Alkuperäinen nimi: 
Lars von Trier's Europe Trilogy
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1991
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
312
Lars von Trier's Europe Trilogy (Hypnotic edition)
M. Pajulahti, Ke, 22/02/2006 - 00:00

Elokuva

Puhuttaessa yhtä aikaa elokuvista ja taiteesta, Lars von Trierin nimi on melkeinpä pakko ottaa esille. Tanskalainen elokuvanero on tehtaillut elokuvan jos toisenkin, pitäen silti aina oman persoonallisen tyylinsä.

Europe Trilogy -nimen alle on koottu yksiin kansiin kolme miehen ensimmäistä pitkää elokuvaa sekä runsaasti niihin liittyvää lisämateriaalia. Kaikki elokuvat on masteroitu uudelleen ja ne tarjoillaan tässä upeassa paketissa anamorfisella kuvalla ja Dolby Digital 5.1 -äänellä varustettuna.

"Water, water everywhere. But not a drop to drink."


The Element of Crime (1984)

Trilogian ensimmäisessä elokuvassa etsivä Fisher (Michael Elphick) on viettänyt kolmetoista vuotta Kairossa. Hypnoosissa Fisher vaipuu uneen ja palaa näin takaisin kotimaahansa Tanskaan. Uneliaan kerronnan siivittämänä katsoja viedään mukaan ehkä elokuvahistorian synkimpään maailmaan ja ajassa palataan kaksi kuukautta taaksepäin.

Väsynyt ja unettomuudesta kärsivä Fisher kutsutaan selvittämään murhaa. Ensi töikseen hän menee tapaamaan miestä nimeltä Osborne (Esmond Knight), joka on kirjoittanut kirjan The Element of Crime. Tuossa kirjassa luodaan teoria siitä, miten murhaajat toimivat, ja tuon kirjan ohjeita etsivä Fisher joutuu seuraamaan lähtiessään jäljittämään sarjamurhaaja Harry Greytä.

Elokuvan lähitulevaisuuteen sijoittuva maailma, kuten jo aiemmin totesin, on todellakin synkkä. Ridley Scottin Blade Runneriin (1982) ja Andrei Tarkovskyn Stalkeriin (1979) on paljon yhtäläisyyksiä, mutta tunnelma on myös synkkyydessään erittäin lähellä Robert Rodriquezin Sin Cityä (2005). Pimeääkin pimeämpi yö jatkuu ikuisesti ja valoa ei nähdä taivaalla lainkaan, pelkkää sadetta vain. Kaikki henkilöt elävät ränsistyneissä taloissaan ja elämä on erittäin ankeaa. Lisäksi sarjamurhaaja vainoaa pimeillä kaduilla epätoivoissaan ruokaansa tienaavia tyttöjä.

Erittäin hypnoottinen ja raskas elokuva tuntuu vaivuttavan katsojan lähes väkisin uneen. Tarina etenee tuskallisen hitaasti ja tarjoaa vain pari pientä yllätystä. Trillerimäisyydestään huolimatta tämä on ennen kaikkea taide-elokuva. Sen verran paljon käytetään psykologista jaarittelua ja visuaalinen puolikin edustaa taiteellisuuden huippua. Näyttelijät ovat toki hyviä ja erityisesti ohjaus on hallussa. Uneliaasta tunnelmasta huolimatta tämä on omalla tavallaan hyvä elokuva, vaikka soveltuukin vain marginaaliselle katsojaryhmälle.

The Element of Crime maalaa tyylikkäästi ja taiteen keinoja hyväksi käyttäen uhkaavan ja synkän kuvan lähitulevaisuuden Euroopasta. Vuonna 1984 valmistunut elokuva sijoittunee siis kuitenkin nykyiseen menneisyyteen, joten onneksi maailma ei muuttunut tuollaiseksi - ainakaan vielä.

