Häiriötekijä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/09/2015 - 00:00

Elokuva
Q-teatterin suosittuun lava-aktiin vuodelta 2013 perustuva episodielokuva esittelee kymmenen toinen toistaan arkisempaa tilannetta, jotka kaikki nyrjähtävät sekunnin murto-osassa absurdeiksi mitättömältä tuntuvan häiriötekijän ansiosta. Hulluuden rajoille viedyllä, makaaberilla huumorilla tuuletetaan mm. ihka tavallista kiinteistövälitystilannetta, jossa ostajaehdokas alkaa kuulla residenssissä outoja ääniä, nörttipariskunnan iltakahvitilaisuutta, jonne yhteinen ystävä tuo muassaan todellisen alfauroksen, surevan suvun matriarkan viimeisiä hengenvetoja ja kaveriporukan kauan odottaman lomamatkan alkua, joka jämähtää erinäisistä syistä alkutekijöihinsä.

Aleksi Salmenperän ehtymättömällä energialla ohjaama ja elokuvassa nähtävien näyttelijöiden, Jani Volasen, Tommi Korpelan, Pirjo Longan, Elina Knihtilän, Eero Ritalan, Lotta Kaihuan ja Elena Leeven alkuperäiskäsikirjoituksen pohjalta Salmenperän, Volasen ja Samu Heikkilän käsikirjoittama hullunmylly Häiriötekijä on paljolti velkaa Monty Python -ryhmän legendaariselle episodielokuvalle Elämän tarkoitus (The Meaning of Life, 1983), jossa siinäkin käytiin läpi elämän oudoksi heittäytyvä kiertokulku aina syntymästä kuolemaan ja lopulta taivaan porteille.

Häiriötekijän osasissa on eroa paitsi ajassa, myös tasossa, sillä muutamat sketsimäisistä välipaloista erottuvat selvästi muita heikompina joukosta. Tosin kokonaisuus on varsinkin muutaman uskomattoman kekseliään ja hirsipuuhuumorin syvimmän olemuksen oivaltaneissa jaksoissa niin kaikkivoipaisen vahva, että pienen horjunnan balanssissa antaa mielellään anteeksi. Vaikka pääpaino onkin hillittömässä hauskanpidossa, episodien takana kulkee myös melankolisen koskettava pohjavire, joka tuo touhuun inhimillisyyttä. Kaikesta irrallisuudestaan huolimatta kokonaisuuteen löytyy myös se kuuluisa punainen lanka, joskus näemmä ihan kirjaimellisestikin.

Kaikki näyttelijät tekevät ehdottoman hyvää työtä, mutta muutama huikean suvereeni suoritus nousevat silti kirkkaaseen kärkeen. Tommi Korpelan koskettavan surumielinen kuvaus bilehile Makkosen normaalista perjantai-illasta on paitsi tarinaltaan hurjin, myös teknisesti häikäisevän komea. Elina Knihtilä käsittämättömän hurja soolo kuolinvuodekohtauksessa on yksi 2000-luvun katarttisimmista vedoista, ja yhtä huikealla tavalla alisuorittaa Jani Volanen löysässä hirressä roikkuvana ryhmänvetäjänä, kun lentokentän lippuselvityksessä alkaa todellinen puuristin tienoo. Eero Ritala hauskuttaa varsinkin metsien testosteroniuroksen kohtaavana nettipellenä ja Pirjo Lonka totaalisesti turistiryhmän edessä jäätyvänä oppaana. Mainiot panokset antavat myös perusryhmän ulkopuolelta tulleet Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä ja Laura Birn.

Yhteenveto
Ei taatusti kaikkien makuun, mutta jos kaasu pohjassa tykitetty 85 minuuttinen kaaosteoria sysimustalla huumorilla höystettyä, harkittua sekoilua on se sun juttus, riskinotto palkitaan ruhtinaallisesti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016