Monsterit Oy (Blu-ray)
Otto Korpinen, Su, 27/12/2009 - 00:00

Elokuva
Hirviöiden asuttaman Monsterila-kaupungin sähköntuotanto on Monsterit Oy:n harteilla. Yhtiöllä on lukemattomia irto-ovia, joista pääsee lasten makuuhuoneisiin. Kummallinen voimalaitos muuntaa lasten kirkumisen energiaksi, joten monstereista pelottavimpien tehtävänä on kulkea ovien kautta säikyttelemään nukkuvia nassikoita. Hirviöiden on kuitenkin vältettävä kaikenlaista kontaktia ihmismaailmaan, sillä sitä pidetään myrkyllisenä. Monsterit Oy:n tehokkaimman säikyttelijäduon muodostavat Tarmo "Tare" Karvanen (John Goodman) ja Masi Pallopää (Billy Crystal).

Elo Monsterilassa sujuu varsin mukavissa merkeissä, kunnes sympaattisten kummajaisten pahin uhkakuva toteutuu: ihmislapsi on karannut huoneestaan ja päässyt hirviöiden maailmaan. Karvasen ja Pallopään täytyy palauttaa lapsi vaivihkaa takaisin makuukammariinsa. Se ei kuitenkaan suju kitkatta, sillä parivaljakkoa hiillostaa parhaaksi pelottelijaksi keinolla millä hyvänsä hamuava Räähkä Poks (Steve Buscemi) kataline suunnitelmineen.

Pixar on päästänyt kekseliäisyytensä toden teolla valloilleen Monsterit Oy:ssa. Hirviöt tarjoavat paljon suuremman mielikuvituksen leikkikentän kuin Pixarin elokuvista tutut ötökät, lelut tai autot, joiden visuaalinen kehys on paljon tiukempi. Luomisen vapaus näkyy upealla tavalla. Animaatio on miljööltään värikäs, mutta visuaalisella saralla mieleenpainuvinta elokuvassa on hieno hirviökaarti. Jokaisen hahmon jokainen yksityiskohta on viety loppuun pixarmaisella perfektionismilla.

Hahmot ovat luonteidensakin osalta tuttua Pixaria. Näiden hirviöiden lasten säikyttely on pelkkää kulissia, sillä oikeasti he ovat todellisia pehmoilijoita ja halinalleja. Pääosaparin nallekarhumainen huolehtija Tare ja väsymätön kälättäjä Masi täydentävät toistensa persoonallisuuksia mainiosti. Masin jatkuvasti puliseva ja pikkuhauskoja repliikkejä tykittävä hahmo olisi voinut mennä helposti ärsyttävän puolelle, mutta rajaa ei onneksi ole ylitetty. Masin puhetulvaa tasapainottaa rauhallisempi säikyttelykuningas Tare, jonka olemus on äärimmäisen sympaattinen. Pientenkään roolihahmojen kanssa ei ole laiskoteltu, vaan ruudulla pelkästään piipahtavatkin örkit ovat aivan omanlaisiaan persoonallisuuksia.

Elokuvan juoni on turhan simppeli ja kevyt aikuiskatsojia ajatellen. Vaikka animaatio on lyhyt, joudutaan siinä laskemaan tarinankuljetuksen tempo usein alhaiselle tasolle. Kun varsinaista tarinaa ei riitä elokuvan mitan ajaksi, tyydytään juoksemaan vauhkoontuneena paikasta toiseen. Tämän vuoksi rainassa on näennäisesti paljon vauhtia, mutta varsinainen tarina etenee yskähdellen. Onneksi elokuvan kekseliäät miljööt pitävät huolen siitä, että ryntäily ei käy liian puuduttavaksi.

Englanninkielinen ääninäyttely on laadukasta. Billy Crystal on vekkuli Masi Pallopää, mutta erinomaisesti hahmonsa sisäistänyt John Goodman on vieläkin parempi Tare Karvasen roolissaan. Myös Steve Buscemi lierona Räähkä Poksina suoriutuu oikein hienosti. Suomalainen versio on kelvollista perustasoa. Kukaan näyttelijöistä ei suuremmin säväytä saatika rooliinsa eläydy, mutta suuria pohjanoteerauksiakaan ei ole.

