Alkuperäinen nimi: 
The Pirates! Band of Misfits
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
92
Pirates!
Jussi U. Pellonpää, Pe, 30/03/2012 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1837. Ennen niin legendaarinen Piraattikapteeni (Hugh Grant) kinkkua rakastavine merirosvoineen päättävät jälleen osallistua ”Vuoden piraatti”-kisaan, vaikka edelliset kerrat ovatkin menneet pahasti penkin alle, eikä Kapusta luvata etsintäkuulutuksissakaan muuta kuin 12 dublonia ja ilmainen kynä. Pahimmat kilpailijat taistelussa himoitusta tittelistä ovat kapteenimme vanhat veriviholliset, umpikierot Musta Bellamy (Jeremy Piven) sekä armoton Ahnas Lissu (Salma Hayek). Alkutaival menestykseen on mutkikas, mutta eksoottiselta etelämereltä matkaan tuleekin koukkaus, kun Kapu poimii mukaan tavallista fiksumman matkustajan, kohututkija Charles Darwinin (David Tennant), jolle tulee kapteenin erikoisen oloisen Polly-papukaijan äkättyään kova kiirus Lontooseen tiedemiehille tarkoitettuun kilpailuun. Englannissa odottaa kuitenkin myös merirosvoja vihaava kuningatar Viktoria (Imelda Staunton), joten matka on paitsi pitkä, myös äärimmäisen vaarallinen.

Mestarillisista savianimaatioistaan (Wallace & Gromit, Kananlento) tutun Aardman-studioiden kantava voima, tuottaja/ohjaaja Peter Lord, jatkaa valitsemallaan tiellä yksityiskohtia ja toimintaa pursuavassa seikkailussa Pirates! Vauhtia turboahdetusta leffasta löytyy enemmän kuin välskäri määrää, mutta sälän, henkilöiden ja kohelluksen määrä meinaa paikoin myös tukehduttaa sujuvimman kerronnan. Gideon Defoen omasta kirjastaan adaptoima käsikirjoitus jää ikävästi keskinkertaisen seikkailun asteelle, ja vaikka innovaatioita ja käänteitä tarinassa piisaakin, hauskaa ja hupia olisi kaivannut roimasti enemmän.

Teknisesti Pirates! on huikean komeaa työtä, hahmot hauskasti persoonallisia ja miljööt täynnä tuhansia detaljeja, mutta ylenpalttisilla yksityiskohdilla briljeeraaminen ei kuitenkaan täytä vallattomimman viihteen vaatimuksia. Käsityönä tehdyn vaha-animaation syvyysvaikutelma ja taustointi toimivatkin 3D:nä varsin moitteitta, vaikkei ylimääräinen ulottuvuus muuten esittelekään genreen mitään sen mullistavampia uudistuksia.

Originaalit ääninäyttelijät on korvattu meillä tutuilla talenteilla kymmenistä dubatuista elokuvista, ja ammattilaisten työ kuuluukin lopputuloksessa mukavan onnistuneena. Aku Laitinen on rempseä Piraattikapteeni, Riku Nieminen tämän kakkosmies Huivipiraatti ja Antti LJ Pääkkönen rakkauden sekoittama Darwin. Mustana Bellamyna kuullaan Stan Saanilaa ja Ahnaalle Lissuna Amira Khalifaa. Seikkailussa seilaavat mukana myös Juha Muje (Kihtipiraatti), Susa Saukko (Yllättävän kurvikas piraatti) sekä myrkyllisen raivokas Jaana Saarinen kuningatar Viktoriana.

Yhteenveto

Ei parasta Aardmania, mutta perinteiseen tapaan urakoitu seikkailu on silti katsastamisen arvoinen elämys.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016