Alkuperäinen nimi: 
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
103
Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja
Jari Tomppo, Pe, 29/07/2005 - 00:00

Elokuva

Baudelairen onnellisen ja kiistattoman varakkaan perheen kolme lasta ovat kukin lahjakkaita omalla tavallaan: 14-vuotias esikoinen Violet on taitava keksijä, jolla on erinomainen kyky ratkoa ongelmia. Hieman nuorempi Klaus on lukutoukka, joka paitsi lukee paljon myös muistaa kaiken lukemansa. Nuorimmaisella, pikkuisella Sunnylla, on vain pari hammasta, mutta järisyttävä purentavoima. Hän pystyy puremaan hampaillaan mitä tahansa. Lasten onnellinen ja turvattu elämä saa tylyn käänteen, kun heidän vanhempansa kuolevat tulipalossa, joka tuhoaa Baudelairen kartanon maan tasalle. Lähisukulaisten puuttuessa lapset sijoitetaan isän neljännen serkun, tai jotakin sinne päin, epäonnistuneen näyttelijän, kreivi Olafin hoidettaviksi. Edes lasten huoltajuusasioita junaileva lipevä pankkimies, herra Poe (Timothy Spall), ei ole kovin tarkasti selvillä kreivin sukulaisuuden laadusta. 

Jim Carreyn maanisella innolla tulkitsema Olaf tekee pian selväksi, että häntä kiinnostaa ensisijaisesti Baudelairen perheen muhkea perintö, ja mitä pikemmin lapset liittyvät vanhempiensa seuraan sitä parempi. Ikävän sattuman kautta kreivi kuitenkin julistetaan kelvottomaksi huolehtimaan lapsista, joten nuoria orpoja kierrätetään toinen toistaan kahelimpien kaukaisten sukulaisten holhottavina. Perintöä havitteleva niljakas kreivi Olaf on kuitenkin valmis mitä kieroimpiin temppuihin saadakseen lapset käsiinsä.

Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja on Daniel Handlerin kirjoittaman, Yhdysvalloissa kohtalaisen suositun 11-osaiseksi venyneen kirjasarjan kolmeen ensimmäiseen teokseen perustuva filmatisointi, jonka elokuvakäsikirjoituksesta on vastannut Robert Gordon (Galaxy Quest, 1998, Men in Black II, 2002). Ohjaaja Brad Silberlingin ansiolistaa koristaa mm. Nicolas Cagen ja Meg Ryanin tähdittämä romanttinen fantasia Enkelten kaupunki (1998). 

Keskeisessä kelmin roolissa irrottelevan Jim Carreyn lisäksi Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja vilisee tunnettuja näyttelijöitä. Kirjailijan äänenä kuullaan Jude Law'ta, matelijoille sydämensä menettäneen Monty-sedän roolissa nähdään Billy Connolly (Viimeinen samurai, 2003) ja lievään hysteerisyyteen taipuvaisena Josephine-tätinä tekee kertakaikkisen huikean suorituksen kaksinkertainen Oscar-voittaja Meryl Streep. Mukana ovat myös Luis Guzmán (Traffic, 2000) ja pienessä cameo-roolissa Dustin Hoffman.

Vaikka elokuvassa on mukana useita nimekkäitä tähtiä, ovat keskeisessä osassa kuitenkin Baudelairen orpoja näyttelevät nuoret. Klaus Baudelairea näyttelee Sam Mendesin synkästä gangsteridraamasta Matkalla Perditioniin (2002) tuttu Liam Aiken. Violet Baudelairena nähdään australialainen Emily Browining ensimmäisessä isossa elokuvassaan, ja nuorimmaista, Sunnya, näyttelevät kaksoset Kara ja Shelby Hoffmann. Nuoret näyttelijät seuraavat uskollisesti käsikirjoitusta, mutta kovin koskettavaksi orporaukkojen surulliset kohtalot eivät muodostu. Elokuvassa pompitaan vauhdilla omituisesta kohtauksesta toiseen, eikä missään vaiheessa tarinan kaikkia lankoja vaivauduta punomaan kunnolla yhteen. Ilmeisesti näillä avoimeksi jätettävillä juonen käänteillä pedataan mahdollisia jatko-osia. 

