Alkuperäinen nimi: 
The Hunger Games
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
140
Nälkäpeli
Jussi U. Pellonpää, La, 24/03/2012 - 00:00

Elokuva
Kun luonnonkatastrofit ja kapina olivat sorruttaneet koko Pohjois-Amerikan, sen raunioille muodostui kahdestatoista köyhästä vyöhykkeestä koostettu valtio Panem, jota johdetaan kovalla kädellä ylellisyydessä kylpevästä pääkaupunki Capitolista. Sosiaalisesti epäsuhtaista Panemia yhdistää tv-tapahtuma Nälkäpeli, vuosittain järjestettävä spektaakkeli, jossa joka vyöhykkeeltä valitut kaksi tribuuttia, tyttö ja poika, taistelevat kameroiden edessä kuolemaan saakka. Kun 16-vuotiaan Katniss Everdeenin (Jennifer Lawrence) pikkusisko Primrose (Willow Shields) valitaan 12. vyöhykkeestä yhdeksi pelaajista, Katniss ilmoittautuu vapaaehtoiseksi pelastaakseen tämän kurjalta kohtalolta. Miespuoliseksi edustajaksi kotivyöhykkeeltä 74. kerran järjestettävään Nälkäpeliin valikoituu Katnissin kaukainen tuttu Peeta Mellark (Josh Hutcherson). Ennen lopullista koitosta pelurit esitellään kaikelle kansalle juhlallisin menoin ja samalla he saavat mahdollisuuden hankkia itselleen sponsoreita, varakkaita tukijoita, joiden maksamilla tarvikkeilla, lääkkeillä tai aseilla voi olla hengen pelastava merkitys taistelun tuoksinassa. Pelin aikana myös sen operaattoreilla on mahdollisuus manipuloida tapahtumien kulkua monin eri tavoin.

Suzanne Collinsin rapakon takana huippusuositun romaanitrilogian ensimmäinen osa Nälkäpeli on kääntynyt taitavan ohjaajan Gary Rossin käsissä vetäväksi seikkailuksi ja samalla tarkkanäköisen allegorikseksi dystopiaksi tylystä tulevaisuudesta. Survivaaliseikkailun viittaan puettu kritiikki osuu niin yhteiskunnan barbarismiin taantuvaan rakennekehitykseen kuin tosi-tv:n illuusiottomaan tulevaisuuteenkin unohtamatta sosiaalisten raja-aitojen piikkilankavahvistuksia. Collinsin ja ohjaaja Rossin lisäksi filmatisointia on ollut muokkamassa arvostettu Billy Ray. Verrattaessa Rossin tehokasta teosta toiseen nuorten keskuudessa supersuosioon kivunneeseen romaani- ja elokuvasarjaan Twilight, Nälkäpeli pieksää Stephenie Meyerin luomat aneemiset verenimijät ja susihukat heti ensimmäisessä erässä.

Keinotekoisella Nälkäpeli-areenalla käytävä lopullinen taistelu on toteutettu mallikkaasti ja vaikka ikärajat onkin otettu tarkkaan huomioon verenvuodatusta kuvattaessa (kameran takana Clint Eastwoodin luottokuvaaja Tom Stern) ja kohtalot sinetöidään fiksusti ”vähemmän on enemmän”-mentaliteetilla, rankkuus ja armoton tunnelma ei kärsi suuremmat katsojamäärät mahdollistavasta ratkaisusta lainkaan. Teknisesti hallittu ja erittäin hyvän näköinen elokuva liikkuu sujuvasti Capitolin räikeistä värisävyistä vyöhykkeiden likaisen harmaisiin miljöihin ja metsäisen areenan vihreään siimekseen pitäen silti fokuksen tiukasti itse pelaajissa, samalla kun kokonaisuus toimii esimerkillisenä näytteenä siitä, miten nykyaikaista ja tavallista fiksumpaa viihdettä pitää massoille tehdä.

Jo Winter`s Bone -elokuvassa (2010) vahvan vaikutuksen tehnyt Jennifer Lawrence kantaa vaivatta raskaan roolin kaiken keskiössä toimivana Katnissina, tuoden pintaan niin toiminnallisten jaksojen vaatiman fyysisyyden kuin herkempien hetkien tunteellisuudenkin. Josh Hutcherson komppaa hyvin laidalla ja huomion herättävät tribuuteista myös piskuinen, mutta ovela Rue (Amandla Stenberg) sekä armoton ja raaka Cato (Alexander Ludwig). Lempeä Woody Harrelson on kisan aiemmin voittanut ja Katnissia valmentava Haymitch, Wes Bentley itse pelitapahtumasta vastaava vastenmielinen Seneca ja Donald Sutherland Capitolin valtaapitävien johtaja presidentti Snow. Venkulat Toby Jones ja Stanley Tucci toimivat itse Nälkäpeli ohjelman seremoniamestareina pitäen niin kuvitteellisen tv- lähetyksen kuin itse elokuvankin katsojat ajantasalla tapahtumista.

Yhteenveto
Alhaisesta ikärajastaan huolimatta Nälkäpeli on täysiverinen toimintajännäri, jossa yhdistyy taitavasti yhteiskunnallinen sanoma vetävään viihteeseen. Trilogian aloitus jättää vaativammallekin katsojalle näläntunteen ja hillittömän hingun lisäannoksiin, joita onkin, ensimmäisen elokuvan menestyksestä riippuen, jo lupailtu tuotantoyhtiö Lionsgatelta. Ja mikäpä sen mukavampaa, kaikki tärkeimmät peluritkin kun ovat jo lupautuneet mukaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016