Alkuperäinen nimi: 
Shark tale
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
86
Hain tarina
Jarmo Hänninen, Pe, 08/04/2005 - 00:00

Elokuva

Hain tarina on kertomus Oscar-kalasta, joka haaveilee paremmasta elämästä koralliriutan huipulla. Valtaan ja maineeseen on kuitenkin melkoinen matka koralliriutan huipulta varsinkin, kun ammattina on valaan kielen jynssääminen paikallisessa valaspesulassa. Elämää hankaloittaa kovasti se, että Oscar on veloissa paikan omistajalle, pallokala Sykesille.

Hait ovat koralliriutan pelätyimmät asukkaat ja ruokaketjun huipulla on rattoisaa elellä. Hain tarinan lihansyöjät ovat kalamafian edustajia ja he keräävät suojelusrahaa ja toimivat koronkiskureina siinä missä muutkin "kunnon" mafiosot konsanaan. Lenny-hai on kummisetä isänsä varjossa kasvanut tapaus, jonka pitäisi velipoikansa kanssa ottaa haltuun isukin bisneksiä. Ainoa haittapuoli tässä kuitenkin on, että Lenny vihaa väkivaltaa ja on kasvissyöjä.

Huimien sattumusten kautta Oscar tapaa hain ja yhtäkkiä hänestä tulee koko riutan suosikki. Veljensä menettänyt Lenny taas törmää vielä uskomattomampien sattumusten kautta Oscariin ja he yrittävät selvittää koko sotkun yhdessä. Hain tarina on sinänsä ihan pätevä elokuva, mutta se ei sisällä mitään uutta, jota ei olisi toisissa tietokoneanimaatioissa jo käytetty. Ääninäyttelijät Will Smith, Robert De Niro, Martin Scorsese, Jack Black, Angelina Jolie ja Renée Zellweger tuovat elokuvalla hyvää nostetta, mutta se ei yksin riitä.  Tarina sisältää niin paljon yleistyksiä ja muista elokuvista napattuja juoniasetelmia, ettei siitä ei löydä juuri muuta omaperäistä kuin kalojen kävely takaevillään. Vaikkakin mafia tuodaankin ensimmäistä kertaa tietokoneanimaation maailmaan, on asetelma jo tuttu muista elokuvissa.

Vaikka Hain tarinan tekijöillä on takanaan iso vihreä hittielokuva nimeltään Shrek, jäädään laadussa lähes joka suhteessa kauas taakse. Tietokoneanimaatio on ihan passelinnäköistä, mutta Hain tarinan vedenalainen maailma on varsin autio, eikä se sisällä kuin kahteen kertaan kierrätettyjä sketsejä ja vitsejä. Tarinan pääosafisut ovat saaneet osakseen ääninäyttelijöidensä kasvonpiirteitä; Oscar-kalan kasvonilmeet ovat lähes yksi yhteen Will Smithin kanssa ja Sykes pallokalalla on Scorsesen tuuheat kulmakarvat.

Elokuvassa on panostettu melkoisesti musiikkiin, josta suurin osa on tuotettu yksinoikeudella tätä elokuvaa varten. Ääninäyttelyn ohella musiikki nouseekin elokuvan positiivisimmista kokemuksista. Elokuva on silti kuin suuri Fresh Prince (of Bel Air) -musiikkivideo, tuomatta vedenalaisella maailmallaan mitään tuoretta jo aiemmin nähtyihin koko perheen CGI-iloitteluihin. Jokaisen uuden tietokoneanimaation on ylitettävä edeltäjänsä jollain tapaa ja sitä Hain tarina ei valitettavasti tee. Kyllä tämä kuitenkin perheen pienimpiin edustajiin uppoaa kuin kuuma veitsi voihin.

Onneksi löytyy täsmälleen saman aihepiirin Nemoa etsimässä -animaatio, jota katsoo mielellään useampaankin kertaan, sillä siinä on jotain omaperäistä ja mielenkiintoinen tarina, jota ei ole kierrätetty monista aineksista. Hain tarina vaikuttaakin vertailussa lähinnä huonolta Nemoa etsimässä -kopiolta.

Kuva

Kuva on muiden tietokoneanimaatioiden tapaan lähes virheetön. Reunaterävöitys tulee muutamassa kohtauksessa esiin melko pahasti, mutta muuten leffa on kuvanlaadun puolesta laadukasta katseltavaa. Värikylläisyys ja tarkkuus ovat kohdallaan.

