Alkuperäinen nimi: 
The Maze Runner
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
114
Labyrintti
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/10/2014 - 00:00

Elokuva
Menneisyydestään ainoastaan nimensä muistava Thomas (Dylan O`Brien) herää Gladeksi kutsutussa oudossa paikassa. Ympärillä on kymmeniä muita nuoria miehiä ja mekaaniset muurit, jotka avautuvat vaaralliseksi labyrintiksi ja estävät pääsyn ulkomaailmaan. Syitä outoon vankeuteen ei tiedä kukaan, mutta kun hissi tuo ryhmään Teresan (Kaya Scodelario), ensimmäisen tytön ja tämän mukana kryptisen viestin, pojat päättävät, että on aika yrittää löytää ulospääsy, ennen kuin loppu koittaa kaikille.

Ennen vanhaan teinejä houkuteltiin elokuviin seksintäyteisillä komedioilla, joissa yleensä pyrittiin pääsemään eroon neitsyydestä ja/tai lintsaamaan koulusta. Nykyään ikäryhmälle tarjoillaan dystopisia tieteiskuvitelmia (massiivihitiksi kasvanut Nälkäpeli -saaga ja köykäinen Divergent - Outolintu) ja kauhugenreä kierrättäviä jännäreitä (Twilightit, Lumoava kirous), joita kaikkia yhdistää romantisoitu uuslohduttomuus ja synkät tulevaisuuden näkymät.

Pitkän pätkän ensikertalaisen, Wes Ballin, ohjaama apokalyptinen juvenaalijännäri Labyrintti perustuu James Dashnerin suositun kirjasarjan avausteokseen (2009), mutta ei kovasta yrityksestään huolimatta keksi pyörää uudelleen. Keskushenkilöiden käyttäytymismalleihin oman mikroyhteiskuntansa hallinnassa kaukaisia kaikuja William Goldingin Kärpästen herrasta (1954) ottanut Labyrintti on kuitenkin teknisesti kelpo työtä ja salaisuuksia raotellaan kuin synkkää sokkeloa, jota vartioivat mekaaniset hirviöt, pitäen pakkokeinojen perimmäiset tarkoitukset visusti piilossa niin kokijoilta kuin näkijöiltäkin.

Vastauksia kiihkeässä kilpajuoksussa saadaan odottaa aivan kalkkiviivoille, joilla luodaan nälkää eloonjääneen ryhmän seuraaville koettelemuksille. Labyrintin jatko-osa, Maze Runner: Scorch Trials, on merkitty ensi-iltaan syyskuun 18. päivälle 2015, mutta finaalista, The Death Cure, ei liene vielä näillä kassatiedoilla tehty sen pitävämpää päätöstä.

Lähinnä tv-töitä tehneet nuoret näyttelijät tekevät kaikki passelia perusduunia, ilman ylimääräistä ärsytystä. Dylan O`Brien (Teen Wolf), Kaya Scodelario (Skins - Liekeissä), Aml Ameen (Harryn laki), Thomas Brodie-Sangster (Game of Thrones), Blake Cooper ja Ki Hong Lee nousevat eniten valokiilaan, vaikkei jokainen juoksijoista hengissä keikasta selviäkään. Nimekkäimmät osanottajat Labyrintissa ovat mainiossa Son of Rambow -leffassa (2007) debytoinut Will Poulter poikien koviin otteisiin luottavana johtajana Gallyna, sekä kymmenien pää- ja sivuroolien veteraani Patricia Clarkson Thomasin unien mysteerinaisena.

Yhteenveto
Kotimaassaan Yhdysvalloissa jatkon varmistaneen tilin tehnyt Labyrintti aterioi samoilla lompakoilla kuin moni kilpailijansakin, mutta pelittää ilman päälle liimattua romanssia sen verran aikuisen ahdistavasti, että jatkoa odottelee mielenkiinnolla.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016