Alkuperäinen nimi: 
A Simple Plan
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1998
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
116
Joka leikkiin ryhtyy
Saul Ahola, Ma, 31/10/2005 - 00:00

Elokuva

"Do you ever feel evil?" 

Ohjaaja Sam Raimi tunnetaan 80-luvun kauhutteluistaan sekä huippusuosituista Spider-Man -elokuvista, mutta kulttiohjaaja on työstänyt urallaan myös mainiota draamaa. Oivallisin esimerkki lienee ehkäpä miehen paras ohjaustyö, Joka leikkiin ryhtyy (A Simple Plan, 1998). Scott B. Smithin kirjoittamaan romaaniin perustuva elokuva on häkellyttävän arkipäiväinen kuvaus tavallisista ihmisistä, jotka joutuvat valheiden, rikoksien ja epätoivon kierteeseen. Urheilukassillinen rahaa saa niin alkoholisoituneet peräkylän juntit kuin ahkerat veronmaksajatkin tekemään asioita, joihin kukaan ei uskoisi olevansa kykeneväinen. Tilaisuus tekee varkaan, ja neljä miljoonaa dollaria murhaajan.

Elokuva vie katsojan idyllisen pikkukylän talviseen arkeen. Hank Mitchell (Bill Paxton) on maatalouskaupassa työskentelevä tuleva isä, joka viettää keskiluokkaista elämää odottavan vaimonsa (Bridget Fonda) kanssa. Hankin veli Jacob (Billy Bob Thornton) on syrjäytynyt pitkäaikaistyötön, joka viettää päivänsä alkoholisoituneen ystävänsä Loun (Brent Briscoe) seurassa. Yksinkertaiset junttikaverukset pilailevat siistin ja tunnollisen Hankin kustannuksella, joka turhautuneisuudestaan huolimatta ei voi olla säälimättä hieman vähälahjaista veljeään.

Silkan sattuman seurauksena eripurainen kolmikko löytää metsän keskeltä hylätyn lentokoneen. Pienkoneen sisältä löytyy yli neljä miljoona dollaria rahaa, sekä kuollut pilotti. Hankin mielestä rahat pitäisi ensitilassa viedä poliisin haltuun, kun taas tyhjätaskuiset tyhjäntoimittajat Jacob ja Lou haluisivat pitää rahat itsellään - löytäjän palkkio. Kolmikko pääsee lopulta vastahakoisesti yhteisymmärrykseen. Hank pitää rahoja kevääseen asti, kunnes lumet sulavat ja kone löydetään. Jos puuttuvat rahat eivät nouse otsikoihin, jaetaan saalis ja kadotaan kaupungista. Yksinkertainen suunnitelma muuttuu lopulta liian monen inhimillisen tekijän myötä katastrofaaliseksi kaaokseksi.

Joka leikkiin ryhtyy -elokuva kuuluu 90-luvun parhaaseen jännäritarjontaan, eikä vähiten erinomaisten henkilöhahmojensa vuoksi. Elokuvan henkilöt ovat tunnistettavan arkisia, aitoja hahmoja pieniä yksityiskohtia myöten. Draamavoittoinen elokuva pelaakin mainiosti henkilöhahmojensa varaan, itse juonen tuntuessa salakavalasti toissijaiselta. Kun taidokkaasti pohjustetut arkielämän hahmot heitetään keskelle veristä leikkiä, on katsoja manipuloitu seuraamaan, miten hyvät ihmiset tekevät todella pahoja asioita.

Elokuva on myös paljon velkaa erinomaisille näyttelijöilleen. Bill Paxton tekee pääroolissa tapansa mukaisesti hieman vaisun suorituksen, mutta on kuitenkin mitä mainion valinta tavalliseksi, keskiluokkaiseksi duunariksi. Elokuvan parhaimman roolisuorituksen tekee ehdottomasti ilmiömäinen Billy Bob Thornton, joka kovasta tasostaan huolimatta harvoin yltää yhtä onnistuneeseen ja pysähdyttävään suoritukseen. Myös lukuisista sivuosista tunnettu Brent Briscoe tekee vakuuttavaa työtä halpisolutta lipittävän Loun saappaissa. Bridget Fonda on niin ikään mainio rakastavana kotiäitinä, joka ei ulkokuorestaan huolimatta ole juurikaan muita viattomampi.

Talviseen miljööseen sijoitettu elokuva on taitavasti kuvattu, kuvallisen annin jäädessä kuitenkin selkeästi tarinankehittelyn jalkoihin. Hyytävän tunnelman nostattamisen Sam Raimi osaa kuitenkin edelleen erinomaisesti. Lumiset pellot ja painostava metsä ovatkin mitä oivallisin näyttämö Raimin uniikille selviytymistarinalle, joka hyödyntää saumattomasti ympäristöään juonenkehittelyssä. Pieni kyläyhteisö, jossa kaikki tuntevat häiritsevästi toisensa, on myös oleellinen osa tarinaa, joka ammentaa painajaismaisuuttaan tavallisesta arjesta.

Joka leikkiin ryhtyy on kaikin puolin onnistunut jännäri. Hyvät näyttelijät, henkilöhahmot ja taidokkaasti kirjoitettu dialogi muodostavat tarinasta kiehtovan ja elämänmakuisen, joskin myös painostavan kokonaisuuden. Sam Raimi asettaa katsojan seuraamaan vierestä, miten tavallisten ihmisten yksinkertainen suunnitelma muuttuu täydeksi fiaskoksi, sekä ennen kaikkea, miten tunnolliset ja lainkuuliaiset ihmiset muuttuvat kylmäverisiksi juonittelijoiksi.

Tekniikka

DVD:n kuva (1.85:1 anamorfinen) on kauttaaltaan hieman rakeinen koko elokuvan ajan. Laajat pinnat elävät myös aika ajoin häiritsevästi. Vaikka kuva onkin muuten katsottavaa keskitasoa, pääsevät ongelmat ajoittain häiritsemään. Anamorfinen kuva olisi kaivannut ehdottomasti parempaa kohtelua.

Levyltä löytyy stereoraidan lisäksi myös Dolby Digital 5.1 -ääniraita. Pääosin dialogista ja musiikista koostuva äänimaailma toistuu moitteetta. Dialogista saa hyvin selvää ja musiikki on usein miksattu hyödyntämään kaikkia kanavia. Kaiken kaikkiaan DVD:n ääniraita on hyvän työn tulosta.

Elokuvan painostavan musiikin on säveltänyt muun muassa Tim Burtonin hovisäveltäjänä tunnettu Danny Elfman.

Lisämateriaali

Levyltä löytyy ainoastaan elokuvan traileri.

Yhteenveto

Sam Raimin Joka leikkiin ryhtyy -elokuva on jäänyt suotta miehen tunnetuimpien elokuvien varjoon, sillä kyseessä on yksi ohjaajan parhaista töistä. Elokuva on vaikuttava yhdistelmä draamaa ja trilleriä hyvin fargomaisessa ympäristössä. Henkilöpainotteisessa elokuvassa loistavat myös erinomaiset näyttelijät, joista erityisesti Billy Bob Thornton on ilmiömäisessä vedossa.

Kotimainen DVD-julkaisu jättää toivomisen varaa. Kuva on vain niukasti keskitasoa, äänien ollessa kuitenkin paremmassa kunnossa. Varsinaista lisämateriaalia ei levyltä löydy.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
- Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016