Alkuperäinen nimi: 
Legend
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
131
Legend
Jussi U. Pellonpää, Pe, 13/11/2015 - 00:00

Elokuva
1960-luvulla Lontoon alamaailmaa johtavat Krayn gangsterikaksoset, Reginald ja Ronald (Tom Hardy kaksoisroolissa). Reggie on tyylikäs ja pehmeäpuheinen, fiksulla bisnesvainulla varustettu ammattirikollinen, joka ymmärtää yhteistyön amerikkalaismafian kanssa tuottavan tulosta, kun taas Ronald on identtisen kaksoisveljensä täydellinen vastakohta, mielenvikainen psykopaatti, joka haluaa joka käänteessä turvautua väkivaltaan. Krayt nousevat nopeasti Lontoon alamaailman hierarkian huipulle, rahaa virtaa sisään ovista ja ikkunoista, mutta virkavaltaa ja kilpailevia jengejä pahemmin veljesten armotonta organisaatioita koettelee Ronnien mielivaltainen äkkipikaisuus ja Reggien rakastuminen nuoreen Francesiin (Emily Browning), tyttöön, jonka läsnäolo kaihertaa perheen sisäistä valtarakennetta.

Brian Helgeland on ennen kaikkea käsikirjoittaja, jonka kynästä on kirvonnut sellaisia helmiä kuten Curtis Hansonin Oscar-rohmu L.A. Confidential, joka toi palkinnon myös Helgelandille, Richard Donnerin kulmikas trilleri Salaliittoteoria (molemmat 1997), Mel Gibsonin tähdittämä Payback - Tilinteko (1999) sekä Clint Eastwoodin mestarillinen Menneisyyden ote (2003), jonka käsikirjoituksesta Helgeland huomioitiin Oscar-ehdokkuudella. Ohjaajanakin taitava Helgeland aloitti Paybackissa, josta mies julkaisi oman versionsa vasta 2006, seitsemän vuotta Gibsonin ensi-iltaan vahvasti muokkaaman version jälkeen.

Paikoin graafisen julma krimikronikka Legend kuvittaa tosipohjaisen tarinan Krayn veljeksistä, jotka hallitsivat kovin ottein Lontoon East Endiä vuosien ajan, aina toukokuuhun 1968, jolloin kumpikin kaksosista tuomittiin pitkiin vankeustuomioihin murhista, kiristyksestä ja osallisuudesta järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Ohjaajana Helgeland on taitava ja asioille tilaa antava, mutta ei kuitenkaan genren mestarien Francis Ford Coppolan tai Martin Scorsesen tasoinen visionääri, joiden Kummisetiä tai Mafiaveljiä ja Casinoa on aina pakko käyttää verrokkeina puhuttaessa alamaailmaa kuvaavista kronikoista. Tosin muutamasti Legend kumartaa komeasti varsinkin Scorseselle, jonka uniikista tyylistä muistuttaa minuutteja kestävä yhden oton trackshot, jolla Helgeland esittelee paitsi veljesten yökerhon, myös sen vakiasiakkaat.

John Pearsonin The Profession of Violence -kirjaan pohjaava Legend on kuitenkin omillaan hienosti pärjäävä, teknisesti hyvän näköinen epookki, jossa yhdistyvät Dick Popen hallittu kuvaus, Peter McNultyn tarkka leikkaus ja Carter Burwellin juurikin tarkkaan aihepiiriinsä osuva score. Koukkuna Helgeland käyttää ulkopuolista kertojaa, Reggien hurmaamaa Francesia, jonka narraatio liikuttelee raatorikasta saagaa taitavasti eteenpäin. Krayn veljesten nousu ja tuho on nähty valkokankailla aiemminkin, vuonna 1990, jolloin sai ensi-iltansa Peter Medakin ohjaama The Krays – väkivallan veljekset, jossa pääosissa nähtiin Spandau Ballet -yhtyeestä tutut Kempin veljekset, Martin ja Gary.

Ajankuvana Legend on musiikkivalintojaan myöten äärimmäisen onnistunut ja aidon tuntuinen sukellus svengaavan Lontoon 50 vuoden takaiseen menoon, mutta se todellinen dynamo ja kaiken katalyytti on yksi oman sukupolvensa parhaista brittinäyttelijöistä, uskomattoman monipuolinen, viimeksi Mad Maxina Fury Roadissa vakuuttanut Tom Hardy, joka tekee tuplaroolissa niin huikean hurjaa työtä, että jos mies (toivottavasti) roolistaan jossain palkitaan, pystejä annetaan aina kaksin kappalein. Siinä missä Reggie on kaikesta julmuudestaan huolimatta herkkä ja paikoin ymmärrettävän sympaattinenkin hahmo, Ronnie on kuin itse Perkele Manalan pimeimmästä kolkasta, omien harhojensa vietävä, täysin arvaamaton aikapommi, jonka läsnäolo sähköistää elokuvassa jokaisen kohtauksen miltei kauhelokuvista tutulla hyytävyydellä.

Tärkeissä sivurooleissa nähdään niin tuttuja veteraaneja kuin uudempiakin kykyjä. Emily Browning (kuvassa) tuo kuviin tarvittavaa herkkyyttä hauraan Francesin roolissa, jonka Frank-veljenä, Krayn veljesten autonkuljettajana nähdään Colin Morgan. Christopher Eccleston on Scotland Yardin väsymätön jahtikoira Leonard ”Nipper” Read, Kingsmanissa läpi lyönyt Taron Egerton Ronnien yhtä lailla vaarallinen poikaystävä Teddy, David Thewlis Krayn veljesten bisnesten lakipuolen hoitava Leslie Payne ja Paul Bettany kilpailevan jengin johtaja Charlie Richardson. Jane Wood on veljesten rakas äiti Violet ja aiemminkin mafialeffoissa viihtynyt Chazz Palminteri Angelo Bruno, Las Vegasia hallinneen mafiapomo Meyer Lanskyn edustaja laajentamassa bisneksiä vanhalle mantereelle.

Yhteenveto
Komea ja taitavasti rakennettu gangsteriepookki, jonka todellinen voima on Tom Hardyn uskomattoman intensiivinen eläytyminen raskaassa tuplaroolissa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016