Alkuperäinen nimi: 
How to Train Your Dragon
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Kesto: 
98
Näin koulutat lohikäärmeesi
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/03/2010 - 00:00

Elokuva
On viikinkien aika. Noiden miehisten miesten (ja naisten), jotka metsästävät lohikäärmeitä, ja ovat kaikki isoja, karvaisia ja väkivahvoja. Paitsi Hikotus (Jay Baruchel), karskin heimopäällikkö Aimo Mahtimurikan (Gerald Butler) poika, joka ei aivan sovi kuvioon.

Hikotus on laiha ja haaveiluun taipuvainen teini, joka ei mistään hinnasta haluaisi osallistua heimonsa väkivaltaiseen elämäntapaan. Mutta kun vahingon seurauksena Hikotus joutuu ottamaan vastuun haavoittuneesta, huippuälykästä Yön raivo-heimoa edustavasta lohikäärmeestä, Hampaattomasta, nuorukaisen ajatuksissa syttyy kirkas valo mahdollisesta yhteiselosta kahden vuosisatoja taistelleen rodun välillä. Samaan syssyyn poikansa nössöä tulevaisuutta pelolla ajatteleva Aimo päättää pistää tämän ykkösnyrkkinsä Raivon (Graig Ferguson) johtamalle taisteluleirille, missä opetellaan kuinka lentävät ja tulta syöksevät liskot saadaan näyttävimmin hengiltä. Hikotuksella alkaa tiukat ajat kaksoiselämän kovissa kurveissa tämän tutustuessa päivisin taistelutekniikoihin ja öisin yllättävän fiksuksi, tunteikkaaksi ja mukavaksi osoittautuvaan eläimeen. Hikotuksen luokkakaveri, rempseä poikatyttö Astrid (America Ferrera), haistaa kuitenkin palaneen käryä ja päättää seurata poikaa tämän salaperäisille retkille.

Mm. Lilo & Sticth-animaation (2002) kimpassa väkästäneet ohjaajat Dean DeBlois ja Chris Sanders ovat luoneet hillittömän hauskan, mutta samalla myös huiman jännittävän seikkailun, joka vie 3D-tekniikan uusille urille. Vaikka henkilöhahmot ja eläimet ovatkin selkeästi sarjakuvamaisia karikatyyrejä (paitsi lohikäärme Hampaaton, joka on kuin erikoisen evoluution läpi käynyt Stitch, kissanpentumaisen leikkisä, välittömästi valloittava venkula), taustat ja maisemat saavat haukkomaan henkeä. Kolmas ulottuvuus on vahvasti läsnä alusta loppuun ja Näin koulutat lohikäärmeesi antaakin kunnolla vastinetta lipun lunastaneille siitä, että joutuvat roikuttamaan nenällään vieläkin ikävän epäergonomisia kakkuloita. Tapahtumapaikka, mystinen Berkin saari (suom. Öystilä), on täynnä omaperäisiä yksityiskohtia ja vasta lentokohtauksissa elokuva sitten nouseekin siivilleen. Parhaimmillaan näkymät ja maisemat ovatkin fotorealistisia ja uskomattoman kauniita. Cressida Cowellin menestysromaanin pohjalta käsikirjoitusta ovat olleet ohjaajakaksikon lisäksi tekemässä Adam F. Goldberg sekä Peter Tolan (mm. tv-sarja Asema 62 (Rescue me)).

Jay Baruchel on mainio Hikotus, narisevalla äänellä ja rutikuivalla huumorilla varustettu vastentahtoinen sankari, joka saa hyvää vastavoimaa Astridilta, jolle äänen antaa Ugly Betty-tv-sarjasta tuttu America Ferrera. Karismaattisesti kähisevä Gerry Butler on kuin luotu kovanahkaisen viikinkipäällikön ääneksi ja persoonallisesti karjuva karpaasi saakin huutaa sydämensä kyllyydestä. Huumoria messevään meininkiin tuovat nasevat Jonah Hill syntymäikävänä Limalotjana ja Christopher Mintz-Plasse tolkunhäivänä Suomusinttinä. Suomidubbauskin toimii tällä kertaa mukavasti. Mukaan on jälleen kerran rekrytoitu niin isoja näyttelijänimiä, nuorempia kykyjä kuin muutama bonusnassu musiikkipiireistä. Ääneen pääsevät mm. Aksu Palmén, Iina Kuustonen, Jarmo Mäkinen, Kristiina Wheeler, Olavi Uusivirta sekä leffan hillittömimpään hahmotukseen intoutuva Hannu-Pekka Björkman asemestari Raivona.

John Powell on säveltäjänä aivan omaa luokkaansa ja miehen työhistoria kertookin monipuolisuudesta. Face/Off (1997), Chicken Run (2000), Shrek (2001), United 93 (2006), Jumper (2008), Green Zone (2009) ja kruununa Bourne-trilogia (2002-2007) todistavat kaikki muuntautumiskykyisestä ja huipputerävästä sekä myös kontekstia ymmärtävästä sävelkynästä. How to Train your Dragon-soundtrack on suurimmalta osin perinteistä orkesteria, jousia ja puupuhaltimia hyötykäyttävä kokonaisuus, mutta mukaan pomppii matkalla myös sitar, ksylofoni ja yllättävästi kivan kelttiläisiä mausteita. Komean mahtipontinen aloitus This is Berk ja sitä seuraava hurja Dragon Battle imaisevat välittömästi mukaansa. Hurja, mutta myös leikkisä Focus, Hiccup!, monia mielleyhtymiä nykypäivän toimintateemoihin tuova vauhdikas Test Drive ja komeaksi kasvava Counter Attack ovat jokainen elokuvamusiikkia upeimmillaan. Koskettavammatkin melodiat ovat Powellilla hanskassa, josta todisteina kuullaan hienot kappaleet Where`s Hiccup?, tapakasvatusta hauskasti korostava The Vikings Have Their Tea ja fiilistä katsomossakin nostattava Coming Back Around. Loppukredujen aikana soi pehmeä popbiisi Sticks and Stones, jonka esittää loistavan Sigur Rós -yhtyeen laulaja Jónsi.

Yhteenveto
Sen lisäksi, että Näin koulutat lohikäärmeesi on vinhan vauhdikas ja hervottoman hauska, siinä on mukana myös arvokkaita ajatuksia ja opetus, jota ei voi koskaan liikaa alleviivata. Rauhanomainen yhdessäelo on mahdollista ja kunnian sijaan se eniten tavoittelemisen arvoinen asia. Alkuvuoden valloittavin animaatio.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016