Alkuperäinen nimi: 
Killer Joe
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
102
Killer Joe (Blu-ray)
J. Pikkarainen, Ke, 21/11/2012 - 00:00

Elokuva
Valkoisen roskaväen ympärille rakennettu murhatrilleri Killer Joe on ohjaajalegenda William Friedkinin toinen yhteistyö näytelmäkirjailija Tracy Lettsin kanssa. Lettsin itsensä kirjoittamaan näytelmään perustuva elokuva seuraa velkaisen pikkudiilerin (Emile Hirsch) alati synkemmäksi muuttuvaa suunnitelmaa murhata oma äitinsä vakuutusrahojen toivossa. Yksinkertaisesti alkanut tapahtuma lähtee lopullisesti raiteilta, kun kylmäkatseinen palkkatappaja (Matthew McConaughey) kiintyy murhattavan tyttäreen.

Killer Joen kantava valtti on sen kokonaisvaltaisessa turmeltuneisuudessa. Lettsin luoma maailma on synkkä, väkivaltainen ja kaikin puolin kieroutunut. Elokuva kulkee tarkoituksella monin paikoin hyvän maun tuolla puolen, mutta Friedkin pitää huolen siitä, ettei kerronta ajaudu missään vaiheessa pelkäksi roskaviihteeksi. Taidokkaasti kuvattu ja mestarillisesti rytmitetty raina tuntuu yhtaikaa ahdistavan realistiselta ja koomisen liioitetulta.

Elokuvan näytelmäpohjaisuus näkyy kerronnassa. Intensiivistä tarinaa hallitsevat lukumäärältään vähäiset ja ahtaat sisätilat sekä runsas dialogivetoisuus. Käsikirjoituksen useista hahmoista huolimatta kohtauksissa ovat useimmiten kaikki läsnä, ja Friedkin onnistuu helposti luomaan tilanteisiin lähes musertavan painostavan tunnelman. Yhä kieroutuneemmaksi paljastuvasta konseptista huolimatta käsikirjoitus on sivelty sysimustalla komiikalla, jonka aikana ei tosin aina tiedä pitäisikö nauraa vai kauhistua näkemästään. Niin tai näin, homma toimii inhosta välittämättä äärimmäisen vakuuttavasti.

Käsikirjoituksen synkkiä uria kulkevat vähintäänkin yhtä moraalittomat henkilöt, joiden tulkkeina nähdään toinen toistaan parempia suorituksia. Emile Hirsch todistaa jälleen lahjakkuutensa koko homman alulle panijana, mutta jää siitä huolimatta muiden tekijöiden jalkoihin. Isäukkoa esittävä Thomas Haden Church hallitsee tyhmänpuoleisen sivustakatsojan roolinsa erinomaisin elein, ja tämän uutta vaimoa tulkitseva Gina Gershon tekee paljastavassa roolissaan vakuuttavan kiihkeän suorituksen. Juno Templen viattomuus heijastuu pelottavan aitona ruudun toiselle puolelle, mikä tekee hänen hahmon ja McConaugheyn esittämän tappajan välisistä kohtauksista ravisuttavan ahdistavia. Jälkimmäisen tulkinta nimikkohahmon roolissa on muutoinkin näyttelijän parhaimmistoon lukeutuva.

Tekniikka
Kuvanlaadusta ei ole valitettavaa. Erinomainen terävyys ja loistava värimaailma saavat kohtaukset näyttämään upeilta ja luonnollisilta. Syvä musta syöpyy osaksi kaunista antia ja antaa kohtauksiin mukavasti ulottuvuutta.

DTS-HD MA 5.1 -raita nousee paikoitellen hyvin esiin leikitellen tilaäänillä ja matalilla taajuuksilla, mutta suurimman osan ajasta miksaus noudattelee elokuvan näytelmäpohjan maltillisuutta. Tästä huolimatta tehosteet toistuvat hienovaraisesti ja dialogi soljuu selkeänä kautta elokuvan.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia.

Yhteenveto
Killer Joe on sysimustan huumorin ryydittämä trilleri, jonka kieroutunut käsikirjoitus on omiaan Friedkinin käsittelylle.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1, Dolby Digital 5.1
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016