Alkuperäinen nimi: 
Ned Kelly
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
110
Ned Kelly
Vesa Jalkanen, Ke, 16/03/2005 - 00:00

Elokuva:


Ned Kelly perustuu Robert Drewin kirjoittamaan romaaniin Our Sunshine. Tarinan nimikkohahmo Ned Kelly on Australiassa varsinainen legenda ja kansallissankari. Amerikkalaisen vastineensa Jesse Jameksen tavoin joutui rikoksen polulle omavaltaisen ja julman virkavallan kohdeltua häntä ja hänen perhettään kaltoin. Britannian hallitsemassa 1800-luvun lopun Australiassa syntyneen Ned Kellyn vanhemmat olivat lähtöisin Irlannista. Ned Kellystä tuli Australian etsityin lainsuojaton ja Britannian perivihollinen. Hän oli suosittu hahmo australialaisen vähävaraisen väestön, varsinkin irlantilaisten keskuudessa. Varsinainen legenda hänestä tuli, kun hänet teloitettiin vain 25 vuoden ikäisenä. Hänet halutaan nähdä, paitsi Robin Hoodin australialaisena vastineena, myös miehenä, joka uskalsi vastustaa Britannian siirtomaavalta-asemaa Australiassa.
 
Elokuva on romantisoitu tarina 1800-luvun lopun Australiasta. Köyhät maanviljelijät pyrkivät parhaan kykynsä mukaan hankkimaan niukan toimeentulonsa. Elokuvassa tarinaa kerrotaan köyhälistön symbolisen edustajan, Ned Kellyn (Heath Ledger), näkökulmasta. Ned Kelly toimii itse tarinan kertojana ja tuntojensa kuvaajana. Kellyn perheen vaiheita aletaan seuraata vuonna 1871, jolloin suuret vaikeudet alkoivat. Väärinkäsitysten ja viranomaisten pahansuopaisuuden vuoksi Ned tuomittiin hevosvarkaudesta ja viranomaisen vastustamisesta kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Kärsittyään tuomionsa hän saa huomata ongelmien vain lisääntyneen. Kellyn perhe on poliisien erityisen tarkkailun alla ja heitä epäillään jokaisesta lähistöllä sattuvasta karjavarkaudesta. Konstaapeli Fitzpatrick (Kiri Paramore) on ottanut tarkkailtavakseen Nedin sisaren Katen (Kerry Condon). Humaltunut virkavallan edustaja pyrkii väkisin solmimaan lähempää tuttavuutta nuoren tyttösen kanssa. Katen veljet rientävät apuun ja sitä seuranneessa tappelussa haavoittunut Fitzpatrick joutuu lähtemään häntä koipien välissä.


Asia ei kuitenkaan jää siihen. Fitzpatrick väittää Ned Kellyn yrittäneen tappaa hänet, vaikka Ned ei tiettävästi edes ollut tuolloin tapahtumapaikalla. Voimatta todistaa syyttömyyttään, Ned päättää piiloutua, kunnes tilanne rauhoittuu. Kostonhimoiset poliisit pidättävät perheen äidin Ellenin (Kris McQuade) sekä etsintäkuuluttavat Nedin murhayrityksestä. Ned pakenee autiomaahan mukanaan ystävänsä Joe Byrnen (Orlando Bloom), Steve Hartin (Philip Barantini) sekä veljensä Dan (Laurence Kinlan). Tilanne kärjistyy Stringybark Creekissä, missä nelikko joutuu kohtalokkaaseen tulitaisteluun, jossa kolme poliisia saa surmansa. Tämän jälkeen Ned Kellystä ja hänen joukkiostaan tulee lainsuojattomia, jotka kuka tahansa saa ampua ilman seuraamuksia.


