Alkuperäinen nimi: 
Our Kind of Traitor
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
107
Hurmaava petturi
Jussi U. Pellonpää, Ke, 11/05/2016 - 00:00

Elokuva
Brittipariskunta, yliopistoprofessorina toimiva Perry (Ewan McGregor) ja tämän asianajajavaimo Gail (Naomie Harris) törmäävät romanttiseksi irtiotoksi suunnitellulla Marokon lomallaan karismaattiseen Dimaan (Stellan Skarsgård), jolla on juhliminen verissä, mutta myös taka-ajatuksia. Dima on jo vuosia toiminut Venäjän mafian rahanpesijänä, ja kun homma alkaa käydä liian kuumaksi, haluaa hän nyt itsensä ja perheensä turvaan Englantiin, jonne pääsyn mahdollistaisi tukku tietoja brittiläisistä vaikuttajista, jotka ovat itäkonnien palkkalistoilla. Perrylle ja Gailille valkenee koko kuvion laajuus, ja varsinkin vaarallisuus, kun hän ottaa yhteyttä MI6:n agenttiin Hectoriin (Damian Lewis), jolle ihmishenki on halpa korvaus salaliiton paljastamisesta.

Vakoilujännäreillään omaisuuden tehneen John Le Carrén romaaneista on luotu mestarillisiakin jännäreitä, kuten Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja (2011), mutta Susanna Whiten rutiininomaisesti ohjastelema Hurmaava petturi ei nouse siihen kastiin. Loistavan Driven (2011) kirjoittaneen Hossein Aminin adaptaatio sisältää muutaman mietitymmän mietteen uskollisuudesta ja kunniasta, mutta myös loputtomasti tuimaa tuijottelua ja synonymeilla uhkailua. Vaikka lokaatiot vaihtuvatkin vauhdilla aina Marrakeshista Lontooseen ja Pariisista Berniin, koko konspiraatio tuntuu paikoin ainoastaan tylsältä.

Muutamista mietitymmistä juonenkäänteistään ja kieltämättä hyvistä näyttelijöistään huolimatta Hurmaava petturi jää etäiseksi elämykseksi. Whiten ohjaus on toki ammattitaitoista, mutta myös kylmän persoonatonta trillerikliseillä kikkailua, joka ei esitä yhtään temppua, joita ei Sir Alfred Hitchcock olisi keksinyt jo vuosikymmeniä sitten. Leffan harvoissa toimintakohtauksissa ohjaajan kyvyttömyys tulee pahiten esille oudon nykiväksi silputuissa jaksoissa, joissa ihmiset tuntuvat hakkaavan ilman lisäksi lähinnä itseään.

Stellan Skarsgård on tapansa mukaan mainio vulgäärinä emigranttina, jonka kohtalosta alkaa keplottelun lomassa kuin vaivihkaa välittääkin. Hyvä on myös Damian Lewisin Hector, omien motiiviensa ajama agentti, mutta Ewan McGregorin ja pelkkänä sivutukena mukana kulkevan Naomie Harrisin ällistyttävän nopeaa kasvua akateemikoista kansainvälisiksi agenteiksi ei kykene millään ottamaan vakavasti. Sivummalla nähdään Mark Stanley Hectorin kollegana ja Mark Gatiss näiden pomona. Grigoriy Dobrygin on ruskimafian uuden ajan huippuvaarallinen johtaja Prinssi ja Velibor Topic tämän luottohanska Del Oro. Alicia von Rittberg nähdään Diman vaimona Natashana ja Jeremy Northam on MI6:n huippupaikalta politiikkaan hypännyt Longrigg.

Yhteenveto
Taattua brittilaatua, niin hyvässä kuin pahassa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016