Alkuperäinen nimi: 
Mystic River
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
132
Menneisyyden ote
Jari Tomppo, Pe, 10/09/2004 - 00:00

Elokuva:


"Maybe some day you forget what it's like to be human and maybe then, it's ok."


Vastoin sangen yleistä uskomusta kaikki viinit eivät suinkaan parane vanhetessaan. Itseasiassa eräät nuorena hyvinkin maistuvat viinit happanevat vanhetessaan kitkeräksi etikaksi. Sensijaan todelliset laatuviinit eivät tuoreena maistu kovinkaan kummoisilta, mutta ikääntyessään kypsyvät makunystyröitä hiveleväksi nautinnoksi. Kuten parhaat viinit, myös lännenleffojen pikkurooleista näyttelijän uransa aloittanut ja 1960-luvun spagetti-westernien myötä tähteyteen kivunnut Clint Eastwood on varttuessaan kypsynyt paitsi karismaattiseksi ja uskottavaksi näyttelijäksi myös ammattitaitoiseksi ja oivaltavaksi ohjaajaksi. Eastwoodin 73-vuotiaana ohjaama Menneisyyden ote on karhean todenmakuinen draama kolmesta lapsuudenystävästä, joiden elämänkohtaloihin vaikuttaa ratkaisevalla tavalla heidän 11-vuotiaana kokemansa dramaattinen kokemus. Käsikirjoituksen elokuvaan on tehnyt Dennis Lehanen romaanin pohjalta mm. L.A.Confidentialin käsikirjoituksesta vastannut alan mestari Brian Helgeland.


11-vuotiaiden Jimmyn, Seanin ja Daven elämä muuttuu peruuttamattomalla tavalla, kun poliisina esiintyneet miehet sieppaavat Daven autoonsa. Poikaa pidetään vankina pimeässä kellarissa neljä päivää ja sieppaajat käyttävät häntä seksuaalisesti hyväkseen. Hyppäämme ajassa 26 vuotta eteenpäin: Lapsuuden ystävät eivät ole pitäneet toisiinsa yhteyttä enää vuosiin. Jimmy Markum ja Dave Boyle asustavat yhä vanhoilla kotikulmillaan, mutta FBI:n etsiväksi päätynyt Sean Devine on muuttanut muualle. Jokaisella on elämässään omat ongelmansa ja vanhojen ystävien tiet kohtaavat traagisella tavalla kun Jimmyn 19-vuotias tytär Katie (Emmy Rossum) murhataan brutaalilla tavalla. Yhdessä kollegansa Whitey Powersin (Laurence Fishburne) kanssa Kevin Baconin tulkitsema Sean johtaa murhatutkimuksia pyrkien löytämään tappajan ennenkuin kuumaverinen ja kostoa janoava Jimmy pääsee tappajan jäljille.


USA:n elokuva-alan vanhoillisia päättäjiä useasti radikaaleilla näkemyksillään järkyttänyt Sean Penn palkittiin Jimmyn roolista täysin ansaitulla parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla ja hän tekeekin Jimmyn roolin hämmästyttävällä intensiteetillä. Vielä Penniäkin koskettavamman roolisuorituksen tekee kuitenkin parhaan miessivuosan Oscarilla palkittu Tim Robbins elämän kolhiman Dave Boylen roolissa. Dave on yli neljännesvuosisadan kantanut sielussaan haavoja nuoruutensa kauhukokemuksista eikä ole kaunista katsottavaa, kun pitkään padotut tunteet alkavat nousta pintaan. Mutta olisiko Dave pystynyt tekemään... murhan?


Eritoten Sean Penn ja Tim Robbins elokuvan keskeisissä rooleissa tekevät erinomaista työtä osoittaen kumpikin kuuluvansa sukupolvensa ehdottomien eliittinäyttelijöiden joukkoon. Kevin Bacon jää hieman kollegojensa varjoon, mutta onnistuu kuitenkin tekemään yhden epätasaisen uransa uskottavimmista roolihahmoista. Vahvojen pääroolien lisäksi Jimmyn ja Daven vaimoja näyttelevät Clint Eastwoodin luottonäyttelijättäret Marcia Gay Harden ja Laura Linney ovat täysosumia rooleissaan.


Menneisyyden ote on sekä jännittävä murhatrilleri että rosoisenkarhea ja todenmakuinen draama. Tarinan päähenkilöt eivät ole koskaan päässeet yli lapsuuden kauhukokemuksestaan ja vähän kerrallaan vanhat muistot alkavat nousta pintaan. Kaiken taustalla virtaa synkänmusta Mystic-joki. Elokuva tuo hämmästyttävällä tavalla tunnelmiltaan mieleen Sean Pennin ohjaamat syvästi koskettavat elokuvat The Indian Runner ja The Pledge - Kunniasanalla.

Kuva:


Menneisyyden otteen värimaailma on tarkoituksellisen kylmäävä ja anamorfisella kuvalla varustettu DVD toistaa filmin sävyt kutakuinkin niinkuin pitääkin. Kohinaa tai muitakaan katselunautintoa haittaavia häiriöitä kuvassa ei esiinny.

Ääni:


Dolby Digital 5.1 -ääniraita on hyvää työtä. Dialogi painottuu tukevasti etukanaviin kuten pitääkin. Elokuvan äänitehosteet puolestaan täyttävät katselutilan hillitysti vetämättä liiaksi huomiota puoleensa luoden kuitenkin toimivaa läsnäolon tuntua.


Elokuvan hienovaraisesti tunnelmia tukevan taustamusiikin on säveltänyt ohjaaja Clint Eastwood. Clintin hovisäveltäjänä tunnettu Lennie Niehaus puolestaan toimii tällä kerralla orkesterinjohtajana.

Lisämateriaali:


Tarjolla on vain Mystic River: From Page to Screen -niminen dokumentti (11:32 / 1,78:1 LBX / DD 2.0), jossa elokuvan tarinaa ja tekemistä valottavat Clint Eastwoodin ja keskeisten näyttelijöiden lisäksi käsikirjoittaja Brian Helgeland ja kirjailija Dennis Lehane.

Yhteenveto:


Menneisyyden ote on rosoinen ja jossain määrin jopa ahdistava elokuva menneisyytensä demonien riivaamista ihmisistä. Clint Eastwoodin ammattitaitoista ohjausta tukevat vahvat roolisuoritukset erinomaisilta näyttelijöiltä. Kun pohjalla on vielä Brian Helgelandin loistava käsikirjoitus, ei lopputulos voi olla kuin yksi parhaista amerikkalaisista elokuvista vuosikausiin.

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
Mystic River: From Page to Screen
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016