Alkuperäinen nimi: 
Macbeth
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
114
Macbeth
Jussi U. Pellonpää, Ti, 05/01/2016 - 00:00

Elokuva
Keskiajalla Skotlannin kuningas Duncanin (David Thewlis) joukoissa menestyksekästä uraa sotatantereilla tehnyt linnanherra Macbeth (Michael Fassbender) palaa rintamalta aseveljensä Banquon (Paddy Considine) kanssa, kun matkan keskeyttää kolme noitaa, jotka ennustavat Macbethille nousua valtaistuimelle. Kun Macbethin vaimo, Lady Macbeth (Marion Cotillard), saa tietää profetiasta, vallanhimoinen nainen usuttaa miehensä petoksen tielle, joka on katettu verellä ja kuolemalla.

William Shakespearen Macbeth on julma tarina vallahimosta ja sen kaiken tuhoavasta vaikutuksesta. Tarinaan ollaan tartuttu elokuvankin keinoin jo useasti, joista menestyksekkäimmät lienevät Orson Wellesin vuoden 1948 versio, Roman Polanskin hurmeinen tulkinta vuodelta 1971 sekä Akira Kurosawan vuoden 1975 sovitus Seittien linna. Australialaisohjaaja Justin Kurzel lähestyy aihetta modernisoimatta, käsikirjoittajien Jacob Koskoffin, Todd Louison ja Michael Lesslien luottaessa Shakespearen alkuperäistekstiin, joka soljuukin erinomaisten näyttelijöiden suissa kuin kaunein musiikki, ja yhtä lailla vakuuttava on Jaana Wiikin Yrjö Jylhän käännöstyötä mukaileva suomennos.

Kurzelin elokuva on myös visuaalisesti sangen vaikuttava, Skotlannin sumuiset nummet hehkuvat tulen ja hurmeen kajossa kuvaaja Adam Arkapawin myllyttäessä kameraansa liki tulevasta käsivarasta mahtaviin panoraamoihin ja superhidastuksiin, jotka saavat kuolemankin eloon. Värimaailmaltaan verenkarvaan ja likaisen maailman askeettisuutta lisää vielä ohjaajan veljen, Jed Kurzelin, syvältä kouraisevan atonaalinen musiikki.

Michael Fassbenderin tulkinta synkkään hulluuteen vajoavana Macbethina tulee niin syvältä sydämestä ja on niin täynnä raivon sekaista maanisuutta, että on helppo uskoa miehen ajaneen lempiprojektiaan eteenpäin jo vuosia. Rooli on Fassbenderilla niin sisäistetty, että se jättää väkisinkin kaiken muun alleen. Marion Cotillard tekee takuutyötä miestään keinoja kaihtamatta kuninkaaksi ajavana Ladyna, ja yhtä hyviä ovat myös David Thewlis oikeamielisenä kuningas Duncanina sekä Paddy Considine Macbethin luottomiehenä Banquona. Sivummalla vakuuttavat myös Sean Harris koston riivaamana Macduffina ja Jack Reynor Duncanin jälkeläisenä Malcolmina.

Yhteenveto
Uskollisena näytelmäsovituksena Macbeth vuosimallia 2015 ei tyystin karista teatteria harteiltaan, mutta Micahel Fassbenderin huikean pääroolin myötä se kohoaa silti lajinsa valioihin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016