Alkuperäinen nimi: 
The Raiders Of The Lost Ark
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1981
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
111
Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät
M. Pajulahti, La, 27/10/2007 - 00:00

Elokuva
George Lucasin keksimä ja miehen koiran mukaan nimetty Indiana Jones aloitti seikkailunsa Steven Spielbergin ohjauksessa vuonna 1981. Ensimmäinen tarina, Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät (The Raiders of the Lost Ark), on kiistatta sitä oikeiden seikkailuelokuvien kirkkainta kärkeä. Voisi melkein sanoa, että tähän elokuvaan kaikki muut seikkailut perustuvat. Jopa Aku Ankassa on nähty vuosien varrella Indiana Jones -leffoista inspiroituja tarinoita.

Mr. Jones on koko elokuvakulttuurin tärkeimpiä hahmoja, ja sellaisena erinomaisen onnistunut. Hienoinen epäuskottavuus yliopistoprofessorin seikkailuelämästä tuo mukaan juuri oikeassa suhteessa mielikuvituksellista tarinamaisuutta, saaden arkeologin seikkailut tuntumaan kuin sarjakuvien elokuvaversioilta. Sinällään hahmo on nerokas; siviilissä siististi pukeutuva karttakeppiprofessori on maailmalle lähtiessään kuin itsensä vastakohta, reissussa rähjääntyneet vanhat vaatteet ylle ja aseeksi aina niin käytännöllinen ruoska.

Elokuvan tarinassa Indiana (Harrison Ford) lähtee etsimään Raamatusta tuttua Liitonarkkia, johon Mooses tarun mukaan kätki juuri ne tunnetuimmat Kymmenen käskyä sisältäneet kivitaulut. Arkin löytämisellä on kiire, sillä samaa historiallista aarretta etsivät myös natsit Colonel Dietrichin (Wolf Kahler) ja Rene Belloqin (Paul Freeman) johdolla. Mukaan tarttuu tietysti myös naiskauneutta; Indianan vanhaa heilaa, Marion Ravenwoodia, esittää Karen Allen.

Vauhti on kova, eikä suvantokohtia pahemmin nähdä. Toimintakohtaus toisensa perään -rakenne alkaa jossain vaiheessa hieman jo puuduttaa paatuneempaa katsojaa. Hieman rauhallisemmin alkavat kohtauksetkin muuttuvat ennen pitkää ammuskeluksi ja taas mennään. Perusrakenne on silti kunnossa, vaikka vihollisleirien tapahtumat tuntuvatkin vähän liian epäselvästi kerrotuilta. Katsojat saavat olla koko ajan Indyn matkassa, ja sankarille tapahtuvat kiperät tilanteet on hyvin näytetty.

Harrison Ford sopii Indyn rooliin paremmin kuin Tähtien sodan Han Soloksi. Totuushan on, ettei parempaa näyttelijää olisi voinut löytää. Muuta näyttelijäkaartia myöten hahmot ovat liioitellun sarjakuvamaisia. Tämä ei sinällään ole huono asia; näinhän sitä parhaat tuntemukset yleisölle saadaan aiheutettua.

Kadonneen aarteen metsästäjät on elokuvataiteellisesti lähempänä keskinkertaisempaa. Pikkupoikien mielikuvitukselle suunnattu seikkailu onkin enemmän omiaan pelkkänä viihteenä. Tämä tarina toimii erinomaisesti vähän nuoremmille katsojille, joiden ajatusmaailmassa elokuva on maailman paras, mikäli siinä vain on tarpeeksi oikeanlaista vauhtia ja toimintaa. Seikkailuelokuvana täyden kympin viihdettä, jossa yksinkertaisen juonen puutteet on korvattu näyttävällä toiminnalla.

Tekniikka
Remasteroidut kuva- (anamorfinen 2.35:1) ja ääniraita (THX-remasteroitu Dolby Digital 5.1) ovat huippulaatua. Minkäänlaisia häiriöitä ei esiinny, ja monipuolisesti miksatut äänet käyttävät kiitettävästi hyväksi kaikkia kanavia. Erityismaininta vielä John Williamsin täydellisen seikkailufiiliksen nostattavasta musiikista.

Lisämateriaali
Kaikki kolme elokuvaa sisältävä boksi käsittää myös yhden, kokonaan lisämateriaalille pyhitetyn bonuslevyn. Katsottavaa onkin yli kolmen tunnin edestä. Kolmeen osaan jaettu Making of -dokumentti keskittyy yhteen elokuvaan kerrallaan. Dokumentin ensimmäinen osio alkaa kiinnostavilla Spielbergin ja Geroge Lucasin haastatteluilla, ja mukaan yhtyy myös Harrison Ford. Huhujen mukaan tässä nähdään kuitenkin vain Spielbergin ja Lucasin leikkaama versio totuudesta. Elokuvan taustat kerrotaan hyvin tarkasti aina näyttelijöiden ensikeskusteluista lähtien. Kuvauspaikoilta nähdään runsaasti taustamateriaalia ja dokumentit ovat oikein kiehtovaa katsottavaa, vaikka aihe ei järin kiinnostaisikaan.

Indiana Jones: Making The Trilogy
- Raiders Of The Lost Ark (50:51)
- The Temple Of Doom (41:09)
- The Last Crusade (35:03)

Haastattelujen ryydittämät dokumentit jatkuvat seuraavassa osiossa, joka on jaettu neljään pienempään osaan. Nimet kertovatkin jo varsin kuvaavasti, mistä jokaisessa on kyse. Näistä etenkin äänimaailmaan keskittyvä dokumentti on oikein kiintoisa.

Featurettes
- The Stunts Of Indiana Jones (10:56)
- The Sound Of Indiana Jones (13:20)
- The Music Of Indiana Jones (12:22)
- The Light And Magic Of Indiana Jones (12:20)

Pakollisina nähdään myös läjä elokuvien trailereita ja teasereita; yhteensä kuusin kappalein. Lisänä on vielä näyte The Emperor’s Tomb -videopelistä. Bonuslevy sisältää myös internetlinkin Indiana Jonesin kotisivulle, missä odottaa lisää erikoismateriaalia levyn omistajille.

Yhteenveto
Ensimmäinen Indiana Jones -seikkailu Kadonneen aarteen metsästäjät on klassisen toimintaseikkailun helmiä, vaikka juoni voisi olla parempikin. Indy on erittäin onnistunut hahmo, mutta muutamat sivuhenkilöt ärsyttävät sarjakuvamaisuudellaan. Tarina viilettää eteenpäin niin vauhdikkaasti, että mitään syvällisempää ei ehditä luomaan. Käännekohdat noudattavat myös klassista kevytlinjaa. Joka tapauksessa seikkailugenren puhtaimpia tuotoksia, jonka viihdearvo on korkea.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
4
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Elokuva on osa The Adventures of Indiana Jones: The Complete DVD Movie Collection -boksia.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1 (englanti), Dolby Surround (italia)
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016