Alkuperäinen nimi: 
Pacific Rim
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
132
Pacific Rim - Hyökkäys maahan
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/08/2013 - 00:00

Elokuva
On vuosi 2025 ja ihmiskunta on häviämässä jo kaksitoista vuotta kestäneen sodan meren pohjasta nousevia massiivisia hirviöitä, Kaijuja, vastaan. Yhteistyössä kaikkien kansojen ja kansallisuuksien kesken taisteluun kehitetyt jättimäiset Jaeger-robotit eivät enää kykene vastaamaan vihollisten tulvaan ja ennen niin voittamattomana pidetystä armeijasta on tullut pelkkä vastarintaliike, ilman varoja ja tukea. Viimeisen ponnistuksen aattona Jaeger-joukkojen johtaja, Stacker Pentecost (Idris Elba), kutsuu kovia kokeneen ex-pilotin, Raleigh Becketin (Charlie Hunnam), takaisin palvelukseen tarkoituksenaan iskeä suoraan monstereiden kotiovelle, valtameren lattiaan avautuneeseen portaaliin, jonka kautta toisen ulottuuvuuden hirviöt kulkevat keskuuteemme. Becket saa neuroyhteydellä varustettuun ohjaamoon kaverikseen Kaijujen kanssa yhtä lailla tragedian kohdanneen Mako Morin (Rinko Kikuchi), mutta yhteistyö ei ota onnistuakseen.

Guillermo Del Toron Pacific Rim - Hyökkäys maahan on rehellisen höveli megaseikkailu ja syvään kumartava kunnianosoitus alunperin japanilaiselle hirviöelokuvaperinteelle, jonka tunnetuin edustaja lienee Godzilla, joka saa muuten jälleen uuden nimikkoelokuvansa ensi vuonna, tällä kertaa yllärihitti Monstersin (2010) ohjaajan, Gareth Edwardsin, ansiosta.

Pacific Rim pohjaa Travis Beachamin käsikirjoitukseen, jonka henkilögalleria on kuin suoraan sarjakuvien roolihahmo-oppaista, porukasta kun löytyy niin menneisyytensä kanssa painiskelevia sankareita, hövelin hassuja tiedemiehiä kuin omaa persustaan turvaavia ketkujakin. Kaikesta kuluneisuudestaan huolimatta Pacific Rim on ennen kaikkea komean ylväs ja häpeilemättömän heroistinen toimintafantasia, jonka massiiviset taistelujaksot hävittävät suurkaupunkeja ennen näkemättömällä intensiteetillä.

ILM:n monesti palkittujen efektigurujen, John Knollin ja Hal T. Hickelin, sekä mm. Iron Manin suunnittelijan Shane Mahanin, Real Steelin John Rosengrantzin sekä Independence Daysta tutun Clay Pinneyn johdolla erikosefektit ja digitrikit yhtyvät saumattomasti mestarillisen Del Toro -veteraanin Guillermo Navarron taitavaan kuvaukseen sekä Peter Amundsonin ja John Gilroyn hektiseen tiukkaan editointiin. Ramin Djawadin rockinstrumenteilla kyllästetty score tykittää ylikuumentuvien tapahtumien taustalla niin ikään korskean mallikkaasti. Vaikka kokonaisuus onkin lapsekas ja naiivikin, sen poikamaisen innostunut ote aiheeseensa tekee siitä efektivetoisten megaseikkailuiden ystäville elävien erikoisuuksien ehtymättömän aarreaitan, joka tykittää valkokankaille toinen toistaan mahtavampia visioita.

Parhaiten tv:n terävästä rikossarjasta Sons of Anarchy tuttu Charlie Hunnam istuu passelisti demoniensa kanssa painiskelevaksi sankariksi, saaden hyvän vastavoiman Alejandro Gonzales Inarritun Babelissa (2006) maailmalle unohtumattoman esiintymisen tehneeltä Rinko Kikuchilta. Idris Elba on kaikkien suoraselkäisten komentajien malliesimerkki ja Max Martini sekä Robert Kazinsky Jaeger-pilottien joukosta erottuva kovapäinen isä/poika-pari Hansenit. Komiikkaa kuviin tuovat Charlie Day hyperenergisenä tohtori Newton Geiszlerina, joka keksii yhteyden Kaijujen kommunikaatioon, sekä Burn Gorman tämän matematiikkaan ja järjestelmällisyyteen luottavana tiukkapipokollegana Gottliebina. Del Toron kahdessa mainioissa Hellboy -elokuvassa (2004, 2008) nimiroolin vetäissyt ja Hunnamin tapaan nykyään SAMCRO:ssa ajeleva Ron Perlman piipahtaa kuvissa mustan pörssin Kaiju-kauppaan erikoistuneena nuljaskana Hannibal Chauna.

Yhteenveto
Niin kuva- kuin äänimaailmaltaankin teatterin tärisemään pistävä toimintafantasia ei rasita ajatteluelimiä, mutta tarjoilee kesän tähän mennessä komeimman parituntisen sen viileimmin vauhkon elokuvaviihteen äärellä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016