Epidemic (1987)

Miljoonan Tanskan kruunun (n. 100 000 euroa) budjetilla tehty Epidemic on Europe-trilogian toinen osa, ja se kertoo kahdesta elokuvakäsikirjoitusta työstävästä nuorukaisesta. Pitkälti myös kaikesta muusta elokuvassa vastaavat Lars Von Trier ja Niels Vørsel näyttelevät myös itse pääosia tässä kouluprojektia muistuttavassa muka-dokumentissa.

Tietokone tuhoaa heidän työstämänsä alkuperäisen käsikirjoituksen, ja uudestaan kirjoittaminen on mahdotonta, sillä he eivät enää muista siitä mitään. Aikaa uuden käsiksen suoltamiseen on vain muutama päivä, sillä elokuvatuottajat tahtovat nähdä mihin rahansa ovat sijoittaneet. Uusi käsikirjoitus loihditaan lähes tyhjästä ja juonen punainen lanka maalataan seinälle. Kirjoitusprosessia jatketaan autoa ajaessakin ja tieteellisessä tutkimuksessa suoritetaan myös ruumiinavaus hammastahnatuubille.

Viidessä päivässä kirjoitettu poikien elokuva kertoo lääkäristä, joka vastoin sairaalan johtokomitean lupaa matkustaa vaarallisen ruttotaudin saastuttamalle alueelle - tarjotakseen kuoleville aspiriinia. Ihmisiä kuolee ja epidemia leviää vallaten nopeasti koko maailman. Yhteensattumaa on, että samaan aikaan myös oikeasti maailmalla leviää influenssa, joka muuttuu nopeasti tappavaksi epidemiaksi.

Trilogian keskimmäinen osa on huomattavasti kevyempää katseltavaa kuin ensimmäinen. Samalla nyt ollaan jo paljon lähempänä von Trierin myöhempien elokuvien dogma-tyyliä. Kuten lisämateriaalina olevassa dokumentissakin mainitaan, Epidemic ei ole hirveän hyvä elokuva, mutta se on tarpeellinen. Sellaisena AIDS-epidemiasta ideansa saanutta tarinaa voidaan todellakin pitää näin lintuinfluenssan aikakaudella.

Europa (1991)

Saksalaissyntyinen, mutta Amerikassa kasvanut Leopold Kessler (Jean-Marc Barr) matkustaa Saksaan aikeenaan olla avuksi toisen maailmansodan jälkeisessä kaaoksessa. Kessler-sedän (Ernst-Hugo Järegård) avustuksella hän saa arvostetun työpaikan Zentropa-rautatieyhtiön makuuvaunukonduktoorina. Ystävällinen ja hyväntuulinen mies hoitaa työnsä hyvin ja pitää junan matkustajat tyytyväisinä.

Leopold ei halua olla poliittisissa sodissa kenenkään puolella, mutta huomaa pian sekä Amerikkalaisten että rautatieyhtiön omistajien käyttävän häntä hyväkseen. Leopold rakastuu yhtiön omistajan tyttäreen Katharina Hartmanniin (Barbara Sukowa) ja edessä on unohtumaton matka junalla, josta ei niin vain noustakaan pois.

Kuten trilogian kahdessa ensimmäisessä osassa, myös tässä käytetään hypnoosia, joskin nyt ei selitellä asiaa sen enempää. Juoni ei ole myöskään yhtä sekava, vaan nyt edetään tyylillä ja tarina puskee lopussa jopa mestarillisesti eteenpäin. Mustavalkoista ja värikuvaa erikoisesti yhdistelevä elokuva onnistuu muutenkin yllättämään erittäin positiivisesti.

Europa on harvinaisen upea elokuva, jota ryydittävät niin hyvät näyttelijät, loistava ohjaus, kuvaus sekä nerokas käsikirjoitus, jonka Lars von Trier on tehtaillut myös tähän elokuvaan yhdessä toverinsa Niels Vørselin kanssa. Ylivoimaisesti trilogian paras teos.

