Alkuperäinen nimi: 
Kingsman: The Secret Service
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
129
Kingsman: Salainen palvelu
Jussi U. Pellonpää, Pe, 20/02/2015 - 00:00

Elokuva
Armeijan jälkeen suunnatonna harhaillut nuori mies, kaduilla paremmin Eggsy (Taron Egerton) nimellä tunnettava Gary Unwin, on kovaa vauhtia valumassa entistä syvemmälle rikoksen poluille, mutta katkon syöksykierteeseen tarjoaa yllättäen mies menneisyydestä. Eggsyn kuolleen isän entinen kollega, herrasmiesagentti Harry Hart (Colin Firth), rekrytoi pikkunilkin vakoilijoiden eliittiryhmään, Kingsmaniin, joiden huippusalaisena tehtävänä on säilyttää, ei sen vähempää kuin maailmanrauha ja valtioiden voimasuhteiden tasapaino globaalissa kilpajuoksussa. Ja uutta verta korkeinta high-techia niin aseissaan kuin vempaimissaankin käyttävä, hienoihin mittatilauspukuihin sonnustautuva ja aatelisen korrektisti esiintyvä, mutta tarpeen niin vaatiessa sekunnin murto-osassa murhaavan tehokkaaseen väkivaltaan räjähtävä agentuuri tarvitseekin, sillä megalomaaninen Richmond Valentine (Samuel L. Jackson) suunnittelee suunnatonta selkkausta, joka uhkaa koko ihmiskuntaa.

Matthew Vaughnin ura elokuvabisneksessä alkoi tuottajana brittijännärillä The Innocent Sleep vuonna 1996 jota seurasi nopeasti kaksi hyvän vastaanoton saanutta hittiä, Puuta, heinää ja muutama vesiperä (Lock, Stock and Two Smoking Barrells, 1998) ja Snatch - hävyttömät (2000), elokuvat, jotka sementoivat myös ohjaaja Guy Ritchien vauhdilla alkaneen nousun yhdeksi saarivaltion uusista lupauksista.

Ohjaajana Vaughn debytoi tuottamassaan viileässä trillerissä Layer Cake (2004), jossa juuri ennen Bond -pestiään Daniel Craigin nimetön huumediileri etsi ulospääsyä rikosten maailmasta. Ohjaajan ura jatkui vuonna 2007 mainiollla fantasiaseikkailulla Stardust, jota seurasi kolme vuotta myöhemmin se virallinen läpimurto kansainväliseen menestykseen elokuvalla Kick-Ass. ilmestymisvuotensa cooleimman kuvan jälkeen Vaughn teki erinomaista työtä X-Men -saagan parissa ja ohjasi yhden leffasarjan parhaista esityksistä, X-Men: First Class vuonna 2011. Kingsman: Salainen palvelu on Vaughnille vasta neljäs ohjaustyö, mutta mies on jo nyt ehtinyt jättämään komean jäljen elokuvahistoriaan omintakeisena ja rankkuuttakaan kaihtamattomana visionäärinä, jonka leffat ovat paitsi hyperkineettisen vauhdikkaita, myös kadehdittavan hyvän näköisiä.

Samaa määrettä voi hyvin käyttää myös ultraenergiseen toimintaelokuvaan Kingsman: Salainen palvelu, joka on armoton annos adrenaliinia suoraan actionleffojen ahteriin. Se on räävi, ronski ja silmittömän väkivaltainen, mutta myös mahdottoman hauska ja viihdyttävä syvätuuletus vakoojagenrelle ja maailmalle, jossa myös knalli ja sateenvarjo voivat viedä hetkessä hengen. Samalla se on komea kunnianosoitus lajityypin ryhdikkäimmille edustajille niin valkokankailla kuin televisiossakin. Syvän kumarruksen ilkikurisen irvistyksen myötä saavat niin James Bond, Me kostajat, Man from U.N.C.L.E eli Napoleon Solo (joka niin ikään saa uuden elokuvaversion tulevana kesänä toisen omintakeisen brittitekijän Guy Ritchien kätten kautta) ja lukuisat muut tutut varjoissa kulkevat maailmanpelastajat.

Kick-Assin originaalisarjiksen luoneen Mark Millarin yhteistyössä Watchmenin piirtäjän David Gibbonsin kanssa luoman sarjakuvan The Secret Service pohjalta filmatisoinnin ovat käsikirjoittaneet Vaughn ja tämän kanssa tuotannostakin vastannut Jane Goldman, ja vaikkei käsis nyt mitään Pulitzerin tasoisia pohdintoja esitäkään, koko jutussa on päällä niin hillitön draivi, ettei sen kieli poskessa rytinästä voi olla pitämättä. George Richmondin liukkaasti liikkuva kameratyöskentely yhdistettynä Eddie Hamiltonin ja Jon Harrisin laserin tarkkaan ja kiihkeän leikkaukseen synnyttävät kekseliäiden erikoistehosteiden kanssa uniikin kokemuksen.

Erinomaisen kollaboraattorin Vaughn on löytänyt myös säveltäjä Henry Jackmanista, jonka yhdessä Matthew Margesonin kanssa duunaama ja tuunaama score luo Kingsmaniin aivan omalaisensa atmosfäärin. Todelliset herkkupalat ovat tunnarinakin kulkeva Manners Maketh Man sekä To Become A Kingsman, liki viisiminuttiinen huippuhetki, joka kasvaa melankolisen alkunsa jälkeen mahtaviin mittoihin asettaen aivan uudet standardit toimintaelokuvien musiikeille. Jackman ja Margeson tekevät yhtä aikaa uniikki elokuvamusiikkia kuin myös meneviä pastissipaloja genren merkkiteoksille. Suoranaisiin lainoihin ei kertaakaan sorruta, vaikka välillä liidin ottaakin rehevä sähkökitara Monty Normanin Bond –teemasta tuttuun malliin.

Passelin röyhkeä Taron Egerton on nappivalinta energisen Eggsyn rooliin, mutta Kingsmanin todellinen dynamo on Colin Firth, laatudraamoista tuttu vakavikko, joka saa riehua sydämensä kyllyydestä superagentti Hartina, jonka koodinimi on brittiläisiä perinteitä kunnioittava Galahad. Muut pyöreän pöydän ritareiden mukaan nimetyt Kingsman-ryhmän veteraaniagentit ovat Merlin (Mark Strong), Arthur (Michael Caine) ja Lancelot (Jack Davenport). Samuel L. Jackson nauttii silmin nähden maailmanvaltaa halajavan maanikon roolistaan, irrotellen inspiroituneen hauskasti lukuisat Bond-pahikset mieleen tuovana psykopaattina. Seuraavaksi Jackson nähdään  valkokankailla jo kuukauden kuluttua, jolloin ensi-iltansa saa Jalmari Helanderin kovasti odotettu toimintakomedia Big Game. Akrobaattinen Sofia Boutella on Valentinen hanakasti hengen vievä hanslankari, teräsjalkainen Gazelle, Sophie Cookson Eggsyn kanssa kilpaileva alokasagentti Roxy ja Edward Holcroft yhtä lailla paikkaa Kingsmanista hakeva Charlie. Originaalien Star Warsien Luke Skywalker, Mark Hamill, nähdään professori Arnoldin roolissa.

Yhteenveto
Puhdasta ja vilpittömän villiä hubaa tarjoileva Kingsman: Salainen palvelu on annos adrenaliinia actionleffojen ahteriin.


Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016