Alkuperäinen nimi: 
Dr. Seuss' The Lorax
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
94
Lorax
Jussi U. Pellonpää, To, 29/03/2012 - 00:00

Elokuva
12-vuotias Ted Wiggins (Zac Efron) elää äitinsä (Jenny Slate) kanssa Tarvillen kaupungissa, joka on täysin keinotekoinen, muovista, metalleista ja muista synteettisistä aineista rakennettu, ylisuojeltu ja luonnoton elinympäristö. Tedin mielitietyn, topakan Audreyn (Taylor Swift), suurin haave olisi nähdä ihkaoikea elävä puu ja toteuttaakseen tytön toiveen, Ted aloittaa pitkän mission löytääkseen tälle sukupuuttoon hävinneen Truffula-puun siemenen.

Matka vie isoäiti Norman (Betty White) kautta vanhan herra Kerskasen (Ed Helms) luo, joka kertoo Tedille tarinan Loraxista (Danny DeVito), oranssista metsän hengestä, ja samalla varoittavan esimerkin Tarvillen pormestarin, herra O`Harin (Rob Riggle), pullotetun raitisilmabisneksen taustoista. Jää Tedin kapeille harteille palauttaa tasapaino ja pelastaa Tarvillen tulevaisuus.

Valloittavalla Itse ilkimys -elokuvalla (Despicable Me, 2010) läpi lyöneen Chris Renaudin ohjaama Lorax perustuu Amerikan mantereella huippusuositun lastenkirjailijan Theodore Seuss Geiselin (1909-1991), paremmin nimellä Dr. Seuss tunnetun kulttuurivaikuttajan saman nimiseen vuonna 1971 julkaistuun teokseen.

Renaud ja toinen käsikirjoittaja Ken Daurio ovat säilyttäneet Seussin maailman sellaisenaan, täynnään mielikuvituksellisia hahmoja ja hassusti lausuttuja sananparsia. Alkuperäisteoksen luonnonsuojelulliset aspektit ja kulutushysteriaa kritisoiva ote on päivitetty 2000-luvulle osuvasti, eikä Loraxin sanomaa olekaan syytä yhtään väheksyä.

Teknisesti taidokas Lorax on värikylläinen ja kontrasteissaan kirkas ja alleviivaava koko perheen opettavainen satu, jonka tietoiskuja kannattaa pohtia kotioloissa enemmänkin. Kolmatta ulottuvuutta käytetään innovatiivisesti, vaikka ei tehokeinoilla luoda varsinaisesti mitään kovinkaan uutta. Vauhtia ja käänteitä kuitenkin piisaa siinä määrin hulppeasti, että herttaisen ja tärkeitä asioita painottavan seikkailun siimeksessä viihtyy pienempikin elokuvissakävijä.

High School Musicaleista tähteyteen noussut Zac Efron on napakan intomielinen Ted ja veteraaniluokan koomikko Danny DeVito äksy, mutta sydämellinen pikkuotus Lorax. Ed Helms tulkitsee katuvaisen herra Kerskasen nuoremman ja vanhemman version pieteetillä, eikä pormestari O`Harin äänenä kuultavan Rob Rigglen kierous jää kenellekään epäselväksi. Jenkeissä miljoonia levyjään myynyt laulajatar Taylor Swift antaa äänensä Audreylle ja juuri 90 vuotta täyttänyt Betty White kuullostaa yhä samalta kuin suositussa tv-sarjassaan Tyttökullat (1985-1992).

Suomenkielelle dubatussa versiossa kuullaan ääninä tuttuja tekijöitä: Samuli Harjanne on Ted, Mikko Kivinen Lorax, Pamela Tola Audrey ja Pääkköset Antti L.J. sekä Seppo nuorempi ja vanhempi Kerskanen.

Yhteenveto
Luonnosuojelun tärkeyttä peräänkuuluttava, opettavainen animaatio on oiva keino opettaa jälkikasvua oikeammille kulutustavoille.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016