Alkuperäinen nimi: 
Far From The Madding Crowd
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
119
Kaukana maailman menosta
Jussi U. Pellonpää, To, 17/09/2015 - 00:00

Elokuva
Viktoriaanisen ajan Englannissa, vuonna 1870, sedältään suuren maatilan perinyt Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) ei kumartele ajalle ominaisia normeja, vaan ryhtyy itsenäisesti ja itsepäisesti johtamaan omistuksiaan. Vaikka herättääkin kummastusta, ja kritiikkiäkin, toimillaan, Bathsheba on myös nainen, jollaisen jokainen mies haluaisi rinnalleen ja niinpä pian tämän ympärillä pörrää maanläheinen ja kiltti lammaspaimen Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts), äveriäs, mutta mukava naapuritilallinen William Boldwood (Michael Sheen) sekä nuori kukkopoika, kersantti Francis Troy (Tom Sturridge) joista jokainen haluaa hänet aviovaimokseen. Kauniisti maalailluista tulevaisuudenkuvista huolimatta Bathsheba on päättänyt kulkea elämässään omaa polkuaan, oli se sitten oikein tai väärin, ja kun hän tekee päätöksensä, kaikkien elämät muuttuvat dramaattisesti.

Thomas Hardyn 1874 julkaiseman klassikkoromaanin pohjalta taitava tanskalainen Thomas Winterberg (mm. Jahti ,2013) on ohjannut perinteitä kunnioittavan epookkidraaman Kaukana maailman menosta. Winterberg tekee vahvaa jälkeä, ohjaa kiireettömästi ja antaa henkilöiden tunnekehitykselle tilaa suosien tiukkoja lähikuvia.
Enemmän kuin aikalaiskertomuksena miesten johtamasta maailmasta, jossa omia teitään kulkeva nainen koettiin jopa uhaksi yhteiskuntajärjestykselle, Winterberg kohentelee taitavasti rakennettua nuotiotaan, jonka hiilloksessa kytevät intohimot leimahtavat liekkeihin traagisin seurauksin. Samalla tarinan punaisena lankana kulkee opetus, että jokaisen on saatava tehtävä omat virheensä, ja myös opittava niistä. Hardyn romaanin pohjalta on tehty jo useita versioita aina vuoden 1915 mykkäelokuvasta sen tunnetuimpaan elokuva-adaptioon, John Schlesingerin vuoden 1967 versioon Kaukana mielettömästä maailmasta sekä vuonna 1998 valmistuneeseen tv-elokuvaan.

Carey Mulligan tekee vahvan roolin Bathshebana ottaen taitavasti haltuun kokonaisen henkilön, joka on toisaalta kunnioitettava esikuva, mutta myös erehtyväinen ihminen, joka tekee virheitä. Jacques Audiardin upeassa Luihin ja ytimiin -elokuvassa (2012) läpimurron tehnyt Matthias Schoenaerts, aina hyvää työtä tekevä Michael Sheen ja nuori Tom Sturridge tekevät kaikki laatutyötä toisistaan tyystin eroavina miehinä ja persoonina, joita kaikkia yhdistää rakkaus samaan naiseen. Sivurooleissa nähdään Jessica Barden Bathsheban luottopiikana Liddyna ja Juno Temple Fanny Robbinina, naisena yhden kilpakosijan menneisyydestä.

Yhteenveto
Vahvasti tunnelmallinen ja kerronnaltaan rauhallinen, kaikin puolin vakuuttava ja hienosti näytelty draamaelokuva.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016