Alkuperäinen nimi: 
The Monuments Men
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
119
Monuments Men, The
Jussi U. Pellonpää, To, 27/02/2014 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1943 ja Toinen maailmansota alkaa kääntyä liittoutuneiden voitoksi. Luutnantti Frank Stokes (George Clooney) saa presidentti Rooseveltilta määräyksen koota erikoisjoukon, jonka tehtävänä on jäljittää ja pelastaa natsien Euroopassa varastamat mittaamattoman arvokkaat taideaarteet. ”Monumenttimiehiin” liittyvät Stokesin seuraksi tämän kollegat taidepiireistä, METin kuraattori James Granger (Matt Damon), kuvanveistäjä Walter Garfield (John Goodman), taidekeräilijä Preston Savitz (Bob Balaban), arkkitehti Richard Campbell (Bill Murray) sekä brittiläinen taiteentuntija Donald Jeffries (Hugh Bonneville), joista jokaisella on vahva tietämys ja tuntemus eri taiteenaloista. Tuekseen etulinjaan venkulat veteraanit saavat myös ranskalaisen taidekoulun johtajan Jean-Claude Clermontin (Jean Dujardin) ja saksaa taitavan nuoren tulkin Sam Epsteinin (Dimitri Leonidas) sekä jokerina Pariisin museon kuraattorin Claire Simmonsin (Cate Blanchett), jolla on ensikäden tietoja maailman kakkkien aikojen suurimman taideryöstön todellisista tekijöistä. Vaikka sota lähenee loppuaan, tehtävä on silti äärimmäisen vaarallinen hyvin koulutetuille ammattisotilaillekin, saati sitten ison osan elämästään museoissa ja kaivauksilla viihtyneille iäkkäille akateemikoille.

George Clooneyn ohjaama, tähdittämä, ja yhtiökumppani Grant Heslow`n kanssa käsikirjoittama ja tuottama The Monuments Men on tositapahtumiin perustuva selonteko huimasta operaatiosta, jonka vaikutukset ovat yhä osa maailmalaajuista historiaa. Vaikka sotaseikkailun ote onkin rento ja monin paikoin jopa leikkisä pappaikää lähestyvien mesenaattien köpötellessä pitkin Euroopan rintamia, kaiken taustalla kulkee vakava ja asiallinen pohjavire natsien sotarikosten ja varsinkin holokaustin paljastuessa koko maailmalle. The Monuments Men perustuu Robert M. Edselin kirjaan The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History.

Clooney keskittyy fiksusti olennaiseen eikä lipsu turhiin taisteluihin tai pyrotekniikan esittelyyn, vaan pitää fokuksen tasapuolisena eri puolille vanhaa mannerta jalkautuneessa ryhmässään, näiden etsiessä erinäisiä artefakteja kukin tahoillaan. Satojen ja tuhansien taide-aarteiden keskeltä Monumenttimiesten katalyyttimaiseksi keskuskohteeksi nousee Michelangelon Madonna ja lapsi-veistos, jonka etsintä käy varsin kohtalokkaaksi ydinjoukolle.

George Clooneyn johdolla näyttelijäntyö on harvinaisen aikuista herkkua. Jokainen Monumenttimiesten jäsenistä lunastaa omalla persoonallisella tavallaan paikkansa yksityisestä yleiseen kasvavassa historiantunnissa, joka alleviivaa yhteistyön voimaa. Hilpeimmät hetket tarjoilevat Bill Murrayn ja Bob Balabanin Campbell ja Savitz, joiden hapan herjanheitto tuo huumoria keskelle kuoleman kenttiä. John Goodmanin ja Jean Dujardinin Garfieldin ja Clermontin omakohtainen seikkailu vie miehet keskelle täyttä sotaa, kun taas Matt Damonin Granger ja Cate Blanchettin Claire vastaavat elokuvan asiaosuudesta. Hugh Bonneville tekee koskettavan roolityön piiritetyssä luostarissa sisäisen sankarinsa löytävänä Jeffriesinä. Justus von Dohnányi on Pariisin museon etnisestä puhdistuksesta vastaava Viktor Stahl, Udo Kroschwald Fuhrer-museon päähankkija Herman Göring ja Holger Handtke Hitlerin antamaa Nero-määräystä, jonka mukaan hänen kuolleessaan tai Saksan sortuessa kaikki arkistot ja saaliit tulee tuhota, armotta toteuttava eversti Wegner.

Yhteenveto
Terhakkaasti kulkeva sotajännärin, ryöstötrillerin, salapoliisikertomuksen ja historiantunnin sutjakka symbioosi.
Monumentti miehille, jotka uhrasivat elämänsä pelastaessaan yhteistä historiaamme.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016