Alkuperäinen nimi: 
Mission Impossible - Ghost Protocol
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
133
Mission Impossible - Ghost Protocol
Jussi U. Pellonpää, Ke, 01/02/2012 - 00:00

Elokuva
Kun Ethan Huntin (Tom Cruise) johtaman IMF:n erikoisyksikön operaatio Moskovassa päättyy suunnattoman räjähdykseen Kremlissä, koko osaston päällikkö (Tom Wilkinson) vetää töpselin seinästä. Ilman apua, rahoitusta tai edes tukea omalta maaltaan, Hunt, tietotekniikkanero Benji Dunn (Simon Pegg), kenttäagentti Jane Carter (Paula Patton) ja selkkauksesta hengissä selvinnyt analyytikko William Brandt (Jeremy Renner) joutuvat toimimaan omillaan estääkseen seonneen ruotsalaisen ydinstrategistin Kurt Hendricksin (Michael Nyqvist) ja tämän liipasinherkän hanslankarin Wistromin (Samuli Edelmann) suunnitelmat. Huntin ryhmän työtä vaikeuttaa entisestään kostonhimoinen venäläinen erikoismies Anatoly Sidorov (Vladimir Mashkov), mutta kun hiekka globaalissa tiimalasista uhkaa loppua koko sivilisaatiolta, jarrun painamiselle ei ole aikaa missään vaiheessa. Vaahtosuinen pelastusoperaatio vie agentteja ympäri maailman aina Moskovasta Dubaihin ja Intiaan, missä käydään lopullinen yhteenotto.

Pixarin animaatiotehtaalla (Ihmeperhe (The Incredibles, 2004), Rottatouille (Ratatouille, 2007)) menestyksekkään uransa aloittanut ja nyt live-action-elokuvien pariin ensimmäistä kertaa astuvalla ohjaajalla Brad Birdilla on homma hanskassa, sillä Mission: Impossible - Ghost Protocol on yhtä tykistystä alusta loppuun. Saagan neljäs ja samalla paras osa satsaa suoraan toimintaan, eikä sarjalle ominaiset hurjat stunt-temput ole koskaan näyttäneet yhtä hyviltä. Sen lisäksi, että M:I 4 näyttää erittäin ja kuulostaa erittäin hyvältä, myös käsikirjoitusosastolla on tiedostettu turhien solmujen hidastava vaikutus.

Josh Applebaumin ja André Nemecin kirjoittama tarina sisältää riittävästi koukkuja pitääksen ajatteluelimet hereillä, mutta pysyy myös passelisti suoraviivasena ja imukykyisenä syöttäessään valkokankaalle katkemattomana sarjana autenttisia actionkohtauksia. Elokuvanteon pyhä kolminaisuus, kameratyöskentely (puikoissa alan huippu Robert Elswit), editointi (saksimassa todellinen pro Paul Hirsch) ja Birdin tanakka ja tapahtumat iholle tuova ohjaus saavat kruununsa Dubain Burj Khalifa-rakennuksen huikeassa kiipeilykohtauksessa, joka antaa korkeanpaikan kammolle aivan uuden merkityksen.

Michael Giacchino ottaa score-osastolla vetäviä vapauksia päivittäessään Lalo Schifrinin legendaarisen scorenkin aivan uuteen uskoon. Soundtrack kaahaa leffan lailla alusta loppuun, intron Bond-pastissista Give Her My Budapest ja alkukredujen taustalla potkivan Light The Fusen kautta aina finaalissa kuultaviin World`s Worst Parking Valet ja Putting The Miss In Mission jyristelyihin asti. Todellisia nameja ovat myös M:I-teemaa intialaisilla perinnesoittimilla mukaileva Mood India sekä kauniisti perinteitä kunniottava sovitus originaalista Mission: Impossible Themesta, joka tällä kerralla on saanut peräänsä lisäkkeen Out With A Bang Version.

Tom Cruise ei turhia kruisaile vaan laittaa itsensä peliin jokaisessa kohtauksessa. Roolin täydellinen haltuunotto näkyy rauhallisuutena miehen viedessä kokonaisuutta eteenpäin päällikön lailla. Simon Pegg vastaa leffan hauskimmista heitoista, Paula Patton tuo säpinään myös ripauksen seksiä ja Jeremy Renner lunastaa vaivatta paikkansa sarjan seuraavana päähenkilönä Cruisen mahdollisesti siirtyessä sivuun. Millennium -sarjasta maineeseen nousseen Michael Nyqvistin toinen suuri jenkkirooli (ensimmäinen oli tympeä terroristi Twilight -pelle Taylor Lautnerille sorvatussa teinijännärissä Siepattu (Abduction, 2011)) ei hirmusti anna mahdollisuuksia sekään muuta kuin uhkailevaan läsnäoloon ja toivottavaa olisikin, että monikykyinen mies saisi taitojaan vastaavia töitä tulevaisuudessa.

Samuli Edelmannin ilman turhia krumeluureja tulkitsema Wistrom on sivurooli, jonka olisi periaatteessa voinut vetää kuka tahansa elokuvajärjestäjän kaveri, mutta se ei suinkaan vähennä kansainväliselle läpimurrolle tärkeän debyytin tehoa. Suomen parhaisiin näyttelijöihin jo vuosia kuulunut Edelmann ei hirmusti dialogia pääse lausumaan, mutta jykevä läsnäolo tulee silti taatusti huomatuksi muuallakin. Pienemmissä sivurooleissa piipahtavat Anil Kapoor kierona ruhtinaana, Lost -sarjasta tuttu Josh Holloway kovaosaisena IMF-agenttina, Ving Rhames aiemmista M:I -leffoista tuttuna lentäjänä Luther Stickwellina ja Michelle Monaghan Cruise/Huntin vaimona Julia Meadena.

Yhteenveto
Ghost Protocol on tehokkaan ja tuottoisan Mission: Impossible -sarjan ehdottomasti paras esitys, hengästyttävän hektinen ja turboahdettu toimintapätkä, jossa kaikki osaset ovat suvereenissa symbioosissa keskenään.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016