Alkuperäinen nimi: 
Wrong Turn
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
81
Ihmisjahti
Sami Turunen, To, 02/09/2004 - 00:00

Elokuva

Miljoonan dollarin kysymys: Mitä saadaan kun laitetaan samaan soppaan elokuvan Seitsemän alkutekstit, Teksasin Moottorisahamurhat, Syvä Joki, 70-luvun kauhugenreä ja tiukoissa topeissa kirkuvia "teiniblondeja". Mausteeksi ripotellaan vielä korvantaustojaan kuivaavan Rob Schmidtin ensimmäinen iso Hollywood-ohjaus ja pitkän linjan make up -tehostegurun Stan Winstonin (mm. Terminatorit, Jurassic Parkit, Predatorit jne.) kokemus ja osaaminen. Vastaus: elokuva nimeltä Ihmisjahti (Wrong Turn).

Metsien syvyyksissä. Vehreissä Länsi-Virginian metsissä on jo vuosikymmenien ajan huhuttu asustelevan sisäsiittoisia metsäläisiä. Alueella on myös tapahtunut outoja katoamisia, joiden takia harva uskaltautuu syvemmälle vihreään valtakuntaan. Kun työhaastatteluun matkalla oleva Chris (Desmond Harrington) joutuu ajotiellä tapahtuneen onnettomuuden takia kokeilemaan kiertoreittiä, ajautuu hän tietämättään pelätylle reviirille. Keskellä synkintä metsätietä Chris törmää viiden retkeilemään tulleen nuoren autoon. Hauskuus loppuu lyhyeen kun ryhmälle selviää, että renkaat on repinyt ansaksi viritetty piikkilanka. Tästä alkaakin "kissa ja hiiri" -leikki, joka pelataan loppuun asti ja hävinneen osapuolen kohtalo on kuolema.

Tuttuakin tutumpaa. Ihmisjahti sisältää muutamia mukaansa tempaavia kohtauksia, mutta on kokonaisuutena vain yksi teinikauhustelu maailmalle lisää. Eroa muihin sisaruksiinsa se tekee lähinnä silmittömällä väkivallalla ja veren loiskinnalla. Tuttuja elementtejä on niin paljon ettei juoni pääse yllättämään missään vaiheessa. Katsoja tietää alusta lähtien, ketkä ovat sankareita ja ketkä kuolevat seuraavan viiden minuutin sisällä. Lineaarinen kauhukäyrä säväyttelee ilman syytä (väärät hälytykset) ja iskee yllätyksellisesti ("me selvisimme" -lausahdukset) paikoissa, jotka arvaa jo hyvissä ajoin ennakkoon.

Teksasin Moottorisahamurhista tutut, paahtava helle, saastaiset sisätilat, alati pörräävät kärpäset, ränsistyneet rakennukset ja autonromut pihalla ovat myös tämän elokuvan sisältönä. Syvän joen hampaattomat banjon soittajat on taas korvattu rujomilla nykyversioilla. Kun paketin päälle liimataan vielä tapahtumapaikkaa kuvaamaan "ei-keskellä-mitään" -tarra, alkaa kliseinen kokonaisuus viimeistään hahmottua. Näyttelijäsuoritukset ovat kohtalaisen huonoa tasoa. Tökkivä tarina ei salli kirkkaana loistamista ja dialogikin ontuu kuin kolmijalkainen koira jänistä jahdatessaan. Naisten avoimet etumukset korvaavat telttakankaan läpi paistavat aukot juonessa.

Ihmisjahti on keskittynyt juonen kustannuksella äärimmäisen väkivallan kuvaamiseen ja luottaa liikaa muutamaan hienosti toteutettuun gore-kohtaukseen. Se tavoittaa varmasti osan yleisöstään ja saa sen voimaan huonosti, mutta kokeneempi kollega päätyy sen sijaan miettimään pikakelausta nähdäkseen vain ne helmet sieltä täältä.

Kuva

Elokuva tarjoillaan alkuperäisellä kuvasuhteella 1.85:1. Anamorfinen kuva on laadukas ja värit kirkkaat: metsässä vihertää, mestausareenalla punainen ja keltainen ovat pääsävyinä. Virheitä tai roskia kuvassa ei juurikaan ole.

Ihmisjahdin trikit ovat erästä torni- ja sen jälkeistä metsäkohtausta lukuunottamatta laadukasta jälkeä. Stan Winstonin olisi kuitenkin odottanut saavan vieläkin parempaa aikaiseksi. Ei tällä kertaa.

Ääni

Mukana olevat Dolby Digital 5.1- ja DTS-äänet tarjoilevat mallikkaan surround-elämyksen. Metsässä linnut laulavat ja lehdet havisevat pahaenteisesti käyttäen takakaiuttimia kiitettävästi. Sisätiloissa lattialankut ja ovet narisevat. Matalia taajuuksia olisi saanut käyttää enemmänkin hyväksi.

Kuinka monessa teinikauhustelussa soi rankka LA-hyppyhevi lopputekstien alla? Aika monessa ja niin myös tässä. Plaah.

Lisämateriaali

Mukana on suhteellisen muhkeat, mutta ehkä liikaa Hollywoodin itsekehulla kuorrutetut ekstrat:

Kommenttiraita
Mukana ohjaaja Rob Schmidt, näyttelijät Eliza Dushku ja Desmond Harrington.

Making Of Wrong Turn (4:12)
Katsaus kulissien taakse. Näyttelijät kertovat mistä elokuvassa on kyse.

Babe in the Woods (3:41)
Eliza Dushkun kuulumiset havujen keskeltä. Miten Buffy, vampyyrintappajasta tuttu tytsykkä pärjää metsän armoilla.

Monster Mogul (4:39)
Tehostevelho Stan Winstonin kuulumisia ja selitys miksi ihmiset näkevät painajaisia.

Fresh Meat (9:24)
Dokumentissa mm. lähikuvaa monstereiden ja veristen tehosteiden luomisesta.

Poistettuja kohtauksia (3 kpl)
Pidennetty putouskohtaus, Francinen tappokohtaus sekä Francinen tappokohtauksen eri versiot. 

Trailereita
Wrong Turn, Cabin Fever, Jeepers Creepers 2, Kill Bill Vol. 1 ja Underworld.

Yhteenveto

Ihmisjahti on jo moneen kertaan nähty ja vain muutaman uuden jipon tarjoileva kauhustelu metsän keskeltä. Elokuva lainaa elementtinsä niin selkeästi genrensä nimikkäämmiltä edustajilta, että se tuntuu alkumetreiltä lähtien liiankin tutulta.

Tuomio: Vuokraa jos omaat herkästi tarrautuvaa deittiseuraa. Muuten tehostekohtaukset kannattaa katsoa kaverin kiekolta.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016