Tekniikka
Elokuvan 1:85-kuva on laadultaan loistava. Värit ovat runsaita ja kuva on henkeäsalpaavan yksityiskohtainen. Animaatio on jo kahdeksan vuotta vanha, mutta Pixarin väen todellinen taidonnäyte, Taren turkki, näyttää vieläkin kertakaikkisen huikealta millä tahansa mittapuulla. Jos kuva on kaikinpuolin formaatin kärkeä, samaa voidaan sanoa äänipuolesta. Elokuvan täyteläinen DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita jumppaa kaikkia kaiuttimia sopivassa suhteessa. Ääniraita on tarkka ja erotteleva, kaikin puolin huipputyötä.

Lisämateriaali
Kaksilevyisessä julkaisussa on tuhdisti lisämateriaalia. Elokuvan tehneet Pete Docter, Lee Unkrich, Darla Anderson ja Bob Peterson kertovat elokuvan valmistumisesta Elokuvantekijät muistelevat -pätkässä. Monsterit Oy, huvipuistolaite Ride And Go Seek: Näin Monsterila rakennettiin Tokioon -klippi kertoo nimensä mukaisesti Tokioon valmistuneesta Monsterit Oy -huvipuistolaitteesta. Lyhytanimaatioita ensimmäisellä levyllä on kaksi: Masin uusi auto ja Lintuset. Elokuvaan mitenkään liittymätön Lintuset on yksinkertainen, mutta kerrassaan nerokas. Mukana on myös kommenttiraita, jossa ääneen pääsevät Pete Docter, Lee Unkrich, John Lasseter ja Andrew Stanton.

Toinen levy on pyhitetty lisämateriaalille, joka tosin on jo dvd:stä tuttua. Ensimmäisenä on Raisan 100 oven haaste, joka on eräänlainen peli, jossa katsotaan, mihin työhön pelaaja parhaiten Monsterilassa sopisi. Seuraavaksi katsoja pääsee Pixarin tehdaskierrokselle. Pixarin tarinaosaston toimintaa valotetaan neljän klipin voimin: Tarina on kingi, Monsterit ovat oikeita, Alkuperäinen tarina ja Juonen esittely: Takaisin töihin.

Mukaan on ympätty myös elokuvan hylättyjä konsepteja. Käsikirjoituksesta elokuvaksi -osiossa nähdään storyreel- ja oikea versio animaation lapsen Buun nukkumaanmenosta. Taidegalleriasta löytyy hahmosuunnitelmia ja tuotantokuvia Monsterit Oy:stä. Näin Monsterila luotiin -klipissä näytetään, kuinka elokuvan miljööt hahmoteltiin. Lavasteet-pätkä kertoo nimensä mukaisesti elokuvan ympäristöjen lavastusprosessista.

Kuvauspaikalla-leikkeessä tehdään noin seitsenminuuttinen kierros Monsterit Oy -yhtiön tiloissa. Monsteriarkistossa tavataan elokuvan näyttelijät ja kerrotaan hahmojen luomisprosessista. Animaatio-osiossa muun muassa keskitytään elokuvan animoinnin haasteisiin ja näytetään esimerkkejä tuotannon alkuvaiheesta. Musiikki ja ääni -sektion antia ovat Billy Crystalin ja John Goodmanin laulama Monsterilaulu ja perehtyminen äänisuunnitteluun Gary Rydstromin johdolla. Julkaisu-puolelta löytyy lähinnä elokuvan trailereita, klippejä ja tv-mainoksia. Lopussa on vielä langat nivova pätkä, jossa elokuvantekijät tuovat päätökseen kierroksen Pixar-studiolla.

Uusia monsteriseikkailuja -otsakkeen alta löytyy tv-vinjettejä, japanilainen versio "kivi, paperi ja sakset" -pelistä sekä lauluun yhdistetty suosikkihetkistä koostuva montaasi. Tare ja Masi esittelevät säikyttelytointaan Huutojen takana -pätkässä. Orientaatiovaihe-osiossa on tervetulotoivotus Monsterit Oy:hyn, katsaus yrityksen toimintaan ja animaatiolegenda Bud Luckeyn mietteitä.

Yhteenveto
Monsterit Oy on animaatiomuotoinen popcorn-elokuva, joka tarjoaa sutjakkaa viihdettä, mutta ei puhuttele Pixarin huipputeosten tavoin.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Ääni: 
DTS-HD MA 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016