Alkuperäinen nimi: 
Cold Mountain
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
148
Päämääränä Cold Mountain
Jari Tomppo, Ma, 22/11/2004 - 00:00

Elokuva
Anthony Minghella lunasti itselleen paikan Hollywoodin kultapossukerhossa ja Yhdysvaltain elokuva-akatemian sydämissä vuonna 1996 valmistuneella, toisen maailmansodan loppuvaiheisiin sijoittuvalla romanttisella draamalla Englantilainen potilas. Elokuva palkittiin peräti yhdeksällä Oscarilla. Minghellan seuraava elokuva, Lahjakas herra Ripley (1999), puolestaan osoitti, ettei herra ole omimmillaan Hitchcock-tyyppisen trillerin parissa, vaikka elokuvassa muutamia onnistuneita hetkiä toki onkin. Niinpä edessä oli paluu sota-aikaan sijoittuvan rakkaustarinan pariin. Yhdysvaltain sisällissodan vuosiin 1861-64 ajoittuva Päämääränä Cold Mountain pohjautuu Charles Frazierin romaaniin, jonka työsti elokuvakäsikirjoituksen muotoon Minghella itse, kuten Englantilaisen potilaankin. Päämääränä Cold Mountain ei osoittautunut Englantilaisen potilaan veroiseksi palkintomagneetiksi - seitsemästä Oscar-ehdokkuudesta huolimatta elokuva sai vain yhden pystin, Renée Zellwegerin voittaessa parhaan naissivuosan palkinnon.

Nicole Kidmanin näyttelemä Ada Monroe muuttaa 1860-luvun alussa suurkaupungista pieneen Cold Mountainin kaupunkiin yhdessä Donald Sutherlandin tulkitseman pastori-isänsä kanssa. Ada on tottunut suojattuun elämään, jossa hänen ei ole tarvinnut huolehtia sen enempää taloustöistä kuin toimeentulostakaan. Cold Mountainissa hän tutustuu Jude Law'n näyttelemään Inmaniin. Mieheen, jolla on pakko olla suomalaiset juuret. Inman kun ei paljon puhu, vaan antaa tekemisiensä puhua puolestaan. Jollakin selittämättömällä tavalla Inmanin ja Adan välillä alkaa kipinöidä. Orastavaan romanssiin komennetaan kuitenkin aikalisä Yhdysvaltain sisäpoliittisen tilanteen kärjistyttyä sisällissodan asteelle. Muiden Cold Mountainin nuorukaisten tavoin Inman marssitetaan rintamalle taistelemaan ja kernaasti myös kuolemaan etelävaltioiden kunniakkaiden perinteiden ja rikkaiden maanomistajien ylläpitämän neekeriorjuuden puolesta. Sotatantereen kauhujen keskelle lohtua tuovat Adan kirjeet, joiden turvin Inman jaksaa ylläpitää uskoa tulevaisuuteen.

Kotirintamalla puolestaan kärsitään puutetta paitsi naimaikäisistä työmiehistä, myös jokapäiväisestä leivästä. Kun Adan isä yllättäen kuolee, joutuu suojattuun elämään tottunut nuori nainen ensimmäistä kertaa elämässään huolehtimaan itse itsestään. Ylpeys estää häntä turvautumasta naapureiden ja muiden kaupunkilaisten apuun, mutta yllättävää apua hän saa paikalle ilmestyvän Ruby Thewesin (Renée Zellweger) muodossa. Ruby on ronskiotteinen nainen, joka on pienestä pitäen tottunut huolehtimaan itsestään. Likipitäen kädestä opettaen hän saa myös Adan oppimaan, kuinka maalla pärjätään.

Taistelukentällä Inman näkee ystäviensä kuolevan rinnaltaan ja haavoittuu itsekin. Sairaalaan Inman saa Adan ahdistusta ja kaipausta huokuvan kirjeen, jonka innoittamana hän päättää karata rintamalta kohti Cold Mountainia. Rintamakarkuruudesta rangaistaan jokaisessa armeijassa ankarimmalla mahdollisella tavalla. Erityisen mielellään tuomioita ovat aina olleet täytäntöönpanemassa itse sotilasvelvollisuutensa välttäneet, ns. kodinturvajoukot. Cold Mountainin kodinturvajoukkojen johtajana kunnostautuu paikallinen, rappiolle ajautuneen tilanomistajasuvun perillinen Teague (Ray Winstone), joka suorastaan nauttii tappaessaan ja kiduttaessaan ihmisiä, joiden epäilee avustavan rintamakarkureita. Kodinturvajoukot ja pohjoisvaltioiden armeija eivät suinkaan ole ainoita esteitä Inmanin vaivalloisella matkalla kohti Cold Mountainia.

