Alkuperäinen nimi: 
Honey Baby
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
106
Honey Baby
Jari Tomppo, Ke, 15/02/2006 - 00:00

Elokuva

Amerikkalaisen Henry Thomasin näyttelemä Tom on amerikkalainen singer-songwriter, jonka uran kohokohta kotimaassa oli yksi melkein hittilistoille kohonnut biisi takavuosina. Euroopassa, erityisesti Saksan itäisellä puolella, hän on kuitenkin onnistunut sinnittelemään leivän syrjässä satunnaisten keikkojen ja kohtalaisen levymyynnin turvin. Ajat kuitenkin muuttuvat eikä perinteinen mies ja kitara -musiikki  kiinnosta edes itäsaksalaisia 2000-luvun kynnyksellä, varsinkin kun Tom ei ole kyennyt kirjoittamaan uutta musiikkia vuosiin. Kun vielä tyttöystävä heittää Tomin pihalle, on muusikkoparka valmis ottamaan vastaan lieron managerin tarjoaman Baltian kiertueen saadakseen kasaan rahat kotimatkaa varten.

Suomalaisen Irina Björklundin tulkitsema Natascha puolestaan on venäläinen prostituoitu, joka on saapunut Saksaan avioituakseen rikkaan liikemiehen Karlin (Helmut Berger) kanssa. Karlin vaimona hänen tulevaisuutensa olisi taloudellisesti turvattu, mutta aivan häiden kynnyksellä Natascha päättää paeta, jättäen raivostuneen Karlin yksin alttarille. Karl ei ole tottunut häviämään, eikä hän pidä siitä että häntä nöyryytetään julkisesti, joten hän on valmis tekemään kaikkensa kokemansa vääryyden oikaisemiseksi.

Kaliningradissa Tomin ja Nataschan tiet kohtaavat ja alkaa yhteinen matka Tomin antiikkisella Citroenilla halki Baltian. Tien päällä he tutustuvat toisiinsa, ja tukahdutetuiksi luullut tunteet kohoavat pintaan. Menneisyyden haamut eivät kuitenkaan halua päästää heitä otteestaan.

Brasiliaan asumaan asettunut Mika Kaurismäki on Honey Babyn myötä palannut amerikanseikkailujensa jälkeen lähemmäs juuriaan, ja osoittaa yhä olevansa pätevä slaavilaisen melankolian tulkki. Tomin ja Nataschan matka kuljettaa heitä pitkin hiljaisia, loputtoman pitkiä teitä. Halki rapistuneiden pikkukylien syyskesän taittuessa kohti talvea. Pietaria kohti suuntautuvalla matkalla he matkustavat pummilla tavarajunassa, tutustuvat loistavan Kari Väänäsen näyttelemän Enrico Suuren johtamaan kiertävään sirkukseen, ja vähitellen rakastuvat toisiinsa.

Kansainvälisenä yhteistuotantona toteutettu, viidessä maassa kuvattu Honey Baby on naiivi ja melankolinen elokuva, jossa ei oikeastaan tapahdu kovinkaan paljon. Siitä huolimatta elokuvan verkkainen kerronta, elämää nähneet itäisen Euroopan miljööt ja erikoiset henkilöhahmot pitävät katsojan mielenkiinnon yllä, joskaan Mika Kaurismäen parhaisiin elokuviin kuuluvien Arvottomien (1982), Rosson (1985) tai Zombie ja kummitusjunan (1991) tasolle ei kerronnassa ylletä, vaan kokonaisuus jää "ihan kiva" -tasolle. Ohjaajalle ominaiseen tyyliin tarinan keskeiset henkilöt vaikuttavat alkuun etäisiltä, jopa kylmiltä. Matkan taittuessa heidän kohtalonsa alkavat kuitenkin kiinnostaa ja liikuttaa. Timo Salmisen kamera hyväilee hetkittäin vähäpukeisen Irina Björklundin vartaloa tavalla, joka ei voi jättää tervettä miestä täysin kylmäksi. Vuonna 1982 Steven Spielbergin E.T.:ssä läpimurtonsa tehnyt entinen lapsitähti Henry Thomas on tienpolttaman muusikon rooliin sopivan vähäeleinen näyttelijä.

Kuva
DVD:n anamorfinen kuva on suhteellisen hyvälaatuinen kautta elokuvan. Muutamissa hämärässä kuvatuissa kohtauksissa kuva on hieman rakeinen, johtuen ilmeisesti käytetystä filmimateriaalista. Värit toistuvat luonnollisina, joskaan elokuvan pääasialliset tapahtumamiljööt eivät erityisen värikylläisiä paikkoja ole.

Timo Salmisen kuvausjälki on taas kerran esimerkillistä työtä. Syksyisen Baltian maisemat on taltioitu filmille tyylikkäästi ja turhia kuvallisia kikkailuja välttäen.

Ääni
Englanninkielinen Dolby Digital 5.1 -raita toistaa elokuvan äänimaiseman selkeästi. Tosin tilavaikutelma jää ohuehkoksi äänikuvan painottuessa voimakkaasti etukanaviin. Vain muutamissa kohtauksissa hyödynnetään monikanavaäänen tarjoamia mahdollisuuksia.

Honey Babyn pääasiallisen soundtrackin muodostavat Nikki Sudenin ja Henry Thomasin kynäilemät ja viimemainitun esittämät akustiset folkrock-biisit. Nämä alakuloisesti soivat kappaleet sopivat elokuvan tunnelmaan kuin karvanopat Corolla DX:n taustapeiliin.

Lisämateriaali
Lisämateriaalia edustavat traileri (3:02 ; 16:9 ; DD 5.1), TV-mainos (0:15 ; 16:9 ; DD 2.0), parinkymmenen kuvan kuvagalleria sekä lyhyet englanninkieliset esittelyt Henry Thomasista, Irina Björklundista ja Mika Kaurismäestä.

Yhteenveto
Honey Baby on Mika Kaurismäen vähäeleisesti ohjaama melankolinen roadmovie uransa aallonpohjaan ajautuneen rock-muusikon ja menneisyyttään pakenevan venäläisen prostituoidun matkasta halki itäisen Euroopan. DVD:n teknisessä tasossa ei ole moittimista, mutta lisämateriaalia on varsin niukasti.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Future Filmin toimittaman, myyntiversion kanssa identtisen, promokappaleen pohjalta. FilmiFIN kiittää Future Filmiä yhteistyöstä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Traileri - TV-mainos - Kuvagalleria - Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016