Alkuperäinen nimi: 
I, Daniel Blake
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
101
I, Daniel Blake
Jussi U. Pellonpää, Pe, 30/12/2016 - 07:52

Elokuva

Daniel Blake (Dave Johns) on 59-vuotias rehellinen leskimies Newcastlesta, joka saa sydänkohtauksen työpaikallaan ja joutuu lääkärinlausunnon seurauksena keskelle byrokraattista helvettiä, jossa pienen ihmisen arvo on mitätön. Koko ikänsä töitä tehnyt mies huomaa päätyneensä keskelle painajaista, missä tuntemattoman virkailijan lausunto evää mahdollisuuden tukiin, vaikka oman lääkärin diagnoosi kieltääkin jyrkästi työnteon. Joutuessaan yhä syvemmälle kurimukseen, Daniel tapaa työvoimatoimistossa samojen ongelmien kanssa painivan yksinhuoltajan Katien (Hayley Squires), jota mukava mies ryhtyy auttamaan. Vaikka byrokratia painaakin päälle paholaisen lailla, Daniel yrittää pysyä positiivisena, mutta kuinka paljon nöyryytystä ja potkimista valtiovallan taholta ihminen voi kestää?

Pitkän linjan brittiveteraanin Ken Loachin vuonna 2016 Cannesin kilpailusarjan voittanut I, Daniel Blake on tekijälleen tuttuun tapaan arkisen realistinen kuvaus nyky-Britannian tilasta ja vahvasti pienen ihmisen puolella. Omalla vakuuttavalla tyylillään Loach ei sorru hetkeksikään falskiuteen, vaan karumpiakaan kohtaloita karttamatta, puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Vaikka Danielin Via Dolorosa säännösten ja määräysten viidakossa onkin kaikessa absurdiudessaan paikoin jopa humoristista, mistään komediasta ei kuitenkaan ole kysymys.

Loachin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Paul Lavertyn kirjoittama tarina yksilöstä valtiovallan rattaissa koskettaa syvältä ja antaa myös pelottavan todenmukaisen samaistumiskohteen kenelle tahansa, joka on joskus yhdenkään tukihakemuksen joutunut kirjoittamaan. Lavertyn ja Loachin julkilausuma sopii toki muuallekin kuin vain Englantiin, sillä sama systeemi tuntuu pätevän meilläkin. Pahaan rakoon joutuneen ihmisen on liki mahdotonta selvitä alituiseen muuttuvien sääntöjen, lakien ja asetusten keskellä, varsinkaan, kun systeemi tuntuu rakennettukin vain siksi, että ihminen luovuttaisi, ja tällä tavoin osallistuisi säästötalkoisiin. Samalla I, Daniel Blake antaa tylyä kommentaaria korkealla tavallisten kuolevaisten yläpuolella päätöksiä tekevien poliitikkojen ja virkamiesten toimille, joita eivät edes niitä toimeenpanevat tahot aina ymmärrä tai edes tunne.

Dave Johns ja Hayley Squires tekevät aitoa ja uskottavaa työtä vailla yhtäkään väärää nuottia. Sivummalla nähdään Dylan McKiernan ja Briana Shann katien lapsina Dylanina ja Daisyna, Kema Sikazwe Danielin kekseliäänä nuorena naapurina Chinana sekä Kate Rutter työvoimaviraston ainoana sympatiaa tuntevana virkalijana Annina.

Yhteenveto

Dramaattista loppuratkaisuaan myöten takuutyötä arjen sankarilta Ken Loachilta. Rankkaa realismia suurella sydämellä.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016