Alkuperäinen nimi: 
Neighbors
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
96
Naapurit
Jussi U. Pellonpää, Ke, 09/07/2014 - 00:00

Elokuva
Mac ja Kelly Radner (Seth Rogen ja Rose Byrne) eivät vielä pidä itseään vanhoina, mutta elo on seestynyt nuoren tyttären, Stellan, syntymän myötä. Tahtoa radalle riittäisi vielä molemmilla, varsinkin kun ystävät, Jimmy (Ike Barinholtz) ja tämän ex-vaimo Paula (Carla Gallo), kaipaisivat seuraa rientoihin, mutta velvollisuudet kasvattajina ajavat rairai-elämän edelle. Lähiön laatu kuitenkin muuttuu ratkaisevasti, kun Radnerien naapuriin muuttaa pahamaineinen oppilaskunta Delta Psi Beta, jota johtaa Teddy Sanders (Zac Efron) ja tämän kaikkeen valmis luutnantti Pete Regazolli (Dave Franco), joiden suunnitelmissa on järjestää kaikkien aikojen juhlat talossaan. Kohta Radnerit ja Deltalaiset ovat riidoissa keskenään, jekkujen ja kostoiskujen eskaloituessa lopulta avoimeksi sodaksi kulmakunnan herruudesta.

Nicholas Stollerin ohjaama Naapurit on röyhkeä ja ronski komedia kahden maailman yhteenotosta. Legendaarisen Delta-Jengin (Animal House, 1978) jäljillä operoiva, loppuaan kohden väkivaltaiseksikin menevä möykkäfarssi ei kuitenkaan pääsee esikuvansa ehdottomuuden tasolle. Ensimmäisen kokopitkänsä kirjoittaneet Andrew J. Cohen ja Brendan O’Brien ovat rytmittäneet elokuvansa kuin sotaleffan, jossa jokaista tehtyä hyökkäystä seuraa seurausten summaus ennen seuraava, vieläkin suurempaa iskua. Jossain kaiken huutamisen, öykkäröinnin ja riehumisen taustalla kulkee myös vakavampi psykologinen pohjavire, itseään alkuperäisenä bile-eläimenä itseään pitävän Macin taistellessa omia halujaan vastaan, mies kun haluaisi olla yksi rymyryhmästä, mutta on joutunut omien valintojensa vuoksi kasvamaan ulos lapsellisuuksista.

Seth Rogen ei sen kummemmin halua, tai edes osaa, laajentaa tyylireviiriään, seikka, jota mies itsekin ironisoi kirjoittamassaan ja ohjaamassaan kohelluksessa This Is The End (2013), mutta kun rooliin halutaan fuckeja viljelevä pulska pelle, Rogen on aina mies paikallaan. Macin hahmo ei varsinaisesti kasva elokuvan aikana, päinvastoin, mutta Rogenin vilpittömän höveli ja kovia fyysisesti kokeva läsnäolo tekee hahmosta tarpeeksi sympaattisen.

Disneyn kolmessa sakariinisessa High School Musicalissa (2006-2008) varsinkin teintityttöjen suursuosikiksi kuin yhdessä yössä noussut Zac Efron pyrkii kovasti eroon kiiltokuvaimagostaan ja tekeekin Teddynä napakan irtioton koko perheen kivapojan imagostaan. Adjutanttinaan alati tunnetumman James -veljensä varjossa operoiva Dave Franco onnistuu hänkin huvittamaan, varsinkin kaksikon ennakoitavuudestaan huolimatta hauskassa, Robert De Nirolle kunniaa tekevässä kohtauksessa. Rose Byrnen katalampia juonia suosiva Kelly tuo tasapainoa kahden alfauroksen tahtojen taisteluun.

Sivummalla monesta hyvästä osumasta vastaavat Ike Barinholtz ja Carla Gallo Radnereiden hitaasti aruingonlaskuun katoavasta nuoruudesta kynsin hampain kiinni pitävänä ex-pariskuntana.  Frendien Phoebena ikuisesti muistettava Lisa Kudrow on Deltalaisia vihaava yliopiston rehtori Carol Gladstone, Christopher Mintz-Plasse Deltan kiimainen Scoonie ja Hannibal Buress kaiken keskellä virkavaltaa edustava konstaapeli Watkins.

Yhteenveto
Kotimaassaan Amerikassa menestykseksi osoittautunut Naapurit pitää temmon pirteänä ja vitsivirran siinä määrin liukkaana, ettei sen lapsellinen ennalta-arvattavuuskaan pääse suuremmin häiritsemään hauskanpitoa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016