Alkuperäinen nimi: 
Hors de prix
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
101
Hinnasta viis
Saul Ahola, Su, 02/12/2007 - 00:00

Elokuva
Hollywoodissa Da Vinci -koodin (2006) parissa siipiään kokeillut ranskatar Audrey Tautou matkasi seuraavaksi Ranskan Rivieralle kuvaamaan maanmiehensä ohjaamaa hujarikomediaa Hinnasta viis (Hors de prix, 2006). Pierre Salvadorin uusin elokuva on perinteinen romanttinen komedia, jonka henkilöhahmot asettavat arvonsa hintalapun mukaan. Tautoun esittämä Irène etsii viettelevästi ehostautuneena ravintoloista rikkaita miehiä, jotka elättäisivät ja hukuttaisivat hänet kalliisiin koruihin, merkkituotteisiin ja huippuillallisiin. Tutkimusretkien sekaan mahtuu vaatimaton hotellipoju Jean (Gad Elmaleh), joka pienen viattoman väärinkäsityksen seurauksena alkaa epätoivoisesti esittämään rahakasta porvaria hotellin yleisavaimen turvin vietelläkseen viehättävän Irènen. Kuten olettaa saattaa, ei kulissi pysy kauaa koossa. Rikkaimpien rientojen perään samantien ovesta ulos suunnistava Irène jättää jälkeensä epätoivoisesti rakastuneen Jeanin, jolla ei ole jäljellä enää työpaikkaa saati rahaa.

Hinnasta viis repii huumorinsa usein perinteisestä slapstick-koheltamisesta ja Gad Elmalehin näyttelemä hahmo esitelläänkin varsin karikatyyrimaisena hotellitohelona, joka ulkoiluttaa hienostorouvien pikkukoiria kompuroiden pitkin kaupungin katuja. Audrey Tautou on jälleen hurmaava itsensä, antaen röyhkeällä roolillaan hieman sähäkkyyttä söpöilevälle maineelleen. Parivaljakon eripuraisen suhteen setvimiseen keskittyvä elokuva ei liiemmin yllätyksiä tarjoa, ja katsoja onkin usein pari sivua käsikirjoitusta edellä. Hinnasta viis keskittyy uuden tarjoamisen sijasta kokoamaan vanhoista aineksista mahdollisimman maittavan aterian. Mielenkiintoisuus saa väistyä rennon viihdyttämisen tieltä. Elokuva pyrkii muokkaamaan kokonaisuudesta mahdollisimman harmittoman ja sulavaviivaisen huvittelun, josta on yhtä helppo nauttia kuin kaataa kurkusta alas viilentävä virvoke, sillä mitään pureskeltavaa se ei tarjoa.

Visuaalisesti elokuva on todella näyttävä, design-tuotteidensa tapaan äärimmilleen tyylitelty värikäs diashow. Karamellikaupan värein koristeltu teos onkin sinnikkäästi sommiteltuine viiden tähden aamiasasetelmineen röyhkeän raikasta todellisuuden pakoa. Vaikka elokuvan sommitelmat ovatkin hieman hengettömän sliipattuja, on värejä ja muotoja käytetty taidolla hyödyksi. Huippuhotellit tarinan miljöönä antavat tietenkin pirteän leikkikentän, mutta ohjaaja on yhdessä kuvaajan kanssa poiminut hienosti koko väripaletin käyttöön tehostamalla milloin mitäkin pientä yksityiskohtaa. Tehokkuuta kuvasommitelmiin haetaan taitavasti muun muassa tummanpuhuvista, kuvioiduista käytävämatoista. Paljon aikaansa makuuhuoneen puolella viettävä elokuva on näissä kohtauksissa verhottu vellovaan, virheettömän valkoiseen lakanakasaan, jonka välistä kurkistaapi pieni Tautou.

Myös elokuvan musiikki on menossa mukana teoksen tunnelmaa tukevalla, svengaavalla asenteella. Kujeilevaa keimailua tahdittaa leikkisän viileä jazzittelu, ja menevämmässä yöelämässä kuullaan etäisen reggae-pohjaista versiointia tunnetuimmista sävelmistä. Elokuva onkin orkesterirytmittelyä myöten hakenut helmoihinsa vanhan ajan sikarin tuoksuista glamouria. Hinnasta viis on nähnyt paljon vaivaa ulkoiseen ehostukseen ja loistokkuuteen, mikä tekee elokuvasta varsin vaivattomasti nielaistavan palasen. Teos on viimeistä viilausta myöten kauniisti tarjoiltu, mutta samalla se olisi voinut ottaa oppia myös kertomastaan tarinasta - pelkkä kaunis koreilu ja kiiltävän häikäisevät pinnat eivät tyydytä ihmistä loputtomiin.

Hinnasta viis on kujeilevan kepeää viihdettä alusta loppuun, ei paljon muuta. Elokuva etenee varsin ennalta-arvattavasti romanttisen komedian ohjekirjan mukaan, mutta tekee sen kuitenkin tarpeeksi viihdyttävästi, jotta katsoja jaksaa seurata väistämättömyyksiä ja ilmeisiä käännekohtia. Silmää iskevä tarinankuljetus on höyhenenkevyttä ja koko elokuva on stereotyyppisten hahmojensa tavoin vain yhden illan juttu, kertakäyttöistä viihdykettä, mutta voihan siitä yhdestä illasta nauttia silti täysin shampanjan makuisin siemauksin. Kevyenä romanttisena komediana Hinnasta viis on onnistunut varsin hyvin päämärässään, sillä harvoinhan tämänkaltaiset elokuvat juuri popcorneja enempää pureskeltavaa tarjoavat. Ei pieni omaperäisyys ja kerronnalinen särmä tätäkään elokuvaa silti tappanut olisi. 

Tekniikka
Elokuvan anamorfinen kuva (2.35:1) on laadultaan varsin hyvä. Runsaasti pirteillä väreillä leikittelevä kuva on miellyttävän tarkka ja kirkas, eikä varsinaisia ongelmia esiinny. Ääniraitoja levyllä on kolme. Dolby Digital 5.1 - ja stereoraidan lisäksi levyltä löytyy myös DTS-raita. Äänet toistuvat moitteettoman selkeästi ja monikanavamiksaustakin käytetään mukavasti hyödyksi esimerkiksi väenpaljouden ja meren kohinan sävyttämisessä. Kaiken kaikkiaan DVD on tekniseltä laadultaan turvallisen tasokas paketti.

Lisämateriaali
Ainoana lisämateriaalina levyltä löytyy elokuvan traileri.

Yhteenveto
Hinnasta viis on varsin perinteinen ja yllätyksetön romanttinen komedia, joka kykenee kuitenkin viihdyttämään kestonsa verran sellaisenaankin. Viileät viettelyt, kevytmielinen tunnelma ja Audrey Tautou jaksavat heikohkosta tarinasta huolimatta pitää elokuvaa pystyssä, sillä päämääriinsä nähden Hinnasta viis on kieltämättä onnistunut teos genressään.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Pan Visionille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0, DTS
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016