Alkuperäinen nimi: 
The Great Gatsby
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
142
Great Gatsby, The - Kultahattu
Jussi U. Pellonpää, La, 18/05/2013 - 00:00

Elokuva
Alkoholismista toipuileva kirjailijanalku Nick Carraway (Tobey Maguire) saa lääkäriltään kehotuksen purkaa sisintään, ja muistot muuttuvat sanoiksi. Vuonna 1922 Nick muuttaa New Yorkin Long islandille ja saa naapurikseen ökyrikkaan ja ylettömistä juhlistaan tunnetun Jay Gatsbyn (Leonardo DiCaprio). Miehet tutustuvat, mutta eivät suinkaan sattumalta, sillä Nickin serkku Daisy (Carey Mulligan), joka on aviossa äkkipikaisen öykkärin, siniverisen Tom Buchanin (Joel Edgerton) kanssa, jakaa Gatsbyn kanssa salaisuuden.

Maailman komeimman musikaalin, Moulin Rouge!:n (2001) tekijän, ohjaaja Baz Luhrmannin lavea ja teknisesti briljantti The Great Gatsby - Kultahattu uhkaa hukata F. Scott Fitzgeraldin draamaklassikon häikäisevän visuaalisuuden taakse, mutta erinomaisen hyvät näyttelijät pitävät monisyisen tragedian taitavasti todellisuuteen ankkuroituna. Elokuva välkkyy, loistaa ja säkenöi jokaisen freimin ollessa kuin oma taideteoksensa modernin popmusiikin (sovittajina Shawn ”Jay-Z” Carter sekä Graig Armstrong) säestyksellä ja lopputulos onkin silkkaa Luhrmannia, surrealis-realistista fantasiaa, joka nostaa parrasvalohin niin kuvaajan (Simon Duggan), leikkaajat (Jason Ballantine, Jonathan Redmond ja Matt Villa) kuin lavastajan ja puvustajan (Luhrmannin elämänkumppani, myös yhtenä tuottajana toimiva Catherine Martin), joiden kaikkien panos näkyy aivan erikoisen omaperäisessä lopputuloksessa.

Spider-Manien jälkeen (2002-2007) hiljaiseloa vietellyt Tobey Maguire tekee hienon paluun tarinan ensisijaisena kokijana ja kertojana, Leonardo DiCaprion vetäessä itsensä näköisen takuuvarman roolin myyttisenä monimiljonääri Gatsbyna. Carey Mulligan jää kaiken katalyyttina Daisyna kummallisen valjuksi, kun taas Joel Edgerton lataa Tomiinsa aimo annoksen röyhkeyttä ja raivoa. Sivummalla hyviin suorituksiin yltävät niin ikään myös Isla Fisher Tomin salarakkaana Myrtlenä ja Jason Clarke tämän hirmutöihin ryhtyvänä aviomiehenä Georgena. Tärkeä rooli on myös Elizabeth Debickillä Daisyn luottoystävä Jordanina.

Yhteenveto
Upeasti näytelty ja visuaalisesti varmasti vuoden kauneimpia elokuvia. Luhrmannin tyylin ystäville takuupommi ja silkkaa silmäkarkkia koko rahan edestä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016