Alkuperäinen nimi: 
The Number 23
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
97
Numero 23 (Unrated)
J. Hakulinen, Ma, 03/09/2007 - 00:00

Elokuva

Walter Sparrow (Jim Carrey), ihan tavallinen, rankkurina työskentelevä perheenisä, saa vaimoltaan (Virginia Madsen) syntymäpäivälahjaksi divarista ostetun, omakustanteena julkaistun kirjan. Pian Walter alkaa löytää yhtymäkohtia kirjan tarinan ja oman elämänsä välillä - hänen mielensä alkaa jopa omaksua kirjan päähenkilön, etsivä Fingerlingin (Jim Carrey kaksoisroolissa) fiksaation numeroa 23 kohtaan. Fingerlingin pakkomielteisen kertomuksen avautuessa myös Walterin menneisyydestä paljastuu kammottavia asioita...

Vaikka Joel Schumacher onkin ohjannut monia kalkkunoita (muun muassa kaksi todella surkeaa Batman-viritelmää), on hänellä taitoa tehdä myös aidosti mielenkiintoisia ja viihdyttäviä elokuvia (esimerkkeinä Rankka päivä ja Phone Booth). Numero 23 voidaan lisätä jälkimmäiseen kategoriaan, sillä kyseessä on hyvin rakennettu ja katsojan jatkuvasti varpaillaan pitävä trilleri. Toisaalta, ohjaajan panosta toki vähättelemättä, on täysin loistavien näyttelijöiden ansiota että elokuva toimii näinkin hyvin. Jim Carrey esittelee jälleen vakavan näyttelijän kykyjään herttaisen Walterin ja kovis-Fingerlingin hahmoissa. On hienoa katsoa, kuinka vaivattomasti hän omaksuu molemmat roolit – ja samaa voi sanoa upeasta Virginia Madsenista, jonka oma kaksoisrooli sisältää aivan samanlaisen kontrastin.

Parhaimmillaan ja ahdistavimmillaan Numero 23 on Fingerlingin noir-henkisessä maailmassa, jota hyvyys ei kosketa. Todellisuudessa, Walterin maailmassa, taas sorrutaan ajoittain perhekeskeiseen draamaan, joka rikkoo trillerin tunnelmaa, mutta sen ei pidä antaa häiritä. Elokuvan loppu on yllätyksellinen kovan luokan dekkaristeillekin, sillä hienon juonen myötä mahdollisuuksia on monia.

Tekniikka
DVD on teknisesti hyvin laadukas – kuvan kirkkaus ja kontrasti ovat kohdallaan ja Dolby Digital 5.1 –ääniraita tuo hienosti esille elokuvan mainion äänisuunnittelun. Niille, jotka eivät surround-systeemejä omista, on valittavissa stereoääniraita. Elokuvasta on levyllä kaksi versiota – teatteriversio sekä kolme minuuttia pidempi leikkaamaton versio.

Lisämateriaali

Numeron 23 arvoitusta ja numerologiaa yleensä tutkitaan useammassakin dokumentissa ja koosteessa, ja niiden kiinnostavuus riippuu täysin siitä uskooko katsoja numerologiaan vai ei. Poistetut kohtaukset eivät tarjoa mitään erikoista, ehkä vaihtoehtoista loppua lukuunottamatta. Lyhyet featurettet ovat selvästi asiapitoisemman making of –dokumentin ylijäämämateriaalia, eivätkä niiden sisältämät sisäpiirin vitsit ja jutut välttämättä aukea yleisölle. Teatteriversioon on saatavissa erikoinen triviatekstitys, jossa katsojille kerrotaan elokuvaan liittyviä faktoja normaalin tekstityksen tilalla. Lisäksi mukana on dokumentti Fingerlingin maailman luomisesta, kommenttiraita sekä teatteritraileri.

Yhteenveto

Mukaansatempaava ja aidosti jännittävä trilleri, jossa Jim Carrey loistaa kaksoisroolissa.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset arvostelukopiosta FS Film Oy:lle.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016