leffoihin The Big Boss, Fist of Fury, Way of the Dragon ja Game of Death. Lisäksi vastaavat löytyy myös seuraaviin elokuviin: Encounters Of The Spooky Kind, Hong Kong Once Upon A Time In China, Iron Fisted Monk, Eastern Condors, 2000AD, Miracles, Magnificent Butcher, In The Line Of Duty ja Police Story.

 






Yhteenveto:


Game of Death 2 ei ole oikea valinta ensimmäiseksi elokuvaksi hongkongilaiseen elokuvaan tutustumista harkitsevalle, sillä parempiakin on tarjolla. Esimerkiksi Hong Kong Legendsin julkaisuista vaihtoehtoja löytyy runsaasti: Bruce Leen leffat, Jackie Chanin Police Story, Donnie Yenin Iron Monkey jne, vain muutamia mainitakseni. Mutta mikäli tarkoitus on etsiä lisää Hong Kong -tyylistä kungfua,  eikä tarinassa olevat ihmeellisyydet ole esteenä, Game of Death 2 tarjoaa varsin mukavaa, joskin paikoitellen tahattoman koomista viihdettä. Toimintapuolella on varsin nasevia kohtauksia ja etenkin potkutekniikat ja aseelliset kamppailut (aasialaisilla martial arts -aseilla) ovat mainioita.


Monien mielestä Bruce Leen nimellä rahastava elokuva olisi pitänyt jättää kokonaan tekemättä, mutta tässä olen jyrkästi eri mieltä. Olisi ollut todella järkevää jättää vanhat Bruce Lee -nauhat käyttämättä ja luottaa yhä elossa olevien näyttelijöiden kykyihin. Vaikka mistään mestariteoksesta ei siis olekaan kyse, tietyllä varauksella ja 'oikealla' asenteella saattaa elokuva muodostua varsin viihdyttäväksi katselukokemukseksi. 
 
Kuvasuhde: 
2,35
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on aiemmin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Kommenttiraita Poistettuja kohtauksia Haastattelut (2) Biografiat kuvagalleria Trailerigalleria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016