Hankkiakseen toimeentulonsa nelikko joutuu ryöstelemään pankkeja. Osan ryöstösaaliistaan he jakavat köyhille irlantilaisille maanviljelijöille. Täten toimiessaan Kellyn jengistä tulee Australian vähäosaisen väestönosan suosikkeja ja sankareita, jotka uskaltavat vastustaa vihattua, tyrannista virkavaltaa ja Britannian ylimielistä riistohallintoa. Edes suuri palkkio ei saa hädin tuskin toimeentuloaan ansaitsevia kyläläisiä ilmiantamaan sankareitaan. Ryöstöjen lomassa Ned Kellyn porukka lähetti päättäjille kirjeitä, joissa  he valittivat yhteiskunnallisista epäkohdista ja köyhien heikosta asemasta. Viranomaiset alkoivat pitää Ned Kellyä vaarallisena kansankiihottajana ja kapinan lietsojana. Kellyn porukkaa lähtee metsästämään satapäinen poliisijoukkio päällikkönään tehokkaaksi tunnettu konstaapeli Francis Hare (Geoffrey Rush). Kellyn porukka pyrkii taistelemaan oveluudella ylivoimaista vihollistaan vastaan varsin veikeässä, mutta samanaikaisesti traagisessa loppuratkaisussa.


Klassinen hyvä vastaan paha –asettelu on selkeästi läsnä. Kansallissankariksi kohonnut legenda edustaa puhdasta hyvyyttä brittiläisen imperiumin toimiessa pahuuden perikuvana. Katsojan oletetaan tuntevan Ned Kellyn tarinan. Australian historiaa tuntemattomille saattaa tarinaan jäädä aukkoja ja henkilöhahmot hieman etäisiksi. Heille annettujen roolihahmojen raameissa näyttelijät tekevät varsin hyvää työtä. Heath Ledger nimikkoroolissa on varsin uskottava, vaikka elokuvassa keskitytään enemmän legendaan kuin mieheen sen taustalla. Tästä syystä Ledgerin hahmo jää ajoittain hieman ulkokohtaiseksi. Kellyn koplan jäseninä Philip Barantini, Philip Barantini ja Taru Sormusten Herrasta –elokuvista tuttu Orlando Bloom ovat mainioita rooleissaan. Valitettavasti Geoffrey Rush saa vain pikaisesti näyttäytyä Kellyn porukkaa jahtaavana konstaapeli Harena.


Modernin westernin piirteitä omaava draama ei pyri täydelliseen historialliseen tarkkuuteen, eikä se sinällään ole tarpeenkaan. Valitettavasti mielenkiintoista tarinaa on muunneltu ja vesitetty tyylillisesti siihen sopimattomilla lisäyksillä ja muutoksilla. Eräänä suurimmista ongelmista on tarinaan lisätty fiktiivinen ja täysin makaaberi Ned Kellyn ja Julia Cookin (Naomi Watts) välinen rakkauskertomus. Romanttiseksi tarkoitettu kohtaus on täysin epäuskottava ja kontekstiin sopimaton.


Ned Kellyssä on kiinnitetty erityistä huomiota visuaalisiin yksityiskohtiin. Oliver Stapletonin loistelias kuvaus loihtii valkokankaalle aidon tuntuisen 1880-luvun loppupuolen maalaismiljöön. Elokuvaa filmattiinkin lähellä alkuperäisiä tapahtumapaikkoja. Lavastus ja puvustus on tehty huolellisesti. Toimintakohtaukset ovat todentuntuisia ja rujoja, eikä niitä ole pyritty tyypilliseen hollywoodilaiseen tapaan ylidramatisoimaan elämää suuremmiksi spektaakkeleiksi massiivisilla erikoistehosteilla. Pohjimmiltaan Ned Kelly on kertomus epäoikeudenmukaisuudesta. Pyrkiessään korjaamaan vääryyden, Ned Kelly ajautuu kohtalokkaaksi osoittautuvaan koston ja vihan kierteeseen viranomaisten kanssa. Pohjimmiltaan Ned Kelly on varsin viihdyttävä leffa, mutta se olisi voinut helposti olla paljon parempikin.


