Alkuperäinen nimi: 
Poltergeist
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1982
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
109
Poltergeist
M. Pajulahti, To, 01/11/2007 - 00:00

Elokuva
Samalla kun Steven Spielberg puuhasi E.T. -elokuvansa parissa, hänellä riitti puhtia toimia Poltergeistin käsikirjoittajana ja tuottajana. Näiden kahden elokuvan samankaltaisuuden kyllä huomaa. Mies onkin sanaillut E.T.:n olleen kuiskaus tähän kiljuntaan verrattuna. Kyseessä ovatkin melkoiset vastakohdat, sillä nyt juhlajulkaisun saadessaan Poltergeist on edelleen hurja kauhukokemus.

Yleisilmeeltään Poltergeist on kuin koko perheen elokuva, mutta kuitenkin lopulta jotain aivan muuta. Turvallinen perusamerikkalainen perheidylli asuinalueineen muuttuu nopeasti henkiolentojen rellestämismestaksi, eikä jännityksestä ole pulaa. Perinteisistä kummitustaloleffoista erotaan ainakin siinä, että elokuva ei ole pelkkää kiljuntaa ja pakoon juoksemista. Päähenkilöt ottavat alkuun henkiolentojen läsnäolon ilolla vastaan, eikä ketään häiritse itsekseen siirtyilevät tavarat. Steven (Craig T. Nelson) ja Dianen (JoBeth Williams) perhe onkin valmis asumaan riivatussa talossa kaikessa sopusoinnussa henkien kanssa, kunnes henget vievät heidän nuorimman tyttärensä.

Lapsia myöten näyttelijäkaarti tekee loistavat suoritukset. JoBeth Williamsin ilo kotona leikkivistä paranormaaleista ilmiöistä on mukavan lämmintä, vastapainonaan 8-vuotiasta Robbieta näyttelevän Oliver Robinsin aidot pelontuntemukset, jotka tuntuvat kylminä väreinä kotisohvalla asti.

Elokuva sisältää suorastaan nerokkaita ideoita, joiden avulla tarinaa kehitetään pikkuhiljaa pelottavampaan suuntaan. Karmivin - aivan oikeasti painajaismainen - käännekohta koetaan Carol Annen (Heather O’Rourke) joutuessa talon sähköjärjestelmän sisälle. Tämä on vain yksi niistä hurjista ideoista, jotka muistuttavat painajaisunissa usein nähtyjä asioita. Ohjaaja Tobe Hooper on osannut käyttää täydellisesti hyväksi Spielbergin loihtimaa käsikirjoitusta. Vaikka juoni kulkee selkeää reittiä, onnistuu se silti yllättämään monessa kohdassa. Tarinan näyttämä amerikkalaisuus on myös juuri niin kärjistettyä, että se lähenee satumaisuutta. Juuri sitä samaa, mitä Spielbergin filmeissä on totuttu näkemään.

Vuonna 1982 valmistuneiksi erikoistehosteet ovat suorastaan hämmästyttäviä. Industrial Light & Magicin loihtimat näyttävät demonihirviöt ovat mielikuvituksellisia ja komean näköisiä. Sähkötehosteet ovat ainoita, jotka muistuttavat elokuvan valmistumisvuodesta. Samaten pihalla jylläävä tornado näyttää kovin koomiselta Twisterin jälkeen. Käsikirjoituksen sisältämien ideoiden vuoksi pienemmätkin tehostekikkailut toimivat, tuoden muutamaan kohtaan jopa komiikkaa nostaen siten viihdearvoa entistä paremmaksi.

Kyseessä on ilman muuta yksi parhaista kummitusleffoista ikinä. Murhia ja tappamista ei ole mukana, vaan kauhu on rakennettu jännityksen keinoin todella ovelasti, mutta samalla yksinkertaisesti. Katselunautinto todella vangitsee kestonsa ajaksi sohvalle. Nykyään Poltergeistiä voisi varauksella suositella hieman ikärajaa nuoremmillekin katsojille omalla vastuulla, mutta lapsille kokemus on aivan liian pelottava. Kylmiä väreitä ja jännitystä tarjotaan kaikille laatunautintojen ystäville mukavan paljon, ja hurja loppuhuipennus kruunaa paketin antaessaan odotuttaa itseään sopivan pitkällä suvantojaksolla.

Tekniikka
25-vuotisjuhlajulkaisussa ainakin ääniraita (Dolby Digital 5.1) on uudelleenmasteroitu. Todella selkeä raita kuulostaa hyvältä ja etenkin ympäri taloa liikkuvat äänet on miksattu hienosti kanavien välille. Matalampia taajuuksia jää hieman kaipaamaan, mutta ne eivät ole välttämättömiä.

Kuvaa (2.40:1) ei ole ainakaan kannen mukaan uudelleenmasteroitu, mutta se näyttää silti kerrassaan upealta. Etenkin elokuvan valaistus on toteutettu todella komeasti. Kameran liikkeet ovat hallittuja ja toimivia. Tätä kaikkea tukee virheetön ja värikylläinen kuva, jota katselee mielellään.

Lisämateriaali
Levyltä löytyy ainoastaan kaksiosainen dokumentti oikean maailman poltergeist-ilmiöistä. Melko perinteinen dokkari kiinnostaa etenkin aiheellaan. Ensimmäinen osa keskittyy kertomaan paranormaalien ilmiöiden tutkimisesta tieteen keinoin, ns. kummitusjahtaamisesta ja aaveiden olemassaolosta kertovista merkeistä. Toisessa osassa käsitellään kommunikointia henkiolentojen kanssa. 31-minuuttinen dokumentti on tekstitetty myös suomeksi.

Yhteenveto
Poltergeist on sekä jännittävän painajaismainen, että kiehtovan satumainen kauhuelokuva amerikkalaisperhettä riivaavista hengistä.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
DVD on kopiosuojattu.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016