Machete Kills
Jussi U. Pellonpää, Ma, 11/11/2013 - 00:00

Elokuva
Meksikolaisten oma supersankari, kostajaksi ryhtynyt entinen federale Machete Cortez (Danny Trejo) saa korkeamman luokan keikan, kun itse Yhdysvaltain presidentti Rathcock (Charlie Sheen kreditoituna alkuperäisellä nimellään Carlos Estevéz) tarvitsee ahavoituneen ammattilaisen apua. Rajan takana Meksikossa kun pahasta persoonanjakaumasta kärsivä Marcos Mendez (Demian Bichir) uhkaa jenkkilää ydinpommilla, jonka laukaisumekanismi on yhdistetty suoraan tämän sydämenlyönteihin. Machete ottaa homman ja saa avukseen niin Miss San Antonion, Blanca Vasquezin (Amber Heard), kuin vanhan tuttunsa, yksisilmäisen Luzinkin (Michelle Rodriquez), mutta mitä ihmisten halkomiseen viidakkoveitsellään erikoistunut arpinaama ei tiedä, on se, että Mendezin taustalla naruja veteleekin todellinen superrikollinen, maailman tuhoamista suunnitteleva Luther Voz (Mel Gibson).

Robert Rodriquezin Machete Kills on pahasti väljähtänyt vitsintynkä alunperin herjatrailerina Rodriquezin ja Quentin Tarantinon kimppakuvassa Grind House (2007) esiintyneestä nimihenkilöstä, joka tosin sai jo yhden omankin rainansa, meiningiltään tätä jatkoroskaa ainakin aavistuksen ryhdikkäämmän rymistelyn Macheten vuonna 2010. Ohjaaja Rodriquezin velipoikansa Marcelin kanssa luoman tarinan on käsikirjoittanut Kyle Ward, jonka työ on ollut lähinnä huonojen hetuloiden ja tympeän toiminnan peräkkäin asettelu. Hävettävän hölmö kehyskertomus hakee kaikuja muun muassa Bondeista, joita varioidaan niin suuruudenhullun megalomaanikon Vozin hahmossa kuin myös Rodriquezin ja Carl Thielin scoressa, joka apinoi monia kuolemattomia 007 -teemoja suoraan ja sumeilematta. Kokonaisuudessa on hauskaa harvasti ja jännää sitäkin vähemmän.

Jopa sisäpiirinvitsiksi Machete Kills on aivan liian typerä, tahallisen huonosti tehty toimintapelleily, jollaista voisi odottaa vaikkapa Epic Movien kaltaisten idioottispooffien tekijöiltä Jason Friedbergiltä ja tämän rikoskumppanilta Aaron Seltzeriltä. Toisaalta, tuskinpa kukaan mitään kovinkaan fiksua tekelettä Machete Killsista edes odotti, mutta sen täydellinen piittaamattomuus katsojistaan tekee siitä vastenmielisen rehvakkaan elvistelyn, jonka soisi purevan isäntäänsä omaan nilkkaan.

Danny Trejohan ei suuremmin näyttele (eikä Macheten tapaan myöskään tekstaa eikä twiittaa), vaan murahtelee repliikkinsä suodattamattomina ja huiskii teräaseellaan kaikki halki, poikki ja pinoon. Pahiksina Demian Bichir irrottelee hetkittäin ihan inspiroituneestikin persoonaa lennosta vaihtavana Mendezinä, mutta Mel Gibson haaskaa lahjojaan blofeldmaisena Vozina. Ääliömäisiä toimintakohtauksia on pyritty tilkitsemään tuomalla kameran eteen myös sivurooleihin monenmoisia kulttinaamoja eri yhteyksistä. Taatusti hauskaa kuvausten ohessa tequilan ja margaritojen kanssa ovat päähenkilöiden lisäksi olleet pitämässä mm. William Sadler kusipäisenä sheriffi Doakesina, Walton Goggins palkkamurhaaja El Chameleónin ensimmäisenä naamana (muina nähdään Cuba Gooding Jr., Antonio Banderas ja Lady Gaga) ja Sofia Vergara porttolan umpihulluna Madame Desdemonana. Jessica Alba piipahtaa introssa saamassa reiän päähänsä.

Yhteenveto
Jos oikein huonosti käy, Rodriquez jatkaa saagaa vielä komannellakin esityksellä, nilmeltään Machete Kills Again...In Space, sikäli mikäli leffassa kahteenkin kertaan nähtävään traileriin on uskominen. Toivotaan kaikki oikein kovasti, ettei näin pääsisi käymään.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016