Alkuperäinen nimi: 
Jättiläinen
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
97
Jättiläinen
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/01/2016 - 00:00

Elokuva
Kun vaimonsa Eevan (Elena Leeve) ja pienen vauvansa kanssa Ouluun muuttanut Jussi Karevuo (Joonas Saartamo) saa töitä ympäristövirastosta, eteen tulee ensimmäisenä tehtävä käsitellä Kainuuseen rakennettavan jättimäisen kaivoksen ympäristölupa. Kun Talvivaaran käyttämä, aivan uudenlainen mineraalin bioliuoitusprosessi vaikuttaa kaikin puolin toimivalta, lupa myönnetään, vaikka vaara riskitekijöihin onkin olemassa. Kaivoksen johtaja Pekka Perä (Jani Volanen) pistää pörssikursseja kiihdyttävän laitoksen vauhdilla toimintaan, mutta pian Jussi saa huomata, että maan uumeniin on haudattu muutakin kuin arvokasta nikkeliä. Mitä enemmän ympäristökatastrofi alkaa vaikuttaa todennäköiseltä, sitä vahvemmin korruption lemu alkaa leijua ennen niin kauniin ja puhtaan paikkakunnan ilmassa.

Viimeksi maanmainiolla episodikomedialla Häiriötekijä (2015) kansaa ilahduttanut ohjaaja Aleksi Salmenperä on tarttunut elokuvallaan Jättiläinen yhä äärimmäisen ajankohtaiseen aiheeseen, taustoittajanaan niin ikään loistavaa työtä tekevä käsikirjoittaja Pekko Pesonen. Poliittisen trillerin viittaan puettu laatuleffa toimii tehokkaasti ja saa katsojan monasti miettimään, voiko valkokankaalla nähdyt tapahtumat millään oikeasti perustua faktoihin. Kyllä, vahvistaa muutamallakin arvostetulla journalisti-palkinnolla työstään palkittu Juha Kauppinen, joka on seurannut Talvivaaran tapausta alusta alkaen ja raportoinut siitä runsaasti.

Yhtä aikaa kun Jättiläinen avaa tarinaa Talvivaaran kaivoksen kulisseista, se nostaa esiin maan tavan, johon rikollisilla on valitettavan usein tapana vedota. Samalla se näyttää kuinka syvälle suomalaisessa bisneksessä lahjonta, kiristys ja uhkailu, ei pelkästään voivat, vaan ovat jo menneet, kun kyseessä on tarpeeksi iso kasa käteistä. Marionetteina tanssiviin virkamiehiin sidotut langat kun menevät monen solmun kautta usein yllättävänkin ylös valtakoneiston rappusilla, maailmassa, jossa tärkeintä on tuntea oikeat ihmiset. Vaikka elokuva erikseen teksteillään teroittaakin, että vaikka kyseessä onkin tositapahtumat, kehyskertomus on silti fiktiota. Se, kuinka kaukana totuudesta todellisuudessa liikutaan, jääköön jokaisen itse päätettäväksi. Talvivaaran kupru tuli muuten maksamaan kaiken kaikkiaan alun puolen miljardia euroa.

Teknisesti rikotulla kronologialla etenevä Jättiläinen edustaa erinomaista kansainvälistä tasoa, Tuomo Hutrin kuvaus, Samu Heikkilän leikkaus ja varsinkin Tuomas Klaavon äänisuunnittelu ovat kaikki erikoismaininnan arvoisia saavutuksia. Myös Ville Anselmi Tantun score kannattaa huomioida ihan erikseenkin.

Joonas Saartamo tekee vahvaa työtä kurimuksen keskelle joutuvana Jussina, jonka oikeudentajua tökitään joka puolelta, mutta elokuvan todellinen dynamo on Jani Volasen huikea voimarooli kaivostaan kaikin keinoin suojelevana Pekka Peränä. Kolmas lenkki vahvassa ketjussa on Peter Franzén Jussin esimiehenä Raimona, verkostoitujana, jolle ympäristönsuojelu on ensisijaisesti vain bisnestä. Saara Kotkaniemi on Geologian Tutkimuslaitoksen tutkija Ada, jonka tuella Jussi pääsee yhä syvemmälle salattuihin tietoihin, Carl-Kristian Rundman ELY-keskuksen isokiho Ekhdal, Mari Rantasila ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja Antti Virmavirta Talvivaaran suuri osakas Olli Salo.

Yhteenveto
Vaikka vuosi onkin vasta aluillaan, erinomaisen hyvin kerrottu vahvatunnelmainen tarina, hienosti osiinsa istuvat näyttelijät ja äärimmäisen hallittu esillepano tekevät Jättiläisestä vahvan ehdokkaan yhdeksi vuoden parhaista kotimaisista elokuvista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016