Alkuperäinen nimi: 
Jack Ryan: Shadow Recruit
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
105
Jack Ryan: Shadow Recruit
Jussi U. Pellonpää, To, 23/01/2014 - 00:00

Elokuva
CIA:n nuori analyytikko, tohtori Jack Ryan (Chris Pine), saa pikahälytyksen kenttäoperatiiviksi, kun venäläinen oligarkki Viktor Tsherevin (Kenneth Branagh) suunnittelee dollarin ja sen myötä maailmantalouden romahduttamista. Ryan joutuu tapahtumien polttopisteeseen Moskovaan ja tulee tahtomattaan vetäneeksi mukaan murhaavaan kuurupiiloon myös kihlattunsa Cathy Mullerin (Keira Knightley). Ainoana luottonaan agentuurin veteraani Tom Harper (Kevin Costner), Ryanin on estettävä paitsi pörssiromahdus, myös tuhoisa terrori-isku rahamaailman sydämessä.

Kenneth Branaghin ohjaama Jack Ryan: Shadow Recruit on täysiverinen teknotrilleri, monimutkainen salaliittojännäri ja korskeasti kaahaava toimintaelokuva. Tom Clancyn luoma sankari Jack Ryan, jota aiemmin on valkokankailla hyvällä menestyksellä esittäneet Alec Baldwin (Punaisen Lokakuun metsästys, 1990), Harrison Ford (Näkymätön vihollinen ja Isku Kolumbiaan, 1992 ja 1994 ) sekä Ben Affleck (Peloista pahin, 2002 ) saa hyvän manttelinperijän uusista Star Trekeistä tutusta Chris Pinesta, jossa yhdistyvät iskevä fyysisyys ja Clancyn kirjoista tuttu poikamaisuus filmaattisella tavalla.

Adam Cozadin ja David Koeppin käsikirjoitus on Clancynsa lukeneille tuttua tohinaa, vaikkei Shadow Recruit kirjailijan yhteen tiettyyn romaaniin perustukaan. Ryan on yhtä aikaa nörtti neropatti, joka ratkaisee dilemmat mielellään älyllään, mutta tarpeen niin vaatiessa osaa olla myös kovapotkuinen ja armoton kenttätykki, jolle isänmaa ja sen puolustaminen on arvoasteikossa aina ensimmäisenä. Tuttu luku on myös Ryanin tukihenkilö, tiedustelupalvelun ketkut ja metkut tunteva kehäkettu, joka antaa isällisesti nuorelle oppipojalleen tärkeitä opetuksia. Tuttuudestaan huolimatta, tai juuri siksi, Jack Ryan: Shadow Recruit tarjoaa kiukkuisen ja atomikellon tarkkuudella iskevän actionajanvietteen, jollaisen jokainen lipun ostanut tietää ja odottaakin saavansa.

Omnipotentin Ryanin nahkoihin vaivatta sukeltava Chris Pine ottaa ja antaa iskuja kuten action-ammattilaisen kuuluukin, samalla kun Kevin Costnerin sympaattinen roolityö tuo kireäksi sekuntipeliksi menevään takaa-ajoon lämpöä ja rauhallisuutta. Erinomaisen osuva on myös Branaghin tulkinta kitkeränkatkerana kuoleman kauppamiehenä Tsherevininä, jonka pelipanokset ovat globaalia luokkaa. Laatunäyttelijätär Keira Knightleyn castaus keskelle kippuraa agenttijännäriä tuntuu sinällään oudolta vedolta, sillä rooli Ryanin mielitiettynä Cathyna ei tarjoile suurtakaan haastetta muuhun kuin kirkumiseen. Omalla tavallaan itseironisessa sivuroolissa nähdään vanha tanssitähti ja neuvostoloikkari Mihail Baryshnikov venäläisenä ministeri Sorokinina, joka tietää, miten jäljet peitetään.

Yhteenveto
Liukkaasti liikkuva toimintajännäri, jossa kaikki palikat ovat kohdillaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016