Alkuperäinen nimi: 
The Secret Life of Pets
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
91
Lemmikkien salainen elämä
Jussi U. Pellonpää, To, 04/08/2016 - 00:00

Elokuva
Jackrussellinterrieri Maxilla (Louis C.K.) menee hyvin. Koira nauttii emäntänsä Katien (Ellie Kemper) rakkaudesta ja hengailee naapuruston muiden eläinten, ylilihavan kissan Chloen (Lake Bell), hyperaktiivisen mopsin Melin (Bobby Mounihan), mäyräkoira Buddyn (Hannibal Buress) ja kanarianlintu Sweet Pean (Tara Strong), kanssa ja pitää itseään New Yorkin onnellisimpana koirana. Kaikki muuttuu, kun Katie tuo kotiin rankkurilta löytyneen Newfoundlandinkoiran Duken (Eric Stonestreet), ja nelijalkaisilla alkaa armoton kisa kodin ykköskoiran paikasta. Kruununtavoittelu johtaa lopulta katastrofiin, kun koirat löytävät itsensä keskeltä Ison Omenan hylättyjen eläinten alamaailmaa ja tutustuvat näiden vastarintaliikkeen psykoottiseen johtajaan, ihmisiä vihaavaan, aikoinaan taikurin hylkäämään valkoiseen kaniin Lumipalloon (Kevin Hart), joka suunnittelee vallankumousta. Samaan aikaan Maxin sydämen valittu, pomerianinkoira Gidget (Jenny Slate) rekrytoi muut kotitalon asukit pelastusoperaatioonsa ja pyytää tähystäjäkseen katolla kopissaan asuvan haukka Tiberiuksen (Albert Brooks).

Itse Ilkimys -elokuvilla (2010 ja 2013) animaatio-ohjaajien eturiviin kiilanneen Chris Renaudin ohjaama Lemmikkien salainen elämä on vauhdikas, hauska ja detaljirikas digipiirretty, jonka nähtyään perheen pikkuväki voi hyvinkin luoda anovan katseen ylös vanhempiinsa ja kysyä:”Miksei meillekin voisi tulla tollanen lemmikkieläin?” Kokeneimmille lemmikkien omistajille leffa tarjoaa taas monta muistutusta siitä, miksi asiaa kannattaa aina harkita erittäin tarkkaan ennen päätöstä, joka sitoo vuosiksi eteenpäin.

Vaikka touhu tuntuu kovastikin uniikilta, tuttuudelta ei voi välttyä, kun Lemmikkien salaista elämää tarkastelee hiukankin analyyttisemmin. Brian Lynchin, Ken Daurion ja Cinco Paulin kirjoittamassa tarinassa on enemmän kuin ripaus Pixarin hittisarjaa Toy Story, ja varsinkin sen kolmatta osaa, joka jakaa paitsi karaktäärihahmotuksen, myös tapahtumaketjun. Mutta vaikka lainoja onkin otettu sieltä täältä, touhu toimii silti siinä määrin mallikkaasti, että ihan koko perheelle piisaa hupia alusta loppuun.

Teknisesti Lemmikkien salainen elämä on onnistunut yhdistelmä hauskasti hahmoteltuja eläinhahmoja ja hurjalla vuoristoratavauhdilla kulkevaa seikkailua, jonka eläväisistä tähdistä löytää runsaasti todellisia piirteitä eri rotujen persoonallisuuksista. Erinomaisen kekseliäs on erityisesti makkaratehtaaseen sijoittuva fantasiajakso Grease-musikaalin We Go Together -biisin tahdittamana sekä aivan liian nopea kohtaus ylväästä Leonard-villakoirasta, joka lyö soittimeen System of Downin Bouncen heti kun ovi sulkeutuu omistajien lähdettyä.

Originaalin ääninäyttelijät ovat elementissään. Stand-Up-koomikko Loius C.K. Ja Eric Stonestreet ovat selkeässä liidissä Maxina ja Dukena, mutta vahvasti taustalla vaikuttavat myös Jenny Slaten Gidget ja Lake Bellin Chloe.
Pääpahiksena koomikko Kevin Hartin umpihullu pupu Lumipallo on todellinen ilmestys, sekä äänenä että kuvana. Sivummalla kuullaan mm. Steve Coogania ärsyttävänä sfinxkissana Ozonena, Dana Carveyta vanhana bassettina Pappana. Michael Beattie on yks Snowballin hansklankareista, tatuoitu possu Tattoo, kun ohjaaja Renaud antaa itse äänensä kotitalon ilmastointikanavissa harhailevalle marsulle Normanille, joka etsii epätoivoisesti oikeaa asuntoa.

Annamari Metsävainion ohjaaman suomenkielisen dubbauksen takana ovat Paavo Kerosuo (Max), Stan Saanila (Duke), Roope Salminen (Lumipallo), Hanna Kaila (Gidget), Timo Torikka (Tiberius), Sanna Stellan (Chloe), Heljä Heikkinen (Katie), Peter Pihlström (Buddy) ja Juhani Rajalin (Pappa).

Yhteenveto
Laadukas, hauska ja ennen kaikkea vauhdikas viihdyke koko perheelle. Leffan alkupätkänä nähdään bonuksena Minionien tähdittämä Kätevät kätyrit, jossa kekseliäät keltaiset kiusankappaleet ryhtyvät puutarhahommiin saadakseen tehosekoittimen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016