Ääni

Jossain on mokattu ja pahasti. Hain tarinan Dolby Digital 5.1 -ääniraidassa ei ole potkua kuin musiikkiesitysten bassoraidoilla, muutenkin raita on todella vaimea ja eloton. Äänimiksaajilla ei ilmeisesti ole ollut inspiraatiota luoda leffaan mielikuvituksellista äänimaailmaa. Myös suomi-dubbauksesta pitää nipottaa, sillä kaikista sanoista ei saa selvää kirveelläkään.

Hans Zimmer on loihtinut elokuvan scoren, joka ei erotu eksklusiivisesti elokuvaa varten tuotettujen kappaleiden takaa tavalla. Elokuvan soundtrackilla kuullaan muun muassa Justin Timberlakea ja Christina Aguilleraa duetoimassa Missy Elliotin kanssa.

Lisämateriaali
Hain tarinan ohjaajien Bibo Bergeronin, Vicky Jensonin ja Rob Lettermanin yhteinen kommenttiraita on informatiivinen ja tuotantoa kiittelevä elokuvan mittainen ekstra. Raidalta saa sellaisen kuvan, että ohjaajat ovat tehneet itse kaiken ja ovat muiden yläpuolella. Kuvitelmissa asia saattaa olla näin, mutta kun elokuvan teosta vastaa yli sata animaattoria, voisi heillekin sentään jotain kiitosta antaa eikä omia kaikkea kunniaa itselleen.

Myrskyisät vedet (1:43) sisältää muutaman teknisen mokan. Mielenkiintoisella Meritähti (11:28) -nimellä siunattu ekstra on pieni making of -dokkari, jossa elokuvan tekijät ja ääninäyttelijät kiittelevät kilpaa toisiaan ja kertovat siinä sivussa elokuvasta. Hain tarinan musiikki (4:24) kertoo elokuvan soundtrackin tekemisestä ja artistien mukanaolosta leffan biisien tuottamisessa. Kalamaailma (5:48) on taas katsaus elokuvan vedenalaisen maailman luomiseen. Gigi-valas (1:18) on erittäin outo tapaus ekstrojen joukossa. Siinä elokuvan eräs mafiavalas kertoo "oikeasta" Gigi-valaasta, joka on ilmeisesti melkoinen legenda alallaan.

Club Oscar nähdään jo elokuvan lopputekstien jälkeen, mutta sen löytää myös lisämateriaaliosuudesta. Kyseessä on niin ikään elokuvan tapahtumien jälkeiset loppubilleet, jossa leffan päähenkilöt ottavat tanssiskabaa toisiaan vastaan. Club Oscarin mukana tulee myös valikoituja kohtauksia, joita voi selailla elokuvan parhaina paloina.

Levyltä löytyy myös tanssinopetusta, jossa ammattitanssija opettaa kahden avustajansa kanssa Hain tarinan loppupuolella näytettyjä tanssityylejä. Kaiken tämän lisäksi levyltä löytyy kaksi peliä ja dvd-rom -osiossa tulostettavia kuvia. Musiikkivideo Car Wash, jossa esiintyvät Missy Elliot ja Christina Aguillera. Trailereita tarjotaan elokuvista Madagascar, Shrek 2 ja Wallace&Gromit.

Yhteenveto
Hain tarina on ideaköyhä elokuva. Se on lähes täydellinen esimerkki siitä, miten kaikki energiavirta Dreamworksin ja PDI:n sisällä on pistetty Shrek-elokuviin ja loput ideoista vitseineen on säästetty tavalla tai toisella tähän jäännöselokuvaan.  Jos aiotaan kilpailla alalla ja herättää katsojien mielenkiinto, täytyy keksiä jotain, mikä ylittäisi aikaisemmat tietokoneanimaatiot. Tähän Hain tarina ei kykene ja lähes kaikki kalamaailmaan liittyvät jutut tulivat viihdyttävämmin esille Pixarin elokuvassa Nemoa etsimässä.

Julkaisun tekninen laatu on Shrek-leffojen DVD-julkaisujen tasolla, mutta ääniraita ja elokuvan äänisuunnittelu tuottavat suuren pettymyksen vähintäänkin niille, jotka ovat tottuneet muun muassa Disneyn vastaavien tietokoneanimaatioiden tarjontaan.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
Ohjaajien yhteinen kommenttiraita Club Oscar Pelejä ja aktiviteetteja Hain tarinan musiikki Hain tarinan yksityiskohdat Tekniset mokat Making of
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016