Puutteistaan huolimatta Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja tarjoaa reilun puolentoista tunnin ajaksi vauhdikkaan ja hauskan pakomatkan arkirutiineista. Jim Carreyn ja Meryl Streepin roolisuoritukset eivät kenties yllä kummankaan uran parhaiden töiden tasolle, mutta hykerryttävän hauskoja he onnistuvat olemaan.

Kuva
Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja on erittäin tyylikästä katseltavaa, ja DVD:n kuvanlaatu tekee hienosti oikeutta elokuvan visuaalisuudelle. Muutamien kohtausten taustoissa on havaittavissa hienoista kohinaa, joka saattaa hyvinkin olla tarkoituksellinen tehokeino. Elokuvan yleisilme on sangen tummanpuhuva ja valtaosa kohtauksista on kuvattu hämärissä olosuhteissa, mutta siitä huolimatta kuva pysyy terävänä ja pienetkin yksityiskohdat toistuvat hyvin.

Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita on samalla laatutasolla kuvan kanssa toistaen elokuvan ääniraidan kotiteatterissa tekijöiden tarkoittamassa muodossa. Dialogi on kautta linjan erittäin selkeästi tallennettu ja äänitehosteet paikantuvat mallikkaasti ympäri katselutilaa.

Thomas Newmanin säveltämä taustamusiikki tukee hyvin elokuvan tapahtumia olematta kuitenkaan liian päällekäyvää.

Lisämateriaali
Kommenttiraita 1 (Brad Silberling)
Ohjaaja Brad Silberling kertoo tarinan synnystä, elokuvakäsikirjoituksen kehittelystä Handlerin rönsyilevien kirjojen pohjalta sekä elokuvan tekoprosessista.

Kommenttiraita 2 (Brad Silberling & Daniel Handler)
Toisella kommenttiraidalla Silberlingin seurana on paremmin nimellä Lemony Snicket tunnettu kirjailija Daniel Handler. Tämä raita tuottaa melkoisen pettymyksen, sillä Handlerin pseudonokkelat huulet toistavat itseään ja käyvät sangen nopeasti kuuntelijan hermoille.

Huonot alut
Näin luotiin huono näyttelijä (12:47 / 16:9 / DD 2.0)
Dokumentissa tutustutaan kreivi Olafin hahmon kehittelyyn ja Jim Carreyn tapaan perehtyä roolihahmonsa.

Baudelairen lasten surkeaksi tekeminen (3:05 / 16:9 / DD 2.0)
Lyhyt esittely elokuvan lapsinäyttelijöiden valintaprosessista.

Vuorovaikutteinen Olaf
Valikoituja kohtauksia Jim Carreyn puvustus- ja maskeeraustesteistä esitettynä neljään osaan jaetulla ruudulla. Ääniraidan voi valita neljästä vaihtoehdosta.

Poistetut kohtaukset
Synkät poistot (13:52 / 16:9 / DD 2.0)
11 elokuvasta pois jätettyä kohtausta, joiden poistoja ei perustella millään tavoin.

Epämiellyttävät mokaukset (12:19 / 16:9 / DD 2.0)
Neljä poistettua kohtausta, joissa näyttelijät ovat päätyneet tekemään jotain aivan muuta kuin käsikirjoitukseen on kirjattu.

Kaikki DVD:n sisältämä lisämateriaali on tekstitetty samoilla kielillä kuin elokuva.

Yhteenveto
Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja on visuaalisesti näyttävä ja vahvasti sadunomainen fantasiaelokuva, mutta kovin syvältä elokuvan kurjat lapsikohtalot eivät katsojaa onnistu koskettamaan. Jim Carrey irrottelee roistomaisen kreivi Olafin roolissa parhaiden päiviensä malliin, mutta onnistuneimmasta roolisuorituksesta vastaa kuitenkin veteraani Meryl Streep. Fantasiagenren ystävien kannattaa hyvinkin tutustua elokuvaan.

DVD:n tekninen toteutus ei anna aihetta moitteisiin.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- Ohjaajan kommenttiraita - Ohjaajan ja Lemony Snicketin kommenttiraita - Kreivi Olafin hahmon luominen - Baudelairen lasten näyttelijöiden valinta - Interaktiivinen Olaf - Poistettuja kohtauksia
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016