Jude Law on uskottava roolissaan miehenä, joka tekee mielummin kuin puhuu. Nicole Kidman jatkaa hyvien roolisuoritustensa sarjaa, vaikkei aivan parasta osaamistaan tässä elokuvassa pääsekään esittämään. Ruby Thewesin roolista Oscarilla palkittu Renée Zellweger onnistuu tekemään Rubysta kertakaikkiaan rakastettavan henkilön. Sivurooleissa mainioita roolisuorituksia tekevät Brendan Gleeson Rubyn hunsvotti-isänä, aina tasaisen laadukkaita sivuosia työstävä Philip Seymour Hoffman kaidalta tieltä harhautuneena pappina ja uudesta Star Wars -saagasta tuttu Natalie Portman yksinäisen nuoren äidin osassa. Unohtamatta suinkaan aina karismaattista Donald Sutherlandia pastori Monroen roolissa.

Vaikka Päämääränä Cold Mountainissa on kaikki elementit onnistuneeseen draamaan, jättää elokuva yleisönsä kuitenkin jossain määrin kylmäksi. Käsikirjoitus ei onnistu viemään katsojaa riittävän lähelle tarinan henkilöitä, vaan tapahtumia tarkastellaan ikään kuin kunnioittavan välimatkan päästä. Kukaties tekijät ovat koettaneet haukata hieman liian suuren palan pyrkiessään tekemään elämää suurempaa eeppistä draamaa Tuulen viemää -elokuvan hengessä.

Kuva
Kovin harvoin uusien DVD-julkaisujen yhteydessä joutuu puuttumaan kuvanlaadullisiin puutteisiin. Päämääränä Cold Mountain -DVD:n anamorfinen kuva ei poikkea massasta, vaan on kiitettävän häiriötön ja toistaa elokuvan siinä muodossa kuin tekijät ovat tarkoittaneet. Ainoa pikku huomautus tulee aavistuksen turhan kirkkaanpuoleisesta kuvasta muutamassa kohtauksessa.

Elokuvan visuaalisesta ulkoasusta vastaa myös Englantilaisen potilaan pääkuvaajana toiminut John Seale, joka on tehnyt hyvää työtä. Niin ikään lavastevastaavat ovat onnistunet työssään mainiosti, luoden uskottavan oloiset, 1860-luvun miljööt. Sisällissodan rintamakohtaukset ovat puolestaan asiaankuuluvan karua katsottavaa.

Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita on tarjolla englanniksi ja espanjaksi dubattuna. Ei liene yllätys, että katselin elokuvan vain alkuperäisen, englanninkielisen ääniraidan kanssa. Elokuvan dialogi toistuu kirkkaasti, joskin eräiden henkilöiden puhuma paksu etelävaltioiden aksentti edellyttää melkoisen hyvää kuullun englannin ymmärtämistä tai vaihtoehtoisesti tekstityksen käyttöä. Elokuvan äänitehosteet toistuvat myös asiallisesti. Erityisesti elokuvan alkupuolella koettava massiivinen räjähdys koettelee taulujen kiinnitystä.

Elokuvan musiikki kuuluu sarjaan onnistuneet ja se tukee oivallisesti valkokankaan tapahtumia ja tunnelmia. Gabriel Yaredin elokuvaan säveltämän taustamusiikin lisäksi kuullaan runsaasti eri artistien tekemää uutta musiikkia. Musiikin sopivuudesta kertonee myös se, että elokuvan seitsemästä Oscar-ehdokkuudesta kolme kosketti musiikkia: Gabriel Yaredin lisäksi ehdokkuudet saivat paras elokuvaa varten sävelletty laulu -kategoriassa Sting ja T-Bone Burnett.

Lisämateriaali
Levyä soittimeen syötettäessä katsojalle pakkosyötetään trailerit elokuvista Starsky & Hutch sekä Hidalgo. Nämä esittelyt pystyy onneksi skippaamaan kaukosäätimen seuraava kappale -nappia painamalla. Varsinaista lisämateriaalia edustavat vain 11 poistettua kohtausta, joiden yhteiskesto on noin 20 minuuttia. Kohtausten kuvasuhde on 2,35:1 ei-anamorfisena, ääniraita on DD 2.0 ja tekninen laatu kaikin puolin vaatimaton. Lisäksi kohtaukset kuuluvat sarjaan "syystäkin poistetut" eli ne eivät tuo mitään oleellista elokuvaan, ja olisivat vain hidastaneet tarinan kerrontaa.

Yhteenveto
Päämääränä Cold Mountain on herkkua ammattitaidolla tehdyn romanttisen draaman ystäville, vaikkei mikään genrensä elämää suurempi mestariteos olekaan. Miehisemman mäiskeen ystävät saattavat saada hetkellistä hupia elokuvan sotakohtauksista.

DVD on parempaa keskitasoa kuvan- ja äänenlaadun osalta, mutta lisämateriaalin suhteen julkaisu tarjoaa armottoman pettymyksen.

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Poistettuja kohtauksia - 2 traileria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016