Alkuperäinen nimi: 
The Third Man
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1949
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
100
Kolmas mies
Jari Tomppo, Ke, 11/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Toistuvasti kaikkien aikojen parhaiden brittielokuvien joukkoon äänestetty Carol Reedin ohjaama Kolmas mies muistetaan paitsi Anton Karasin unohtumattomasta tunnusmelodiasta eritoten Orson Wellesin ikimuistoisesta roolisuorituksesta Harry Limen roolissa. Vaikka Welles nähdään elokuvassa vain noin kymmenen minuutin ajan sähköistää hän läsnäolollaan jokaisen kohtauksen jossa esiintyy.


Kolmas mies ei kuitenkaan ole vain Orson Wellesin elokuva vaikka hänen nimensä löytyykin suurimmalla tekstillä tämän Future Filmin julkaiseman DVD:n kannesta. Elokuvan keskeisessä roolissa nähtävä Joseph Cotten tekee niinikään hienon roolisuorituksen ja Harry Limen tyttöystävää näyttelevä italialainen Alida Valli puolestaan vastaa eräästä elokuvan onnistuneimmista kohtauksista. Eikä pidä unohtaa elokuvan tiivistunnelmaista käsikirjoitusta, joka on kreditoitu Graham Greenen nimiin, vaikka häntä avustivat tarinan kehittelyssä Alexander Korda, Carol Reed sekä Orson Welles.


Cottenin näyttelemä puilla paljailla oleva kioskikirjailija Holly Martins saapuu vuonna 1948 maan tasalle pommitettuun Wieniin vanhan ystävänsä Harry Limen kutsusta. Perillä Martinsille kuitenkin kerrotaan Limen kuolleen merkillisessä auto-onnettomuudessa. Lisäksi hän saa kuulla, että hänen ystäväänsä pidetään eräänä Wienin suurimmista mustan pörssin kaupan pyörittäjistä, jota epäillään myös vakavammista rikoksista. Hänen poismenonsa ei näinollen tunnu surettavan virkavaltaa pätkääkään. Martins ei kuitenkaan suostu uskomaan vanhaa ystäväänsä kohtaan esitettyjä epäilyjä ja aloittaa omat tutkimuksensa Limen maineen puhdistamiseksi.


Taustoittaessaan Limen viimeisiä hetkiä Martins kuulee kohtalokkaan onnettomuuden silminnäkijältä mystisestä kolmannesta miehestä, joka mahdollisesti on sekaantunut tapahtumiin. Kukaan tapahtumiin osallisena ollut ei tunnusta tietävänsä mitään tästä kolmannesta miehestä. Martinsin ajojahti huipentuu Wienin jätevesiverkostoon kaupungin alle.


Enempää elokuvan juonesta ei oikeastaan kannata kertoa etukäteen, sillä mahdollisesti tätä lukee joku sellainenkin, jolta tämä klassikko on vielä näkemättä. Olkoonkin, että tämä elokuva on juontaan suurempi. Kolmas mies on viiltävä tutkielma ystävyyden ja moraalin ristiriidoista - paljonko ihminen on valmis antamaan anteeksi ystävyyden nimissä?Kuva:


Mustavalkoinen kuva on käytännössä alkuperäisessä kuvasuhteessaan ja elokuvan iän huomioiden kuva on täysin tyydyttävää luokkaa. Valitettavasti kuva on tallennettu DVD:lle 24 ruutua sekunnissa nopeudella. Tämähän on tietenkin sama kuin alkuperäisen filmin nopeus, joten periaatteessa asia on kunnossa. Mutta käytännössä ei. DVD:n normaali 25 ruutua sekunnissa on muunnettu nopeudeksi 24 ruutua sekunnissa esittämällä joka 24. kuva kahteen kertaan ja tämä johtaa selvästi havaittavaan kuvan nykimiseen. Tämän nykimisen häiritsevyys riippuu jossain määrin käytetystä näyttölaitteesta ja katsojan silmien harjaantuneisuudesta, mutta yhtäkaikki se on havaittavissa.


Pääkuvaaja Robert Krasker palkittiin elokuvan aavemaisesta kuvauksesta Oscarilla eikä syyttä. Elokuvan tunnelma on paljolti onnistuneen kuvauksen ansiota.

Ääni:


Alkuperäinen monoääniraita on tallennettu levylle jostain merkillisestä syystä surround-koodattuna vaikkei mitään havaittavaa tilavaikutelmaa sisälläkään. Elokuvan dialogi toistuu kohtalaisen selvästi ja se riittää tässä tapauksessa varsin pitkälle.

Lisämateriaali:


Tarjolla on vain lyhyet tekstimuotoiset esittelyt elokuvan ohjaajasta ja keskeisten roolien näyttelijöistä.

Yhteenveto:


Kolmas mies on mukaansatempaava ja tiivistunnelmainen trilleri, joka kestää mainiosti lukemattomia katseluja. Kuvan hienoista nykimistä lukuunottamatta DVD on kohtuullista tasoa niin kuvan kuin äänenkin puolesta.

Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on kirjoitettu Future Filmin toimittaman arvostelukappaleen pohjalta. Kiitokset Future Filmille.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016