Alkuperäinen nimi: 
Knocked Up
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
133
Paksuna
Sami Turunen, Pe, 02/11/2007 - 00:00

Elokuva
Allison (Katherine Heigl) on uranousussa kiitävä nuori kaunis sinkkunainen, joka lähtee juhlimaan saamaansa ylennystä siskonsa Debbien (Leslie Mann) kanssa läheiselle klubille. Juhlahumun keskellä Allison törmää baaritiskillä pönäkkään supliikkimieheen Beniin (Seth Rogen), laittomasti maassa vakuutusrahoilla vetelehtivään työttömään pilvenpolttajaan, jonka kanssa juttu näyttää täysin erilaisista lähtökohdista huolimatta synkkaavan. Yksi asia johtaa toiseen ja kostean illan lopuksi seksinhimoinen pari päätyy Allisonin luokse harrastamaan petijumppaa, ilman suojausta. Aamukrapulan juostessa humalan kiinni Allison toteaa, että Ben on hänen miesihanteensa täydellinen vastakohta, niin ulkonäöltään ja kuin ajatusmaailmaltaankin. Väkinäisen aamupalakeskustelun jälkeen tiet eroavat ja elämä jatkuu normaaliin tapaan.

Kiihkon keskellä unohtunut turvaseksi kuitenkin muistuttaa muutamaa viikkoa myöhemmin siitä, että jäi bileistä paitsi. Allisonilla alkaa esiintyä mysteeristä pahoinvointia aamuisin ja diagnoosi saa pian huomion keskipisteenä olevan vatsan voimaan vieläkin huonommin: hän on raskaana. Huoletonta elämää viettävän Benin etnomausteinen maailmankuva särkyy täysin, kun hän saa kuulla Allisonin raskaudesta ja päätöksestä viedä se loppuun asti.

Ensijärkytyksestä toivuttuaan Allison ja Ben päättävät pitää yhtä lapsen takia ja antaa itselleen mahdollisuuden tutustua toisiinsa. Benin pilveä ketjupolttavat ja pornosivua rakentavat työttömät kommuuniveljet ovat vastakohta Allisonin siskon perheen konservatiiviselle yläluokkaisuudelle. Erilaisuudet kuitenkin täydentävät toisiaan ja opettavat yllättäviä asioita elämän ääripäistä. Benille syntyy myös vahva ystävyysside Debbien aviomiehen, Peten (Paul Rudd) kanssa ja tuloksena on tukku ronskisti väritettyjä sekä täynnä miesuhoa hersyviä mielipiteitä.

Viikkojen vieriessä ja vatsan pyöristyessä Allisonin huoli tulevasta kasvaa muodonmuutoksen mukana. Hetkellisistä ilon hetkistä huolimatta sympaattisen Benin totaalinen vastuuntunnottomuus elämäänsä kohtaan nousee yhä isommaksi ongelmaksi. Lisähuolia tuo se, että Allison pelkää menettävänsä työpaikkansa raskauden takia viihdemaailman huipulla.

Knocked Up – Paksuna (2007) on pitkään komedian saralla työskennelleen Judd Apatowin käsikirjoittama ja ohjaama tuotanto. Edellisistä elokuvistaan, mm. The 40 Year Old Virgin (2005), poiketen Paksuna käsittelee teemaansa myös vakavan draaman kautta. Hersyvän huumorin ja tilannekomiikan vastapainoksi tarinassa syvennytään aikuistuvien nuorien vastuuasioihin sekä kasvavan perheen luomiin elämänmuutoksiin ja rajoitteisiin. Elokuva on kokonaisuutena varsin onnistunut ja uskottava kurkistus tavallisten ihmisten arkeen. Tosin tälläkin kertaa, ja roolihahmo-Peten sanoja lainaten: jokaiselle tuttua tylsää elämää on maustettu nokkelalla dialogilla, joka tekee siitä viihdyttävän.

Elokuvan henkilöhahmot on rakennettu siten, että jokaiselta löytyy vahvoja mielipiteitä ja osin salattujakin unelmia, jotka tuoda pöytään muiden lauseenvastikkeiksi. Kahden lapsen äiti Debbie on alituista huomiota mieheltään kaipaava, hieman akkamainen nalkuttaja, jolle lasten hyvinvointi menee kaiken edelle. Pete tekee taas isoa rahaa perheelle, mutta haluaa myös omaa aikaa ja tilaa vastapainoksi. Allison ja Ben taas opettelevat vasta aikuisiksi ja etsivät roolimalleja, joista muodostaa todellinen perhekuvansa.

Yhteenveto
Knocked Up – Paksuna (2007) on viihdyttävä ja sopivasti puhuttuleva draamakomedia, joka kliseistään ja pienestä paatoksellisuudestaan huolimatta onnistuu kiertämään niin genrensä kuin teemansakin pahimmat karikot. Hyvänä vastapainona neljälle vuoristorataiselle pääroolille toimii pössyttelevä kommuuni, jonka lyyrisesti laajenevaa kukintaa on hauska seurata.

Elokuvaa voi huoletta suositella kaikille draamakomedian ystäville ja tehdä se lämpimästi erityisesti pieniin päin oleville.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016