The Element of Crime: ***½
Epidemic: ***½
Europa ****½

Kuva

The Element of Crimen värimaailma on erittäin tarkkaan työstetty. Vallitsevat värit ovat musta ja keltainen. Kontrasti on vahvaa ja kuva on synkkä. Dokumenteissa näytetyt pätkät alkuperäisestä filmistä antavat hyvän kuvan siitä, miten huonolaatuista kuva alun perin oli. DVD-siirrossa on siten tehty todella ihmeitä, sillä nyt kuva on erittäin puhdas ja kirkas. Musta on täysin mustaa ja muut värit toistuvat hienosti. Alkuperäisessä filmissä vilisevät roskat ja naarmut ovat hävinneet täydellisesti.

Epidemic on kokonaan mustavalkoinen ja se on kuvattu 16mm filmille. Kontrasti on erittäin voimakasta ja nyt kuvassa esiintyy runsaasti von Trierin myöhemmistä elokuvista tuttua rösöä. Tunnelma onkin vontrierläisittäin kovin kotoinen ja kuvasta välittyy realistisuus sellaisena kuin pitääkin.

Europa esittää 1940-luvun Saksan hienossa mustavalkoisessa loistossa, mutta mukana on myös erikoisesti mukaan soljutettuja värikuvia. Paikoin värit ja mustavalkoisuus on sotkettu jopa samaan kuvaan. Valitettavasti värit eivät loista, mutta mustavalkoiset kohdat ovat sitäkin hienompaa katsottavaa tuoden mieleen mm. Steven Spielbergin Schindlerin listan (1993).

Kaikkien kolmen elokuvan kuva on remasteroitu anamorfiseksi ja teknisesti laatu on nostettu huomattavasti alkuperäisiä korkeammalle. Erityisesti The Element of Crimen keltamusta värimaailma onnistuu luomaan elokuvaan sopivan tunnelman, mutta Epidemic vetää silti pisimmän korren tarjoten suorastaan häikäisevän hienoja otoksia kuin suoraan sota-ajan Saksasta. Tämän paremmin ei vanhaa filmiä pysty käsittelemään.

Ääni

The Element of Crimen äänimaailma on yksinkertainen; se sisältää lähestulkoon pelkkää dialogia, jonka lisäksi uneliasta tunnelmaa tehostetaan täydellisellä hiljaisuudella. Vasta elokuvan loppupuolella sateen ropina saa äänet. Kirkumiskohdat lyövät ääniraidan voimakkaasti säröille, mikä on melko yleistä näissä vanhemmissa elokuvissa. Lienee mielipidekysymys, haittaako se. Omiin korviin tuo ainakin särähti pahasti.

Epidemicin ääniraita ei myöskään tarjoa dialogia ihmeellisempiä asioita, mutta esille on pakko nostaa harvinaisen hyvä elokuvan tunnuskappale Epidemic we all fall down, jonka sanat on kirjoittanut itse von Trier. Myös kirjoituskoneen naputtelusta on saatu aikaan taiteellista musiikkia.

Europa tarjoaakin sitten jotain mahtavaa. Klassista musiikkia kuullaan runsaasti läpi elokuvan ja vähäiset tehosteetkin onnistuvat hivelemään korvia. Kuvaan yhdistettynä tämä ääniraita toimii erinomaisesti ja tunnelma on suoraan kuin 1940-luvulta.

Kaikki ääniraidat on uudelleenmiksattu Dolby Digital 5.1 -muotoisiksi. Sen lisäksi tarjolla on vielä kaikkiin elokuviin Dolby Digital 2.0 -ääniraita. Hyvää työtä siirroissa on tehty, mitään suurempaa moittimista ei ole.

Lisämateriaali

Huikea määrä lisämateriaalia on jaettu kaikille neljälle levylle. Elokuvalevyt sisältävät elokuviin liittyvät kommenttiraidat ja dokumentit sekä trailerit. Niistä varsinkin Epidemicin traileri on lyhyt ja yksinkertaisen ytimekäs, hyvä esimerkki mahdollisimman pelkistettynä. Jokaisen levyn menuvalikko on kuhunkin elokuvaan liittyvä ja kaikki valikot ovat selkeitä ja erittäin toimivia. Ainoastaan valikoiden taustalla toistuvat monologin pätkät onnistuvat ärsyttämään. Neljännellä levyllä dokumentit, haastattelut ja trailerit on vielä jaettu erikseen omiin osioihinsa.

