Alkuperäinen nimi: 
Jeff Dunham's Very Special Christmas Special
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
85
Jeff Dunham's Very Special Christmas Special
J. Pikkarainen, La, 06/12/2008 - 00:00

Elokuva
Amerikkalainen stand up -koomikko ja vatsastapuhuja Jeff Dunham heittäytyy jouluiseen tunnelmaan Pabst teatterissa Milwaukeessa, Wisconsisissa. Keikka tuo koomikon tuttuine remmeineen viettämään riemastuttavaa joulua satapäisen yleisön edessä. Olit sitten kristitty, muslimi tai ateisti, pyyhi stressi pois, ota rennosti ja aloita juhlan vietto hymysuin.

Jouluerikoista varten Dunham on ottanut show’lle mukaan vanhat kamunsa Walterin, Peanutin, Achmedin, José Jalopeñon ja Bubba J’n. Nukkejen lisäksi kööri koostuu oman lavanimensä saaneella Brian Hanerilla. Guitar Guy’ksi nimetty Haner säestää kitarallaan jouluisia lauluja ja osallistuu eri nukkejen pilkan kohteeksi. Toisen elävän presenssi lavalla päätyy Christmas Specialissa yleensä molempien osapuolien spontaaniin nauramiseen Dunhamin revitellessä huumoria estradikumppaninsa olemuksesta.

Kokonaisuudessaan Christmas Special jää kuitenkin vaisuksi. Dunham ei onnistu luomaan joulusta kunnon sketsejä edes luottohahmojensa avulla, vaikka vanha pappa Walter vetää tälläkin kertaa suorastaan hervottoman kyynistä läppää vähän kaikesta. Kuollut itsemurhapommittaja Achmed osoittautuu jouluerikoisessa lähinnä yhden vitsin hahmoksi, joskin turbaanipäisen luurangon Jingle Bombs -mukaelma on kuulemisen arvoinen luritus. Keikan parhaat osiot koostuvatkin pitkälti sen hauskoista joulusovituksista, joista nauhalle on tallennettu yllämainitun lisäksi Bubba J’n Roadkill Christmas sekä show’n päättävä Night Before Chrismas -duo Peanutin kanssa. Onneksi julkaisun ohessa tulee 12 kappaletta sisältävä CD-levy, josta löytyvät tämän vuoden aattotunnelmiin sopivat joululaulut jokaisen olohuoneeseen.

Spark of Insanity -keikalla missattu Bubba J. palaa oluthuuruisiin joulutunnelmiin traileripihan edessä. Amerikan etelävaltioille irvaileva punaniska on kiinnostunut ainoastaan mallasjuomasta ja NASCARista, eikä värilampuin valaistu lumimaisema tee poikkeusta. Hidasälyinen Bubba J. lukee yleisölle viimevuotisen joulupukin kirjeen, jossa paljastuu hänen ilkikurinen jekkunsa, ja illan päätteeksi luritellaan hirtehinen värssy tunnelmaa kohottamaan. Viimeisenä pukinkontista löytyy tuttu kaksikko Peanut ja José Jalopeño, jotka irvailevat Jeffin lisäksi toisilleen ja kertovat taannoisesta laskettelureissustaan.

Very Special Christmas Special ei lunasta Arguing With Myself - ja Spark of Insanity -keikkojen loistokkuutta. Jutut ovat uusia ja joulutunnelmaan liittyviä, mutta ne eivät sisällä samaa rytmitystä ja hauskuutta kuin Dunhamin aiemmilta keikoilta on lupa odottaa. Mies on edelleen yksi hienoimpia koomikoita nykypäivänä, ja hänen taiturointinsa useiden erilaisten nukkejen ja näiden yhteispelin kanssa on taidokasta. Harva vatsastapuhuja onnistuu luomaan lavalle sellaista ryhmähenkeä kuin Jeff Dunham tekee lukuisten hahmojensa kanssa, eikä joulukeikka ole tältä osin poikkeus kaavaan.

Tekniikka
4:3-kuva on hyvää jälkeä. HD-kameroilla kuvattu keikka tulee myöhemmin myös teräväpiirtoformaateille julkaistavaksi, mutta sitä ennen nautitaan varsin onnistuneesta siirrosta DVD:lle. Keikkaluonteesta johtuen julkaisun kriteerit eivät vastaa elokuvajulkaisujen vastaavia, mutta värit toistuvat luonnollisina ja tarkkuus on hyvä.

Dolby Digital 2.0 - sekä 5.1-miksaukset ovat mallikelpoista jälkeä, joskin jälkimmäinen kotiteatterihyödyn irrottava raita on hieman yliampuva. Dialogi kuuluu selkeästi yleisön mylvinnästä huolimatta, eikä raidalta muuta kaivatakaan. 5.1-miksaus kierrättää osan yleisöäänistä takakaiuttimille.

Lisämateriaali
Yhteiskestoltaan vajaa kaksikymmentä minuuttia kestävät sisällöt ovat suurimmaksi osaksi vain levyn täytettä. Hauskimmat ja pisimmät (noin neljä minuuttia molemmat) ovat Walterin kyselytuokio osiossa Ask Santa, sekä tärkeitä jouluvinkkejä jakavat nuket ekstrassa Christmas Tips. Loput kolme lyhyttä pätkää ovat kuvausmateriaalia kulissien takaa, jossa nähdään Dunham valmistumassa alun introon, kuvaussessioon sekä jakamassa yleisölle ilmaisia t-paitoja.

Kaksilevyisen julkaisun toinen levy on joulu-CD, joka sisältää tusinan verran riemukkaita joulusovituksia tutulta kööriltä. Keikallakin kuullut Jingle Bombs ja Roadkill Christmas saavat vierelleen muun muassa Bubba J’n Santa is a Redneck -rallatuksen sekä Walterin I Hate Christmas -balladin.

Yhteenveto
Jeff Dunham’s Very Special Chrismas Special ei löydä aivan samaa tempoa kuin miehen aiemmilla keikoilla on ollut tapana, mutta tarjoaa siitä huolimatta perushauskaa joulutunnelmaa tutun porukan kesken.

Kuvasuhde: 
4:3
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Playground Music Finlandille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016