Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
Luokkakokous
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
92
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Luokkakokous
Jussi U. Pellonpää, Ke, 25/02/2015 - 00:00

Elokuva

Kolmen jo keski-ikään päässeen entisen luokkakaverin, Niklaksen (Aku Hirviniemi), Tuomaksen (Jaajo Linnonmaa) ja Antin (Sami Hedberg), tiet ovat vieneet opinahjon jälkeen eri suuntiin. Nyhverö Niklas elelee hiljaista ja varovaista elämää ottaen vastaan sen, mitä annetaan, kun taas itsestään kovasti pitävä Tuomas on menestynyt rokkistara, jonka voittokulku varsinkaan naismaailmassa ei tunnu millään katkeavan. Ahdistunut Antti yrittää selvitä avioerostaan ja uskoo elämän kirkkaimpien hetkien olevan jo ohi. Kun postiluukusta kolahtaa kutsu luokkakokoukseen Naantaliin, kolmikko päättää yhdistää voimansa vielä kerran ja irrotella vanhaan malliin, mutta ajan hammas on nakertanut paitsi fyysistä kestävyyttä, myös muokannut ajatusmalleja siitä, mikä oikeasti on hauskaa ja tavoittelemisen arvoista.

Amerikan mantereella on aina filmin keksimisestä lähtien tehty irtiotto-elokuvia, joissa lähdetään tien päälle etsimään jotain kadonnutta, oli se sitten nuoruus, salaisuus, rakkaus tai oikeus. Useimmiten hommasta tulee kuitenkin yhtä pitkää biletystä, jonka seurauksia punnitaan vasta finaalissa, ja sillä samalla konseptilla etenee myös Taneli Mustosen örvellyskomedia Luokkakokous, Kauheiden kankkusten, Road Trippien ja American Pie -komedioiden kotimainen kollega.

Mustosen Suomeen siirtämä tarina, joka pohjaa Claudia Bodekerin ja Lars Meringin käsikirjoitukseen Niels Norlovin 2011 ohjaamaan Klassefesten -elokuvaan, luottaa juuttiversion tavoin (mies)katsojan tunneälyyn vuorotellen törkyisempiä toilailuja syvällisempiin mietiskelyihin, mutta syvälle sekoilujen sekaan piilotetusta sanomastaan huolimatta Luokkakokouksen anti jää pitkälti vain viinanhuuruisen törttöilyn vahingoniloiseksi seuraamiseksi. Ja kuten kuvaan kuuluu, myös läppä on alusta loppuun juvenaalia juttua, joissa 90 prosentissa ovat pääosassa alapää ja eritteet. Myös jokaisen elostelijan bakkanaalien jälkeinen kasvun paikka on kliseinen kokoelma karmamaisia opetuksia.

Mustosen elokuvan vahvin myyntivaltti on ollut onni saada kolme alojensa suosituinta suomalaista samaan aikaan, samaan paikkaan. Tv:stä tuttu tuhatkasvo Aku Hirviniemi, radiopersoona Jaajo Linnonmaa ja stand-up-komiikasta koko kansan viihdettä tehnyt Sami Hedberg natsaavat yllättävän hyvin kokonaisuuteen, varsinkin kun miesten julkkispersoonia on osattu käännellä muutamasti hykerryttävällä tavalla. Sivuosissa pari napakkaa, mutta myös halpaa irtonaurua tarjoilevat mm. Pirkka-Pekka Petelius, Taneli Mäkelä, Satu Silvo ja Santtu Karvonen.

Yhteenveto

Teineille tuunattuja tuhmuuksia tarjoileva törkytarjotin huvittaa hetkensä, mutta mukaan on sotkettu siinä määrin liikaa lapsellisuuksia, että vitsi ehtii väljähtyä jo ennen ennalta-arvattavaa finaalia.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016