Neljäs levy keskittyy kokonaan lisämateriaaleihin ja katsottavaa riittää pelkästään tällä levyllä lähes neljäksi tunniksi. Tarjolla on monia dokumentteja ja haastatteluja useilta eri vuosilta sekä oiva määrä von Trierin muiden elokuvien trailereita. Suurin osa dokumenteista on mielenkiintoisia ja ne tarjonnevat von Trierin faneille erittäin paljon. Enimmäkseen lisämateriaali on myös laadukasta jälkeä, vaikkakin tylsistyminen on vaarassa paikoin iskeä.

Levy 1:

 • Kaksi elokuvan pituista kommenttiraitaa, äänessä Lars von Trier, kuvaaja Tom Elling sekä leikkaaja Tómas Gislason
 • Erikseenkin julkaistu dokumentti vuodelta 1984: Innenstadt Europa - About Lars von Trier (30:20)
 • Anecdotes from Element Of Crime (19:25)*
 • Traileri (2:04)

Levy 2:

 • Elokuvan pituinen kommenttiraita, äänessä Lars von Trier ja Niels Vørsel*
 • Acnedotes from Epidemic (17:02)*
 • Traileri (0:49)

Levy 3:

 • Kaksi kommenttiraitaa, ensimmäisessä äänessä ovat Lars von Trier sekä näyttelijät Jean-Marc Barr ja Udo Kier, toisella raidalla Lars von Trier ja tuottaja Peter Aalbaek Jensen.
 • The Making of Europa, ranskalainen dokumentti vuodelta 1991 (38:57)
 • Anecdotes from Europa (20:35)*
 • Traileri (2:34)

Levy 4:

 • A Conversation with Lars von Trier (43:47)*
 • Trier's Element, tanskalainen dokumentti vuodelta 1991 (43:53)
 • Portrait of Lars von Trier, tanskalainen dokumentti vuodelta 1991 (31:58)
 • One Day With Peter, ranskalainen dokumentti vuodelta 2004 (14:59)
 • Im Laboratorium des doktors von Trier, saksalainen dokumentti vuodelta 1998 (64:50)
 • Lars von Trier Anecdotes (16:50)*
 • Europa - The Faecal Location (10:12)*
 • Storyboarding Element Of Crime (with Tom Elling) (11:04)*
 • The Emotional Music Script for Europa (with Joachim Holbek) (11:55)*
 • From Dreyer to von Trier (with Henning Bendtsen) (13:32)*
 • Trailerit elokuviin Breaking the Waves, The Kingdom, The Idiots, Dancer in the Dark, Dogville ja Manderlay
 • Europa Promo

* = lisämateriaali on vuodelta 2005

Yhteenveto

Lars von Trier's Europe Trilogy on hieno katsaus yhden aikamme suurimman elokuvantekijän uran alkuvaiheisiin. Se sisältää kolme laadukasta elokuvaa uudistetussa loistossaan ja runsaalla lisämateriaalilla höystettynä. Teknisesti neljän levyn boksi on huipputasoa ja tämä on pakko-ostos kaikille todellisille elokuvaharrastajille.

Kuvasuhde: 
1.85:1, 1.66:1, 2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
4
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
- yhteensä viisi kommenttiraitaa - Innenstadt Europa - About Lars von Trier - Anecdotes from Element Of Crime - Acnedotes from Epidemic - Anecdotes from Europa - The Making of Europa - A Conversation with Lars von Trier - Trier's Element - Portrait of Lars von Trier - One Day With Peter - Im Laboratorium des doktors von Trier - Lars von Trier Anecdotes - Europa - The Faecal Location - Storyboarding Element Of Crime - The Emotional Music Script for Europa - From Dreyer to von Trier - Runsaasti trailereita - Europa Promo
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016