Gilmoren tytöt - Toinen tuotantokausi
M. Pajulahti, Ma, 18/09/2006 - 00:00

Elokuva
Amy Sherman-Palladinon luoma Gilmoren tytöt jatkuu upeasti tällä toisella kaudella. Tarina on mukavan yhtenäistä pakettia, joka ei jätä tyhjää kuilua edes tuotantokausien väliin. Juonellisesti jatketaan siitä, mihin ensimmäinen kausi jäi.

Jo tuttujen näyttelijöiden lisäksi uutena kasvona pikkukaupungin vilinässä nähdään muun muassa Luken (Scott Patterson) sisarenpoika Jess (Milo Ventimiglia). Kaikkea vastaan kapinoiva nuorukainen ihastuu Roryyn (Alexis Bledel), ja tekee lähes kaikkensa ärsyttääkseen tämän nykyistä poikaystävää, Deania (Jared Padalecki). Sarjan päätähtenä loistaa tutusti Lorelai Gilmore (Lauren Graham), jonka humoristinen ote arkeen ihastuttaa jaksosta toiseen. Lisää ruutuaikaa on annettu myös Roryn viholliselle ja koulutoverille Parisille (Liza Weil). Hyvin pyörivät Lorelain vanhempienkin (Kelly Bishop ja Edward Herrmann) kuviot perjantai-illallisten merkeissä.

Toinen kausi on itse asiassa vielä parempi kuin edeltäjänsä. Kun ensimmäinen kausi keskittyi Stars Hollown asukkaisiin ja keskeisiin paikkoihin tutustuttamiseen, lähtee toinen kausi pyörittämään sitä kaikkea sellaisella vauhdilla, että aiempi kausi jää väistämättä jalkoihin. Laatua nostetaan myös teknisesti, sillä nyt niin valaistus kuin kuvauskin on hoidettu entistä luistavammin.

Kaikki hahmot ovat aitoja ihmisiä, eikä näyttelemisestä ole tietoakaan. Sarja tuo kaikkien elämän niin lähelle katsojaa kuin mahdollista. Maanläheinen, mutta silti humoristisen surrealistinen maailma iskeekin tajuntaan niin syvälle, ettei Stars Hollowsta tahtoisi lähteä pois edes kaikki kauden jaksot katsottuaan. Toisin sanoen Lorelain ja Roryn seikkailuihin jää pahasti koukkuun. Ei ihme, että sarja on kerännyt niin valtavan määrän faneja ympäri maailman.

Sarjan ehdoton kulmakivi loistavien näyttelijöiden takana on mestarillinen käsikirjoitus, jota ei voi liikaa kehua. Kieli on terävää ja älykästä, tempo nopeaa, ja mukana vilahtelee viitteitä niin elokuviin, julkisuuden henkilöihin kuin historiaankin. Yleissivistys on tarpeen ymmärtääkseen kaiken, jolloin dialogi antaakin todella paljon. Rikkaan puheen lomassa hassutellaan ja leikitellään eri asioilla, mikä vääntää suun entistäkin suurempaan hymyyn. Toisella kaudella nähdään myös runsaasti enemmän huumoria verrattaessa ensimmäiseen kauteen. Vitsit ovat älykkäitä ja saavat aidosti nauramaan parhaimmillaan vielä myöhemmilläkin katselukerroilla.

Kuva
1.33:1-suhteen ei-anamorfinen kuva näyttää paremmalta kuin ensimmäisellä kaudella. Tämä lienee ainakin paremman valaistuksen ansiota, mutta voi hyvin olla, että kuvauslaitteistoakin on päivitetty. Värikäs pikkukaupunki toistuu mukavissa väreissä, eikä suuria puutteita tai häiriöitä ilmene. Kuva pysyy kauttaaltaan tarpeeksi tarkkana, joskin havaittavissa on pientä pehmeyttä. Laatu on silti niin hyvää, ettei mikään tekninen seikka pääse häiritsemään katselunautintoa.

Ääni
Ääniraitana kuullaan Dolby Surround 2.0, joka hoitaa hommansa englannin lisäksi myös espanjaksi ja saksaksi. Laadultaan se on hyvää tasoa. Häiriöitä ei esiinny lainkaan, ja lähes pelkkää dialogia toistaessaan ääniraita toimii hienosti tällaisenaan.

Lisämateriaali
Neljään jaksoon on katsottavissa ennennäkemätön kohtaus. Näiden kestot vaihtelevat puolesta minuutista pariin minuuttiin, joten mitään kovin mullistavaa ei ehditä näkemään. Jaksoista poistetut kohdat on silti ihan kiva katsoa, vaikka hieman täytteeltä olisivat varsinaisissa jaksoissa tuntuneetkin.

Kirjaimellisesti lyhyessä International Success: How Other Countries Welcome The Girls -lyhytdokumentissa käydään nopeasti läpi sarjan dubbaamista muille kielille. Pätkä on melko vetävä, ja innostaa katsomaan kokeilumielessä kokonaisia jaksoja dubattuinakin. Dubbaus koko tuotantokauteen löytyy espanjaksi ja saksaksi. Nämä kuulostavat hieman hassuilta, eikä sarja tunnu toimivan yhtä hyvin dubattuna kuin alkuperäisellä puheella.

Who Wants To Argue -koosteessa näytetään vain muutamia lyhyitä välähdyksiä sarjan riitelykohtauksista. Takakannen mukaan näiden pitäisi olla parhaita riitoja, mutta tuntuu ettei näin todellisuudessa ole. Muutenkin erittäin lyhyt kooste tuntuu jäävän torsoksi.

Lisämateriaalin ylivoimaisesti innostavinta antia tarjoaakin Kirkin (Sean Gunn) kauden kolmannessatoista jaksossa esittämä A Film By Kirk -lyhytelokuva.

Yhteenveto
Ensimmäisestä kaudesta vielä hitusen parantava Gilmoren tyttöjen toinen kausi on joka suhteessa aivan upeaa jälkeä. Se tarjoaa television parasta dialogia satumaisen pikkukaupungin asukkaiden esittämänä. Sarjan tähtiä ovat toisella kaudellakin tietysti Lorelai ja Rory, mutta muitakin henkilöitä otetaan rohkeasti ja onnistuneesti esille. Teknisesti kuuden levyn boksi on hyvää laatua, mutta lisämateriaalin lyhyys jättää auttamatta ikävöimään lisää. Loppuun vielä pieni varoitus: tämän jälkeen ei voi olla ostamatta seuraaviakin tuotantokausia.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
6
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
DVD on kopiosuojattu.
Ääni: 
Dolby Surround 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016