Kuva:


Laadukas anamorfinen kuva on asianmukaisesti alkuperäisellä kuvasuhteella 2.35:1. Kuva on kautta koko elokuvan tarkka ja yksityiskohtainen. Värimaailma on tyylisyistä varsin vaisu, eikä kirkkaita värejä juurikaan ole. Se ei ole kuitenkaan DVD-julkaisun ongelma, vaan tietoinen valinta. Elokuva on tarkoituksella tehty tummasävyiseksi, jossa värimaailmaa hallitsee ruskean ja harmaan eri sävyt.


Joissain kohtauksissa on havaittavissa pientä rakeisuutta ja reunankorostusta, mutta kaiken kaikkiaan kuva on laadukas, kuten näinkin uudelta julkaisulta voi odottaa.
Ääni:


Levyllä on kaksi ääniraitaa: Dolby Digital 5.1 ja DTS. Molemmat ovat alkuperäiskielisiä. Ääniraidat ovat selkeitä, joten niin dialogi, musiikki kuin äänitehosteet kuuluvat hyvin erotellusti. Vaikka elokuva ei varsinaisesti perustukaan suurille ääniefekteille, molemmissa versioissa on runsaasti ympäristöön ja ympärillä tapahtuvaan toimintaan liittyviä tilatehosteita. Erityisesti metsän lintujen livertelyt ja ammuskelukohtaukset käyttävät tehokkaasti hyväksi myös takakanavia. Toimintakohtauksissa tehtävää riittää myös subwooferille.


DTS- ja Dolby Digital- raidoissa ei ole suuria eroja. DTS-versio vaikuttaa hieman jämäkämmältä ja yksityiskohtaisemmalta, joten ei liene syytä olla valitsematta sitä, mikäli DTS-tuettu kotiteatterilaitteisto on käytettävissä.


Suomenkielinen tekstitys on suhteellisen kookkaalla valkoisella fontilla. Ääniraitaa ei pysty vaihtamaan kesken elokuvan katselun aikana, vaan ainoastaan menun valikoiden kautta.
Lisämateriaali:


Suppean lisämateriaalikokoelman kiinnostavin osio on Populaarikulttuurin Ned Kelly -dokumentti (13:38). Dokumentissa käydään läpi Ned Kellyn legendan ilmentymiä populaarikulttuurissa ja tehdään tunnetuksi mm. muita aiheesta tehtyjä elokuvia. Todellinen Kellyn joukkio osiossa on ainoastaan neljän tunnetun todellisen rikollisen kuvat: Ned Kelly, Dan Kelly, Steve Hart ja Joe Byrne. Muutaman valokuvan sijasta olisi toivonut saavansa edes lyhyen katsauksen Ned Kellyn ja kumppaneiden historiasta.

Taiteilijan näkemys ja elokuvan vertailu vertaa kuutta elokuvasta kaapattua kuvaa vastaaviin alkuperäisiin konseptipiirroksiin. Julistekampanjassa on neljä vaihtoehtoista julistekuvaa. Lisäksi mukana on elokuvatraileri (2:02) ja lyhyempi teaseri (0:57). Dokumentti ja molemmat mainostrailerit on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi, norjaksi ja englanniksi. Elokuvan tavoin myös lisämateriaalin voi halutessaan katsoa ilman tekstitystä.
Yhteenveto:


Ned Kelly on varsin mielenkiintoinen, elokuvaa varten romantisoitu tarina australialaisesta legendasta. DVD on varsin laadukas, vaikka lisämateriaalia ei ole juuri lainkaan. Mukana olisi toivonut olevan ainakin hieman infoa Ned Kellyn todellisesta tarinasta.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Universalin promoversion pohjalta, joka on sisällöltään identtinen myyntiversion kanssa. Kiitokset promoversiosta Universalille.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS
Bonukset: 
Ned Kelly -dokumentti Kuvakäsikirjoituksen vertailua elokuvaan Todellinen Ned Kelly Elokuvajulisteita Elokuvateatteritrailereita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016