Alkuperäinen nimi: 
IKE - Countdown to D-Day
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
85
IKE - Sodan keskipisteessä
Jarmo Hänninen, Ke, 16/02/2005 - 00:00

Elokuva

Nykyajan toimintapainotteisten sotaelokuvien keskellä IKE - Sodan keskipisteessä on harvinainen ilmestys. Se ei sisällä lainkaan toimintaa. Elokuva keskittyy täysin liittoutuneiden ylipäälliköön, kenraali Dwight D. Eisenhoweriin (Tom Selleck), ja tämän esikuntaan heidän suunnitellessaan politiikan kiemuroissa Normandian maihinnousua kuukausien ajan.

Elokuva perustuu tositapahtumiin ja se on rakennettu yhtenäiseksi tarinaksi monien kirjojen pohjalta. Juoni nivoo yhteen Eisenhowerin omaelämänkerran (At Ease: Stories I Tell My Friends), hänen poikansa kirjoittaman elämänkerran (General Ike) ja Stephen Ambrosen kynäilemän The Supreme Commander -kirjan yhteneväisyydet. Ja koska Stephen Ambrose on myös kirjailija Band of Brothers -kirjan (suom. Taistelutoverit) takana, on elokuvassa mukana tiettyä juonellista ja visuaalista yhteneväisyyttä Taistelutoverit-minisarjan kanssa. Tämä ei ole kuitenkaan ollut tahallista, mutta mielenkiintoinen huomio joka tapauksessa.

IKE on mielenkiintoinen henkilökuva Eisenhowerista ja tuon ajan liittoutuneiden sotakoneiston toiminnasta. Elokuva kuitenkin käsittää vain pienen osan tämän historian voimahahmon vaiheista, mutta se luo hyvän kuvan siitä, mitä hän joutui käymään läpi Normandian maihinnousun suunnittelemisessa ja
toteuttamisessa. Tom Selleck tekee elämänsä roolin tiukkana, sydämellisenä ja rehellisenä kenraalina, jonka harteilla oli vastuu tuhansien sotilaiden hengestä. Tämän tyyppisessä elokuvassa myös sivuroolit ovat hyvin tärkeässä osassa. James Remar ja Timothy Bottoms ovat hyvässä vedossa, näytellen Eisenhowerin luottomiehiä ja uskottuja, ja tekevät esikuvistaan hienon tulkinnan. Mukana ovat myös sellaiset toisen maailmansodan suurhahmot kuin vapaan Ranskan presidentti De Gaulle (George Shevstov), panssarikenraali Patton (Gerald McRaney), Montgomery (Bruce Phillips) ja Winston Churchill (Ian Mune). Vastapuolesta ei nähdä vilaustakaan ja Saksan hahmoista esille nousee ainoastaan Rommel, joka on näemmä ainoa vihollisleirin avaintekijä. Henkilö, joka olisi voinut estää koko maihinnousun onnistumisen.

Tarinan tapahtumat alkavat vuoden 1943 joulukuusta kenraali Eisenhowerin käydessä keskusteluja Englannin pääministerin, Winston Churchillin, kanssa liittoutuneiden komentajista ja johtamisesta. Eisenhower uhkasi erota virastaan, jos liittoutuneiden johto käyttäytyisi jatkossa vain siten, että heistä jokainen ajaisi vain oman maansa ja oman asemansa etuja. Eisenhower ehdotti, että kaikki liittoutuneet olisivat yhden miehen käskyvallan alaisina. Enää valta ja päätökset eivät jakautuisi kymmenien riitelevien kenraalien haltuun vaan kaikki päätösvalta ja voima olisi yhden miehen ja yhden kansan, liittoutuneiden, käsissä.

Elokuva on kuvattu lähes kokonaan Uudessa-Seelannissa, josta on myös värvätty suurin osa elokuvan näyttelijöistä. Esimerkiksi Churchilliä esittävä Ian Mune on paikallinen näyttelijälahjakkuus ja yksi uusiseelantilaisen teatteritaiteen suurimmista nimistä. Itse asiassa elokuvassa ei nähdä ainuttakaan englantilaissyntyistä näyttelijää, vaan heidät on kaikki hankittu Yhdysvalloista, Kanadasta tai, kuten edellä jo mainittiinkin, Uudesta-Seelannista.

IKE - Sodan keskipisteessä on hyvin tasapainoinen elokuva, joka on vuosien saatossa jalostunut mielenkiintoa herättäväksi sotadraamaksi. Elokuvan käsikirjoitustahan palloteltiin studiolta toiselle reippaasti yli viisi vuotta. Sen hyvät näyttelijäsuoritukset ja askeettinen, mutta aikaa sopivissa mitoissa kuvaava lavastus nostavat sen Taistelutoverit-sarjan rinnalle.

Kuva

Kuvanlaatu on nykyajan televisioelokuvien perustasoa. Kuva on hieman pehmeänpuoleinen ja kuva-alaa kiusaa pieni kohinakerros. Koska tarinasta on tehty niin sanotusti aikalaiskuvaus, niin tekijät ovat vähentäneet chroma-väribalanssia yli 50%, jonka vuoksi kuvan värit näyttävät hailakalta.

Ääni

Tasapainoinen Dolby Digital 5.1 -ääniraita käyttää hyväkseen jokaista kanavaa, ja etenkin Jeff Bealin loistavan scoren sointujen tullessa esiin, muistuttaa raita melko hyvin Taistelutoverit-sarjan vastaavaa, jos siis vertailukohtia etsitään. Mikään bassoraidalla komeileva tuotos IKE ei kuitenkaan ole, sillä leffa on varsin dialogipainotteinen.

Lisämateriaali

Elokuvan kommenttiraidalla rupattelevat Tom Selleck, ohjaaja Robert Harmon ja käsikirjoittaja/tuottaja Lionel Chetwynd. He kertovat elokuvan tuotantovaiheista sekä tunnoistaan sen taustoja ja valmista lopputulosta kohtaan. Selleck tapansa mukaan pitää tunnelmaa yllä hyvillä jutuillaan. Kaiken kaikkiaan hyvä ja opettavainenkin kommenttiraita.

IKE - The Filmmakers Reflect (18:15) on periaatteessa komenttiraidalla äänessä olevan kolmikon haastattelukokonaisuus. Siinä he paljastavat muun muassa sen, miksi ja miten elokuva on tehty.

Tämän lisäksi levyllä on neljä elokuvatraileria, joista Fog of War -leffan traileri herättää kovasti mielenkiintoa julkaisua kohtaan. Muut trailerit ovat elokuvista Radio, From Here to Eternity ja Big Fish.

Yhteenveto

IKE - Sodan keskipisteessä on hyvin tuotettu sota-aiheinen televisioelokuva., josta olisi saanut helposti lippuluukuilla menestyvän sotadraaman, mutta sen formaatiksi valittiin kuitenkin tv-elokuva. Tom Selleck, joka tunnetaan lähinnä Magnum P.I. -sarjan roolistaan ja viiksistään, tekee vahvan paluun huipulle kenraali Dwight D. "Ike" Eisenhowerina. Jos katsoja piti Taistelutoverit -minisarjasta, niin IKE tarjoaa hyvät taustat ja historiallisen painon kyseiselle sarjalle.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
Kommenttiraita (Tom Selleck, ohjaaja Robert Harmon ja Lionel Chetwynd) IKE - The Filmmakers Reflect (18:15) -haastatteluosio. Trailereita (Fog of War, Radio, Big Fish ja From Here to Eternity)
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016