Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 2
Jussi U. Pellonpää, Ke, 18/11/2015 - 00:00

Elokuva
Taistelu tulevaisuudesta huipentuu kapinan keulakuvaksi nostetun Matkijanärhen, Katniss Everdeenin (Jennifer Lawrence), onnistuessa yhdistämään Panemin vyöhykkeet yhdeksi rintamaksi presidentti Snown (Donald Sutherland) johtamaa Capitolia vastaan. Vastapuolten käymä propagandasota eskaloituu avoimeksi hyökkäykseksi, mutta lopullisesta iskusta mädän ja fasistisen hallinnon sydämeen tulee kuitenkin äärimmäisen vaarallinen, sillä Snown joukot ovat tehneet koko kansan väkivaltaviihteeksi tarkoitetusta Nälkäpelistä vihdoin täyttä totta ansoittamalla koko kaupungin.


Suzanne Collinsin
Nälkäpeli -trilogiaan perustuva leffasaaga huipentuu Francis Lawrencen ohjaamaan päätösosaan Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 2. Siinä missä edellinen osa, Nälkäpeli - Matkijänärhi, osa 1, keskittyi politikointiin ja propagandaan, asettelemalla nappulat paikoilleen pelilaudalla, finaali siirtää fokuksen enemmän sotaelokuvien suuntaan, hipoen paikoin jopa modernin kauhuelokuvan rajoja varsinkin Capitolin metrotunneliden alla tapahtuvissa kohtauksissa. Vaikka suuren luokan tykitystä onkin sinällään nirkoisesti, toimintapainotteisen fantasian efektit ovat eläväisiä, kaaos komeaa ja tarpeeksi tylyä, erottuakseen muista nuorisidystopioista.

Peter Graigin ja Danny Strongin ajatuksella kasaama käsikirjoitus poikkeaa edukseen monista muista maailmanpelastusoperaatioista ja niiden synnyttämistä sankaritarinoista. Se pohtii sodankäynnin moraalia ja tappamisen oikeutusta yllättävän vakavissa sävyissä, joka tummentaa myös aikuisen ajateltua finaalia. Mikään ei ole yksinkertaista, eikä demokraattinen yhteiskunta synny sormia napsauttamalla tyrannin kukistamisen jälkeen, joka pahimmassa tapauksessa vain vaihtaa päällepäsmäriä entistäkin pahempaan. Yhtä lailla taistojen tuoksinasta nousee esiin Katnissin tekemät, henkilökohtaiset valinnat, pääasiallisesti paikasta tämän sydämessä kisaavien Peetan ja Galen välillä.

Supertähdeksi käsittimättömän nopeasti, mutta toki aivan ansaistusti taidoillaan kohonnut Jennifer Lawrence rakentaa Katnissista poikkeuksellisen monitahoisen sankarittaren, joka on tervetullut lisä kirkashaarniskaisten ja pelkillä lihaksilla pullistelevien ja voittajafraaseja monotonisesti toistelevien maailmanpelastajien joukkoon. Nuoremmasta kaartista eniten esille nousevat paikasta Katnissin sydämessä kisaavat Josh Hutchersonin Peeta ja Liam Hemsworthin Gale sekä näiden kapinakollegat, Sam Claflinin Finnick ja Jena Malonen Johanna. Taustajoukoissa vahvaa tukea antavat veteraanit toinen toistaan pienemmissä rooleissa, kuten Donald Sutherland, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Jeffrey Wright, Julianne Moore sekä vihoviimeisessä roolissaan nähtävä, helmikuussa 2014 kuollut Philip Seymour Hoffman.

Yhteenveto
Sarjan selvästi synkin, mutta myös paras osa. Varsinkin pelin vihonviimeinen erä on siinä määrin mietitysti operoitu, että se nostaa koko saagaan reippaasti plussan puolelle.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016