Alkuperäinen nimi: 
Non-Stop
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
107
Non-Stop
Jussi U. Pellonpää, To, 20/03/2014 - 00:00

Elokuva
9/11 terrori-iskujen jälkeen lentokoneiden turvallisuutta lisättiin palkkaamalla koneisiin air marshaleita, lennon aikana matkustamoa tarkkailevia lainvalvojia. Sama traaginen tapahtuma varjostaa myös Aqualanticin mannertenvälistä lentoa numero 10 New Yorkista Lontooseen. jossa air marshallin virkaa toteuttaa elämän kolhima ja helposti huikkaa ottava Bill Marks (Liam Neeson). Kun lento saavuttaa lakikorkeutensa Atlantin yllä, Marks alkaa saada outoja tekstiviestejä, joista lopulta kasvaa ultimaattumi, jossa vaaditaan 150 miljoonaa dollaria, muuten yksi matkustajista kuolee aina 20 minuutin välein. Koska kuka tahansa voi olla syyllinen, Marksin epäiltyjen listalle päätyvät muun muassa tämän kollega Jack Hammond (Anson Mount), pahapäinen Austin Reilly (Corey Stoll), kansakoulun opettaja Tom Bowen (Scoot McNairy), muslimilääkäri Fahim Nasir (Omar Merwally), kännykkäohjelmoija Zack White (Nate Parker) ja Marksin viereen jostain syystä väen vängällä istumaan tahtova Jen Summers (Julianne Moore). Eikä henkilökuntaakaan, johon kuuluvat lentokapteeni David McMillan (Linus Roache) ja apupilotti Kyle Rice (Jason Harner) sekä lentoemännät Gwen Lloyd (Lupita Nyong´o) ja Nancy Hoffman (Michelle Dockery), voi kokonaan jättää epäilysten ulkopuolelle.

Espanjalaisohjaaja Jaume Collet-Serra on parilla edellisellä elokuvallaan, kiukkuinen kauhujännäri Ottolapsi (Orphan, 2009) ja Bourne-universumissa kaahannut amnesia-action Unknown (2011), todistanut olevansa pätevä toimintatrillereiden tekijänä. Miehen uusin elokuva on koukukas toimintamysteeri Non-Stop, Agatha Christien suljetun paikan trillereitä rakenteeltaan muistuttava ja paikoin myös hitchcockilaisia suuntaviivoja kurvaileva jännäri. John W. Richardsonin ja Christopher Roachin käänteikkään käsikirjoituksen pohjalta Non-Stopin filmatisoinnin ovat adaptoineet Richardson, Roach ja Ryan Engle.

Non-Stop on liukkaasti lähes reaaliajassa liikkuva moderni ja peruspätevä jännäri. Collet-Serra hyötykäyttää nokkelasti nykyaikaista teknologiaa, pyörittäessään pirullista piirileikkiään Marksia manipuloivien tekstareiden leijuessa valkokankaalla kuin aineeton protagonisti. Tarkkaan rajattuun tilaan sijoitettu jännäri vaatii paljon myös tekniseltä toteutukseltaan, eikä kuvaaja Flavio Martinez Labianon ja leikkaaja Jim Mayn työstä olekaan moitetta sanottavana. Kireän tunnelman kehii kokoon myös John Ottamanin mukavasti murahteleva score, josta varsinkin nimiteema Non-Stop nousee erityisesti esille tehokkuudellaan.

Uuden uran toimintaelokuvien ahavoituneena sankarina löytänyt irkkukarhu, uskomattomasti jo 62-vuotias Liam Neeson teki yhteistyötä Collet-Serran kanssa jo elokuvassa Unknown ja tekee tälläkin kerralla hommansa takuuvarmalla rutiinilla osaten tuoda karheaan rooliinsa myös haavoittuvuutta ja ärtsyä persoonallisuutta. Neesonin ja Collet-Serran kimppa jatkuu myös tulevaisuudessa, kun ensi-iltaan tulee vuonna 2015 toimintajännäri Run All Night, jossa ikääntynyt palkkatappaja joutuu kääntymään työnantajaansa vastaan suojellakseen poikaansa ja tämän perhettä. Karismaattisen Neesonin rinnalla eniten esiin nousee luonnollisesti elokuvan toinen nimekäs tähti Julianne Moore muiden matkustajien jakaessa valkokangasaikansa suhteellisen tasan.

Yhteenveto
Non-Stop on nimensä mukaista ajanvietettä alusta loppuun ja vaikka loogikassa ammottaakin muutama aukko eikä kaikkia motiiveja kykene kokonaisina nielemään, se toimii tarkoittamallaan tavalla pitäen katsojan penkin reunalla aina viimeiseen kuvaansa asti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016